Diétás piskótatekercs zabpehelylisztből, cukormentes lekvárral
Családi nap volt a minap az iskolában és olyankor minden szülőtől számítanak valami nasira, amit a játékban megfáradt gyerekek elmajszolhatnak. Ősszel már volt egy ugyanilyen iskolai program, akkor Hello Kitty-s zabkekszeket készítettem, de most nem volt sok időm kreatívkodni.
Most csak egy gyors és egészséges, diétás piskótatekercsre jutott idő zabpehelylisztből, a saját készítésű cukormentes eperlekvárommal megkenve.
Mondanom sem kell, hogy ennek a klasszikus sütinek nem sokan tudtak ellenállni, még úgy sem, hogy tudták, hogy reform hozzávalókból készült, így rövid idő alatt kiürült a sütis doboz… 🙂

Diétás piskótatekercs recept
Diétás piskótatekercs hozzávalói (39*31 cm-es tepsihez, 18 szelethez):
- 6 db M-es tojás szétválasztva
- 6 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 12,5 dkg zabpehelyliszt (zablisztből is elkészíthető!) (ITT VESZEM!)*
- 10 gramm sütőpor
- 20 dkg cukormentes eperlekvár
- eritrit porcukor a szóráshoz
*a linkre kattintva 41 % kedvezménnyel szerezheted be (vagy használd a kedvezményért a MyProtein applikációban a SALATAGYAR kuponkódot!)
Zabpehelyliszt házilag:
Diétás piskótatekercs készítése:
- A diétás piskóta tésztához tojásokat kettéválasztjuk.
- A tojásfehérjét 2 evőkanál (4 dkg) édesítőszerrel kemény habbá verjük (akkor jó a hab, amikor már nem folyik le a habverőről).
- Miután a fehérjét felvertük, a tojások sárgáját és a maradék 2 dkg édesítőszert fehéredésig habosítjuk (ettől még levegősebb lesz a piskótánk), majd a felvert tojásfehérje habba óvatosan beleforgatjuk.
- A zabpehelylisztet összekeverjük a sütőporral, majd két részletben a tojáshabhoz adjuk és szintén nagyon óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. Vigyázzunk, hogy tényleg csak forgassuk, ne keverjük, mert akkor összetörik a hab és lapos lesz a piskóta!
- Az így elkészített diétás piskóta tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, ügyelve, hogy mindenhol egyenletesen vastagon kenjük szét a tésztát.
- 170 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben (hőlégkeverés nélkül 180 fokon) 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
- A kész piskóta lapot még forrón egy benedvesített, tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és azonnal, jó szorosan feltekerjük.
- Így hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha a feltekert piskótatészta kihűlt, megkenjük a lekvárral és újra feltekerjük és a már előzőleg használt konyharuhába szorosan becsavarjuk.
- 30-60 percig hagyjuk állni, hogy a szeletelésnél ne essen szét.
- Miután a diétás piskóta tekercsünk szépen egyben maradt, kicsomagoljuk a konyharuhából és eritrit porcukrot szitálunk rá, majd 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
100 g piskótatekercs átlagos tápértéke:
- 160 kcal,
- 19 g szénhidrát,
- 7 g fehérje,
- 5 g zsír.
1 szelet piskótatekercs átlagos tápértéke (18 darab, 39 g/db súlyú szelet esetén):
- 62 kcal,
- 8 g szénhidrát,
- 3 g fehérje,
- 2 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Tipp1: megtölthető nemcsak cukormentes lekvárral, hanem cukormentes mogyorókrémmel, vagy diétás túrókrémmel is!
Tipp2: ebből a diétás piskótatekercsből készíthetsz cukormentes Charlotte tortát is! Recept itt >>> Cukormentes Charlotte torta
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!