Diétás piskótatekercs cukormentes lekvárral

Diétás piskótatekercs zabpehelylisztből, cukormentes lekvárral

Családi nap volt a minap az iskolában és olyankor minden szülőtől számítanak valami nasira, amit a játékban megfáradt gyerekek elmajszolhatnak. Ősszel már volt egy ugyanilyen iskolai program, akkor Hello Kitty-s zabkekszeket készítettem, de most nem volt sok időm kreatívkodni.

Most csak egy gyors és egészséges, diétás piskótatekercsre jutott idő zabpehelylisztből, a saját készítésű cukormentes eperlekvárommal megkenve.

A saját készítésű cukormentes eperlekvárom receptjét itt találod >>> Eperlekvár cukor nélkül

Mondanom sem kell, hogy ennek a klasszikus sütinek nem sokan tudtak ellenállni, még úgy sem, hogy tudták, hogy reform hozzávalókból készült, így rövid idő alatt kiürült a sütis doboz… 🙂

Diétás piskótatekercs zabpehelylisztből, cukormentes lekvárral
Diétás piskótatekercs zabpehelylisztből, cukormentes lekvárral

Diétás piskótatekercs recept

Diétás piskótatekercs hozzávalói (39*31 cm-es tepsihez, 18 szelethez):

  • 6 db M-es tojás szétválasztva
  • 6 dkg (kb. 3 evőkanál) stevia eritrit keverék
  • 12,5 dkg zabpehelyliszt (zablisztből is elkészíthető!)
  • 10 gramm sütőpor
  • 20 dkg cukormentes eperlekvár
  • eritrit porcukor a szóráshoz

Diétás piskótatekercs elkészítése:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A tojásfehérjét 2 evőkanál (4 dkg) édesítőszerrel kemény habbá verjük (akkor jó a hab, amikor már nem folyik le a habverőről).
  3. Miután a fehérjét felvertük, a tojások sárgáját és a maradék 2 dkg édesítőszert fehéredésig habosítjuk (ettől még levegősebb lesz a piskótánk), majd a felvert tojásfehérje habba óvatosan beleforgatjuk.
  4. A zabpehelylisztet összekeverjük a sütőporral, majd két részletben a tojáshabhoz adjuk és szintén nagyon óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. Vigyázzunk, hogy tényleg csak forgassuk, ne keverjük, mert akkor összetörik a hab és lapos lesz a piskóta!
  5. Az így elkészített diétás piskóta tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, ügyelve, hogy mindenhol egyenletesen vastagon kenjük szét a tésztát.
  6. 170 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben (hőlégkeverés nélkül 180 fokon) 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
  7. A kész piskóta lapot még forrón egy benedvesített, tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és azonnal, jó szorosan feltekerjük.
  8. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. Ha a feltekert piskótatészta kihűlt, megkenjük a lekvárral és újra feltekerjük és a már előzőleg használt konyharuhába szorosan becsavarjuk.
  10. 30-60 percig hagyjuk állni, hogy a szeletelésnél ne essen szét.
  11. Miután a diétás piskóta tekercsünk szépen egyben maradt, kicsomagoljuk a konyharuhából és eritrit porcukrot szitálunk rá, majd 2 cm vastag szeletekre vágjuk.

Diétás piskótatekercs kalória és szénhidráttartalma:

  • 18 egyforma szelet esetén 1 szelet diétás piskótatekercs kalória- és szénhidráttartalma: 76 kcal és 11 gramm CH. 

+1 Reya Tipp: megtölthető nemcsak cukormentes lekvárral, hanem cukormentes mogyorókrémmel, vagy diétás túrókrémmel is!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?