Teljes kiőrlésű fahéjas csiga, mindenki örömére, egészségesebben!
Bár a terv nem ez volt, de a vége nagyon jól sült el (ki)! Aki próbált már teljes kiőrlésű lisztből „kőttest” (ahogy mifelénk mondják – kelt tésztát) készíteni, az tudja, hogy ez egyáltalán nem könnyű feladat, de most sikerült a lécet megugrani! 😉
Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek

Teljes kiőrlésű fahéjas csiga recept
Teljes kiőrlésű fahéjas csiga hozzávalók (a mérce a 2,5 dl-es bögre):
Hozzávalók a fahéjas csiga tésztájához:
- 3 bögre (30 dkg) teljes kiőrlésű liszt
- 1 bögre (15 dkg) búzasikér
- 1 csipet himalája só
- 2 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő
- 1 evőkanál (20 g) Dia Wellness negyedannyi édesítő
- fél bögre (1,25 dl) 1,5 %-os langyos tej
- 0,75 bögre (2 dl) habtejszín
- 1 negyed bögre (6 dkg) olvasztott kókuszzsír
- 1 tojás a kenéshez
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Hozzávalók a fahéjas csiga töltelékéhez:
- 10 dkg fahéjas eritrit (vagy Dia Wellness negyedannyi édesítő+ fahéj keveréke)
- 30 g olvasztott kókuszzsír
- a szóráshoz eritrit porcukor
Teljes kiőrlésű fahéjas csiga elkészítése:
- A tészta száraz hozzávalóit egy tálba tesszük, majd a tejet és a tejszínt apránként hozzáadva egynemű, sima felületű tésztává dagasztjuk.
- Akkor jó a tésztánk, ha elválik az tál oldalától és a felülete sima, fényes.
- Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára kiborítjuk és kb. 1 cm vékonyságúra nyújtjuk.
- A felületét vékonyan átkenjük olvasztott kókuszzsírral, majd az előre megkevert fahéjas édesítővel megszórjuk és szorosan feltekerjük.
- Kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk és egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es tortaformában szorosan egymás mellé sorakoztatjuk. (Nem muszáj tortaformába rakni, simán tepsiben is süthető.)
- Ez után villával enyhén felverünk egy egész tojást és megkenjük a fahéjas csigák tetejét.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt tökéletesen átsültek.
Reya Tippje: a teljes kiőrlésű fahéjas csiga tészájából süthetsz fahéjas kalácsot is, ha a feltekerés után a tekercset nem felszeleteled, hanem hosszában kettévágod és megcsavarod! Így fog kinézni a sütés után:
Még több teljes kiőrlésű lisztből készült diétás receptet találsz ITT >>> Teljes Kiőrlésű Receptek
Hasonló diétás reggeli receptekért kattints! >>> Diétás reggeli receptek

A teljes kiőrlésű fahéjas csiga kalória és szénhidráttartalma:
- 100 g 255 kcal és 24 g CH-t tartalmaz!
Alacsonyabb szénhidráttartalmú, kelesztés nélküli fahéjas csiga receptet itt találsz >>> Diétás fahéjas csiga élesztő nélkül
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:



kakaóval mert a Férj azt kívánta ?
A recept tökéletes!! Köszönöm”

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!