Diétás mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből és zabpehelylisztből.
Azonnal süthető, azonnal ehető, azonnal puha, pihentetést nem igénylő mézeskalács recept.
Volt idő, amikor úgy gondoltam, hogy mézeskalácsból lehet egészségeset sütni, de nem érdemes. Az utóbbi időben viszont fordult a kocka és sikerült kikísérleteznem a tökéletes diétás mézeskalácsot.
Igaz, ebben még van méz, de hozzáadott cukor és fehér liszt nincs, így egy sokkal egészségesebb mézeskalács receptről beszélünk.
Azért merem felrakni ezt a receptjeim közé, mert tudom, hogy karácsonykor az egész éves tudatos étkezés ellenére sokan engedik meg maguknak a mézes sütiket, és ha már mézes, legalább a liszt és a cukor ne rontson tovább a helyzeten.
Egyébként ízre, színre, állagra pont ugyanolyan ez a diétás mézeskalács, mint a hagyományos, de a méz miatt cukorbetegeknek, IR diétázóknak nem ajánlott!
(Nekik ott a hamis mézeskalács méz nélkül recept.)

Diétás mézeskalács recept
Mézeskalács hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 dkg zabpehelyliszt ( ITT VESZEM )
- 10 dkg búzasikér
- 12,5 dkg kókuszzsír
- 20 dkg termelői méz
- 12,5 dkg cukornak megfelelő természetes édesítőszer
- 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 egész tojás (+1 a kenéshez)
Diétás mézeskalács elkészítése:
- Egy tálban összekeverjük a teljes kiőrlésű lisztet, a zabpehelylisztet, a búzasikért és a fűszereket a szódabikarbónával.
- Készítünk egy lyukat a száraz anyagok közepébe, majd beletesszük a szobahőmérsékletű kókuszzsírt.
- Egy lábasban felforraljuk a mézet, majd levesszük a tűzről és belekeverjük az édesítőszert.
- A meleg, édesítőszeres mézet beleöntjük a liszt üregébe, egyenesen a kókuszzsírra, majd addig kevergetjük, míg a zsiradék elolvad benne.
- Ez után a tojással egynemű tésztává gyúrjuk.
- A gyúrótáblára sütőpapírt terítünk és a mézeskalács tésztát rárakjuk.
- A tésztát leterítjük egy másik sütőpapírral és a két sütőpapír között a mézeskalács tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk.
- Ez után vízbe mártott kiszúrókkal tetszőleges formákat szaggatunk ki és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- A tetejét megkenjük felvert tojással, mert attól szép fényes lesz a sütés után. (Mivel én a hagyományos mézeskalács formákon kívül idén egy Merry Christmas feliratú sütipecsétet is kipróbáltam, ezért nem kentem meg a mézeskalácsokat.)
- 160 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük a mézeskalácsokat. Sülés közben nézzünk rá gyakran, nehogy megégjen!

Diétás cukormáz (íróka) a diétás mézeskalács díszítéséhez >>>
Diétás karácsony – így tartsd a súlyod az ünnepek alatt!

Még több diétás karácsonyi recept a Blogon >>>
TOP 10 diétás karácsonyi sütemény gyűjtemény
Diétás karácsonyi keksz és aprósütemény gyűjtemény >>> Diétás Karácsonyi Keksz és Cukormentes Aprósütemény ötletek
Ünnepi főétel és süti ötletek a diétás karácsonyi menühöz
Kalória és szénhidráttartalma:
- 100 g diétás mézeskalács 371 kcal és 47,5 g szénhidrátot tartalmaz
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:







2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!
Mézet felforralni, az egészséges lenne?
Kedves Koppány!
Elnézést, csak most láttam a kommentet.
Próbálja meg a méz forralása nélkül összegyúrni a tésztát 😉
Üdv.
Reya