Napokig friss, ropogós sajtos rúd diétásan

Sajtos rúd diétásan, szénhidrátcsökkentett lisztből.

A húsvéti készülődés jegyében sültek ezek a hagyományos diétás sós sütemények és mondhatom, hogy az édes sütik mellett abszolút sikerük volt.

Mint ahogy az általában a sós-sajtos sütikkel lenni szokott, ez is eteti/etetné önmagát, de a magas rosttartalmú szénhidrátcsökkentett liszt, amiből készítettem, gondoskodik arról, hogy pillanatok alatt megteljen a gyomor és ne tudjuk túlenni magunkat a diétás sajtos rúdból.

Nemcsak a Családtagjaim imádták, én is szerettem sütni, mert a tésztája gyorsan összeállítható, semmilyen extra alapanyag nem szükséges hozzá és ahhoz képest, hogy élesztős, még dagasztani vagy keleszteni sem szükséges.

Lezárt dobozban 4-5 napig biztosan eláll.

Ropogós sajtos rúd diétásan

Ropogós sajtos rúd diétásan recept:

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (nálam 20 dkg Dia Wellness Sütőliszt + 10 dkg Dia Wellness Zero 6, de lehet teljesen sütőlisztből is készíteni, sőt teljes kiőrlésű lisztből is elkészíthető)
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag (7 g) instant élesztő
  • 1 púpozott teáskanál (1 dkg) só
  • 1 dl 1,5 %-os langyos tej, víz vagy növényi tej (diétától függően)

Az általam a recepthez használt Dia-Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

A tetejére:

  • 5 dkg light trappista sajt reszelve
  • 1 tojásfehérje

Sajtos rúd elkészítése:

  1. A vajat a liszttel és a sóval gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk (aprítógéppel vagy robotgéppel még egyszerűbb dolgozni).
  2. A vajas lisztes morzsához hozzáadjuk az élesztőt, majd a langyos tejet több részletben adagolva összedolgozzuk a tésztát.
  3. Belegyúrjuk a tojássárgáját.
  4. 1-2 cm vékonyra kinyújtjuk, majd megkenjük a felvert tojásfehérjével.
  5. Megszórjuk a reszelt trappista sajttal, és késsel vagy pizzavágóval, esetleg derelyeszaggatóval tetszőleges vastagságú és hosszúságú csíkokra vágjuk (a vékonyabb ropogósabb lesz).
  6. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, majd 180-200 fokon (sütőfüggő) kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük.

100 g sajtos rúd diétásan átlagos tápértéke:

  • 391 kcal,
  • 19 g szénhidrát (lassú felszívódású), fehér liszttel 34 g gyors felszívódású lenne!
  • 15 g fehérje,
  • 25 g zsír.

Még több sajtos rúd diétásan >>>

Diétás túrós sajtos rúd

Sajtos rúd diétásan, zabpehelylisztből

Szénhidrátcsökkentett sajtos rúd liszt nélkül, karfiolból

Még több diétás sós süteményt és sós kekszet találsz ITT >>> Diétás sós sütemények

Még több szénhidrátcsökkentett recept Dia Wellness lisztből ITT >>> Dia Wellness receptek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

Az eredeti sajtos rúd recept, amit átalakítottam egészségesebbé

 

Vélemény, hozzászólás?