Charlotte torta vagy másik nevén piskótatekercs torta cukor nélkül, diétás piskótatekercsből.
A diétás piskótatekercs készülhet teljes kiőrlésű lisztből, zabpehelylisztből vagy szénhidrátcsökkentett lisztből is, én ez utóbbit választottam, mert ennek nincs mellékíze (emiatt a Család nem vette észre, hogy diétásat eszik) és a szénhidráttartalma is alacsonyabb, mint a hagyományosnak.
A tortakrém joghurtos, tejszínes, de ezt akár túróval is lehet készíteni, ami a magas fehérjetartalmával segít még diétásabbá tenni ezt a cukormentes tortát.
Ideális diétás torta diétás szülinapozóknak, vagy bármilyen családi, baráti alkalomra, amikor a társaságban diétázó(k) is van(nak) vagy egyszerűen csak szeretnél egészségesebb édességet tenni az asztalra.
Sajnos a felszeletelt tortát nem tudtam fotózni, mert egyrészt már sötét volt, másrészt nem akartam ünneprontó lenni (és mondanom sem kell, pikk-pakk elfogyott)!
Diétás Sütemény Receptek a Blogon >>> Diétás Sütemény Receptek
Cukormentes Charlotte torta recept
Hozzávalók a cukormentes Charlotte torta diétás piskótatekercséhez:
- 6 db M-es tojás
- 4+2 dkg Dia-Wellness negyedannyi édesítő
- 7 evőkanál (10 dkg) Dia-Wellness Sütőliszt (-50 %-os liszttel helyettesíthető)
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanál (18 g) folyékony kókuszolaj (elhagyható)
- 10 dkg cukormentes baracklekvár
Hozzávalók a cukormentes Charlotte torta krémjéhez:
- 30 dkg natúr görög joghurt
- 4 dl cukormentes habtejszín
- 6 dkg Dia-Wellness negyedannyi édesítő
- 7 lap zselatin + víz
- 30 dkg friss vagy fagyasztott (kiolvasztott) gyümölcs
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Cukormentes Charlotte torta készítése:
- A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét 4 dkg édesítőszerrel kemény habbá verjük.
- Ez után a maradék édesítőt a tojássárgájához keverjük és fehéredésig keverjük.
- Közben amikor elkezd fehéredni, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyékony kókuszolajat és addig keverjük, amíg a tojássárgája fel nem veszi a kókuszolajat.
- A tojássárgájás keveréket a fehérjehabba forgatjuk.
- A sütőport a szénhidrátcsökkentett lisztbe keverjük, majd a sütőporos lisztet 2-3 részletben szintén a tojáshabba forgatjuk óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
- A szénhidrátcsökkentett piskótát 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük (kb. 20-25 perc).
- A megsült piskótát nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és szorosan feltekerjük.
- Így hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt a piskóta, kicsomagoljuk a konyharuhából és megkenjük a baracklekvárral, majd ismét szorosan feltekerjük és a krém elkészítéséig félretesszük.
- Közben elkészítjük a Charlotte torta krémjét:
- Ha szükséges, a gyümölcsöket felaprítjuk.
- A gyümölcsöket a görög joghurttal összekeverjük.
- A habtejszínt az édesítőszerrel kemény habbá verjük és a barackos joghurtba forgatjuk.
- A zselatinlapokat beáztatjuk, ha megpuhultak, kinyomkodjuk belőle a vizet.
- A kinyomkodott zselatinlapokat egy kevés vízzel (épp csak amennyi ellepi) egy kis lábasban összemelegítjük (nem forraljuk!).
- A zselatint a joghurtos, tejszínes krémhez hozzákeverjük.
- Összeállítjuk a cukormentes Charlotte tortát:
- A piskótatekercset kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
- Egy félgömb alakú tálat folpackkal kibélelünk és kirakjuk a belsejét a piskótatekercs szeletekkel.
- A piskótatekercs szeletekkel kibélelt tálba öntsük bele a joghurtos tejszínes krémet, és egyenletesen oszlassuk el benne.
- Fedjük be a krémet a maradék piskótatekercs szeletekkel, majd takarjuk le folpackkal és rakjuk hűtőbe min. 2-3 órára, hogy a krém megszilárduljon!
- Tálalás előtt húzzuk le a fóliát a felső részről (ez lesz az alja) és borítsuk tálcára, majd húzzuk le róla a többi folpackot is!
- Szeletelés után fogyasztható.
Még több cukormentes torta recept a Blogon >>> Cukormentes Torta Receptek
100 g cukormentes, szénhidrátcsökkentett Charlotte torta átlagos tápértéke (gyümölcs nélkül, mert minden gyümölcsnek más a tápértéke):
- 250 kcal,
- 12 g szénhidrát,
- 8 g fehérje,
- 19 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. és a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!