Diétás lekváros bukta cukormentes szilvalekvárral, 50 %-kal szénhidrátcsökkentett lisztből!
Még régebben elhatároztam, hogy az összes kedvenc ételemet elkészítem diétásan és ezeket a diétás recepteket fel is teszem ide a Blogra.
Így született meg a diétás lekváros bukta, ami gyerekkorom egyik meghatározó kedvence, ugyanis anyukám csak és kizárólag mindig szilvalekvárral készítette és készíti mai napig is a lekváros buktát!
Most azonban ez a nagy kedvencem diétásan (csökkentett szénhidráttartalommal, tejmentesen) készült el és nagyképűség nélkül mondhatom, semmivel sem lett rosszabb, mint az anyukám „kőttese”! (Nálunk Borsodban ugyanis így hívják a kelt tésztából készült süteményeket.)
A végeredmény pihe puha, nagyon finom diétás kelt tészta, ami uzsonnás zacsiban 2-3 napig puha marad. 🙂
Diétás lekváros bukta recept
Diétás lekváros bukta hozzávalók (kb. 13-15 db-hoz):
- 0,5 kg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
- 2 dkg friss élesztő + 2 dl langyos víz/tej/növényi tej (én vízzel készítettem; friss élesztő helyett instant élesztővel is készíthető a zacskón lévő használati utasítás szerinti mennyiséggel)
- 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 6 dkg olvasztott kókuszzsír (vajjal helyettesíthető)
- 2 dl langyos víz (vagy tej, növényi tej – én vízzel készítettem)
- 1 tojás sárgája a tésztához + 1 egész tojás a kenéshez
- 3 dkg/db (13 db esetén 39 dkg, 15 db bukta esetén 45 dkg) Dia Wellness cukormentes szilvalekvár (vagy más cukormentes, sütésálló lekvár)
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Diétás lekváros bukta készítése:
- A diétás lekváros buktát a diétás kelt tészta készítésével kezdjük:
- Az élesztőt belemorzsoljuk a 2 dl langyos vízbe, elkeverjük és 5-10 percig állni hagyjuk („felfuttatjuk”), hogy az élesztőgombák beinduljanak. (Ehhez nem szükséges cukor, az édesítőszerek pedig feleslegesek bele, mert azok nem táplálják az élesztőgombákat. Nem lesz habos, mint a cukorral futtatott élesztő, de így tökéletes!)
- A szénhidrátcsökkentett liszthez hozzáadjuk a negyedannyi édesítőt, az olvasztott kókuszzsírt és az élesztővel elkevert langyos vizet, majd robotgép dagasztó spiráljával elkezdjük összegyúrni.
- A további 2 dl langyos (!) vizet folyamatos dagasztás közben beledolgozzuk a tésztába, majd a tojássárgáját is hozzáadjuk és fényes, sima felületű tésztát dagasztunk, olyat, ami elválik a tál falától.
- Folpackkal vagy egy tiszta konyharuhával meleg helyen 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt bukta tésztát 2 cm vékony téglalap alakúra kinyújtjuk és kb. 13-15 db nagyjából szabályos téglalappá felvágjuk.
- A tésztalapokat egyenként megtöltjük a cukormentes szilvalekvárral megtölteni úgy, hogy a töltelék a tésztalapocskák közepére kerüljön.
- Egyenként kézbe venni, a széleinél fogva kicsit széthúzni és feltekerni, a végeit összecsípni.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe közel egymáshoz sorakoztatni, hogy össze tudjanak nőni sütés közben (így nem tud kifolyni a lekvár sütés közben és a tészta is jó puha marad, nem szárad ki).
- A bukták tetejét felvert tojással megkenni.
- Ezen a ponton ha van időnk, lehet még további fél óráig pihentetni a buktát, még puhább, foszlósabb lesz a tésztája, de ez nem kötelező. Nekem is csak azért pihent meg ezen a ponton, mert közben kaptam egy hosszabb telefont. 🙂
- 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
100 g diétás lekváros bukta tápértéke (vízzel, kókuszzsírral):
- 224 kcal,
- 26 g szénhidrát,
- 10 g fehérje,
- 7 g zsír.
1 db diétás lekváros bukta tápértéke (ha sikerül 13 db egyforma súlyú buktát készítened, vízzel, kókuszzsírral):
- 257 kcal,
- 30 g szénhidrát,
- 12 g fehérje,
- 8 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. támogatta.)
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Több, mint 100 diétás reggeli recept ITT >>> Diétás Reggeli Receptek
Még több szénhidrátcsökkentett pékáru recept ITT >>> TOP3 Szénhidrátcsökkentett Pékáru Recept
Akik már megsütötték ezt a diétás bukta receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!