Édesítőszerek, amik nem jók cukor helyett!

Édesítőszerek, amikkel sosem fogsz lefogyni! 

Létezik ilyen? Igen, sajnos nem minden édesítőszer egészséges, amit cukor helyett használhatunk. De ne szaladjunk ennyire előre! Először is nézzük meg, hogy miért van szükség a cukor helyettesítésére? 

Elsősorban azért, mert édesszájúak vagyunk és ha már édességet (süteményt, csokit, kekszet…stb.) eszünk, akkor az legalább legyen egészséges!

A cukor káros hatásai

Azon kívül, hogy a cukor hizlal (ezt úgyis tudod 😉 ) , még sok-sok egészségügyi probléma okozója.

A cukorfogyasztás az egyik oka

 • a hiperaktivitásnak,
 • a koncentrációzavarnak,
 • a hangulatingadozásnak,
 • az immunrendszer gyengülésének,
 • a Candida gomba elszaporodásának, továbbá
 • tönkreteszi a hasnyálmirigy működését,
 • károsítja a májat,
 • károsítja az idegrendszert,
 • rontja a fogakat, és még sorolhatnám, de nem teszem, mert akkor sosem tudod meg, hogy mit ne használj helyette! 😉
 • Szóval a cukrot elhagyni és/vagy lecserélni mondhatni, létfontosságú. Ha már viszont elhagytuk, fontos, hogy jól válasszunk cukorhelyettesítőt, mert a rosszul megválasztott édesítőszerrel (és mértéktelen fogyasztásával) még nagyobb problémát okozhatunk magunknak, mintha le sem cseréltük volna!

Milyenek a jó édesítőszerek? 

 • nem emelik meg (vagy legalábbis nem hirtelen) a vércukorszintet,
 • nem tartalmaznak mesterséges anyagokat (vagyis természetes édesítőszerek), és
 • tartalmaznak a szervezet számára értékes tápanyagokat, vitaminokat is.
Édesítőszerek, amik nem jók cukor helyett
Édesítőszerek, amik nem jók cukor helyett

Édesítőszerek, amelyek nem sokkal jobbak, mint a kristálycukor:

A most következő édesítőszerek a fentebb említett három szempontnak nem vagy csak részben felelnek meg, így NE ezekre cseréld le a cukrot, ha fogyni akarsz, inzulinrezisztenciás vagy vagy cukorbeteg!

1. Cukor helyett mézet? 

A méz egy igazán természetes (legalábbis ha nem a hipermarketben, hanem termelőtől vesszük) és tápanyagokban, antioxidánsokban gazdag édesítőszer, de sajnos akkor is tömény cukor… Ha fogyni akarsz vagy betegség (inzulinrezisztencia, cukorbetegség) miatt kell odafigyelned a vércukorszintedre, sajnos a méz nem jó választás.

Hogy miért nem?

Azért, mert a mézben lévő egyszerű szénhidrátok gyorsan felszívódnak, így gyorsan megemelik a vércukorszintet. A glikémiás indexe közepes (méz: 62, kristálycukor: 100). Ráadásul meleg hatására a benne lévő vitaminok és tápanyagok elbomlanak, így egy mézes tea, mézes sütemény semmivel sem egészségesebb, mintha sima kristálycukorral készítetted volna!

Természetes? 🙂

Tápanyagokban gazdag? 🙂

Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 🙁

2. A nádcukor egészséges?

El fogsz keseredni… Sajnos nem!

A barnacukor (= barna nádcukor) (1 evőkanál = 52 kalória) hiába barna színű, ez csak azért van így, mert nem ment végig a teljes feldolgozási folyamaton. Ennek ellenére ugyanúgy finomított, mint a kristálycukor, csak a gyártáskor keletkező mellékterméktől, a melasztól barna!

A melasz okozza finom karamellás ízét, de a vércukorszintet sajnos ugyanolyan gyorsan megemeli, mint a répa (=kristály)cukor.

A nádcukor glikémiás indexe: 68 (közepes)

Természetes? 🙁

Tápanyagokban gazdag? 🙁

Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 🙁

3. A fruktóz már csak jó lesz, hiszen a cukorbetegeknek is azt ajánlják? 

Igen, a fruktózt évtizedek óta ajánlgatják az orvosok a cukorbetegeknek. A fruktóz (gyümölcscukor) rövid távon valóban lassabban emeli  meg a vércukorszintet (a fruktóz glikémiás indexe: 23, alacsony – a kristálycukoré 100, magas!).

Nagy mennyiségben (éveken, évtizedeken át napi szinten fogyasztva) hozzájárulhat a triglicerid (vérzsír) szint emelkedéséhez, a zsír raktározásához, így a szívbetegségek kialakulásához, de növeli a köszvény, a cukorbetegség, az érrendszeri problémák kockázatát is. (Hoppá! Cukorbetegeknek cukorbetegséget okozó édesítőszer adnak???)

Most biztos azt mondod magadban, hogy de hát a fruktóz gyümölcscukor és a gyümölcsben is gyümölcscukor van! Ez így van, de a gyümölcsben ott van még a plusz rosttartalom, ami lassítja a természetes gyümölcscukor felszívódását! A boltokban kapható fruktóznak viszont sajnos nincs sok köze a gyümölcsökhöz, mert azt kukoricakeményítőből mesterségesen vonják ki! Így sajnos természetesnek semmiképp sem nevezhető!

Tipp: fruktóz helyett jó választás a stevia!

Természetes? 🙁 

Tápanyagokban gazdag? 🙁

Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 🙂

5. A kókuszvirág cukor már csak jó???

Ami kókuszból készül, az csak jó lehet, ugye? Mert a kókuszzsír, a kókusztej, a kókuszliszt  mind, mind alacsony szénhidrát tartalmú, egészséges, diétás termékek.

Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, a kókuszvirág cukor nem tartozik bele ebbe a körbe! Ezt a természetes édesítőszert a kókuszvirág nektárjából állítják elő, így még csak kókusz íze sincs! (Fruktóz tartalma viszont annál magasabb!)

A kókuszcukor előállítása két lépésből áll: vágást ejtenek a kókuszvirágon, melynek folyadékját tartályokba gyűjtik, majd a nedvet magas hőmérsékletnek teszik ki, míg a víz el nem párolog. A boltokban ilyen formába kerül eladásra a csomagolt kókuszcukor.

Tény, hogy a kókuszvirág cukor glikémiás indexe csak 35 a kristálycukor 100-as értékéhez képest, de napi rendszerességű fogyasztásra a benne lévő kalória- és szénhidrátmennyiség miatt (ami közel ugyanannyi, mint a répacukorban) mégsem ajánlott! Hiába tartalmaz különböző tápanyagokat, azokhoz más, egészségesebb, kevesebb szénhidrátot tartalmazó ételekből is hozzájuthatunk!

Természetes? 🙁

Tápanyagokban gazdag? 🙂

Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 🙁

6. Az agave szirup hatása

Már a “szirup” elnevezés is sokat elárul… Sűrű, émelygősen édes, nyúlós cucc… Kb. egy kategória a mézzel…. Most komolyan, már ránézésre is el tudjátok képzelni, hogy ettől fogyni lehet (vagy legalábbis, hogy ne hizlaljon)?

Tény, hogy az agave szirup glikémiás indexe alacsony (10-20 között – kristálycukoré 100!), de a kókuszvirág cukorhoz hasonlóan tömény fruktóz, aminek a káros hatásairól feljebb olvashattál!

Az agave szirup a cukornál lényegesen édesebb, így mondjuk kevesebbet kell belőle használni, de épp úgy hintázni fog tőle a vércukorszinted, mint a répacukortól!

Természetesnek természetes édesítőszer, bár a manapság forgalomba hozott agave szirupok már messze nem úgy készülnek, mint anno a bennszülötteké: az édes folyadékot ipari körülmények között, fruktóz formájában nyerik ki a levélből. Az utóbbi idők kutatásai abba az irányba mutatnak, hogy a túlzott fruktóz-fogyasztás veszélyes.

Természetes? 🙂 

Tápanyagokban gazdag? 🙂 

Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 🙁

7. Mesterséges édesítőszerek (szacharin, aszpartám, szukralóz és társai)

A mesterséges édesítőszerekről mindenképp lebeszéllek: a szacharinról (E 954), a ciklamátról (E 952), a szukralózról (E 955), az aszpartámról (E 962), az aceszulfám-K (E 950) tartalmú édesítőkről.

Ezeket az egyébként nullkalóriás, sütésálló édesítőszereket mesterséges, kémiai úton állítják elő, így semmilyen természetes anyagot nem tartalmaznak!

Sokat elmond a mesterséges édesítőszerekről, hogy szinte valamennyit vegyészek “találták fel” 1-200 évvel ezelőtt úgy, hogy kísérletezés közben véletlenül vették észre az édes ízt az ujjaikon! Máig vita tárgya, hogy rákkeltőek-e vagy sem, de mivel semmilyen természetes anyagot nem tartalmaznak, nem is lehet kérdés, hogy használjuk-e? Válaszd inkább a növényi alapú, természetes édesítőszereket!

Természetes? 🙁

Tápanyagokban gazdag? 🙁

Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 🙂

***

Most pedig jogosan teszed fel a kérdést: ha sem mézet, sem barna cukrot, sem kókuszcukrot…. sem… sem… sem… Akkor mit használj cukor helyett? Mindenképpen természetes édesítőszereket, amelyek a fenti három szempontnak (természetes, nullkalóriás, tápanyagokban gazdag) megfelelnek!

Üdvözlettel:

Szaszkó Reya diétás gasztroblogger

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!)

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?