Diétás lekváros bukta cukormentes szilvalekvárral

Diétás lekváros bukta cukormentes szilvalekvárral, 50 %-kal szénhidrátcsökkentett lisztből!

Még régebben elhatároztam, hogy az összes kedvenc ételemet elkészítem diétásan és ezeket a diétás recepteket fel is teszem ide a Blogra.

Így született meg a diétás lekváros bukta, ami gyerekkorom egyik meghatározó kedvence, ugyanis anyukám csak és kizárólag mindig szilvalekvárral készítette és készíti mai napig is a lekváros buktát!
Most azonban ez a nagy kedvencem diétásan (csökkentett szénhidráttartalommal, tejmentesen) készült el és nagyképűség nélkül mondhatom, semmivel sem lett rosszabb, mint az anyukám “kőttese”! (Nálunk Borsodban ugyanis így hívják a kelt tésztából készült süteményeket.)

A végeredmény pihe puha, nagyon finom kelt tészta, ami uzsonnás zacsiban 2-3 napig puha marad. 🙂

Diétás lekváros bukta

Diétás lekváros bukta recept

Diétás lekváros bukta hozzávalók (kb. 13-15 db-hoz):

  • 0,5 kg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
  • 2 dkg friss élesztő + 2 dl langyos víz/tej/növényi tej (én vízzel készítettem; friss élesztő helyett instant élesztővel is készíthető a zacskón lévő használati utasítás szerinti mennyiséggel)
  • 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 6 dkg olvasztott kókuszzsír (vajjal helyettesíthető)
  • 2 dl langyos víz (vagy tej, növényi tej – én vízzel készítettem)
  • 1 tojás sárgája a tésztához + 1 egész tojás a kenéshez
  • 3 dkg/db (13 db esetén 39 dkg, 15 db bukta esetén 45 dkg) Dia Wellness cukormentes szilvalekvár (vagy más cukormentes, sütésálló lekvár)

Diétás lekváros bukta

Diétás lekváros bukta készítése:

  1. A diétás lekváros buktát a diétás kelt tészta készítésével kezdjük:
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk a 2 dl langyos vízbe, elkeverjük és 5-10 percig állni hagyjuk (“felfuttatjuk”), hogy az élesztőgombák beinduljanak. (Ehhez nem szükséges cukor, az édesítőszerek pedig feleslegesek bele, mert azok nem táplálják az élesztőgombákat. Nem lesz habos, mint a cukorral futtatott élesztő, de így tökéletes!)
  3. A szénhidrátcsökkentett liszthez hozzáadjuk a negyedannyi édesítőt, az olvasztott kókuszzsírt és az élesztővel elkevert langyos vizet, majd robotgép dagasztó spiráljával elkezdjük összegyúrni.
  4. A további 2 dl langyos (!) vizet folyamatos dagasztás közben beledolgozzuk a tésztába, majd a tojássárgáját is hozzáadjuk és fényes, sima felületű tésztát dagasztunk, olyat, ami elválik a tál falától.
  5. Folpackkal vagy egy tiszta konyharuhával meleg helyen 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
  6. A megkelt bukta tésztát 2 cm vékony téglalap alakúra kinyújtjuk és kb. 13-15 db nagyjából szabályos téglalappá felvágjuk.
  7. A tésztalapokat egyenként megtöltjük a cukormentes szilvalekvárral megtölteni úgy, hogy a töltelék a tésztalapocskák közepére kerüljön.
  8. Egyenként kézbe venni, a széleinél fogva kicsit széthúzni és feltekerni, a végeit összecsípni.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe közel egymáshoz sorakoztatni, hogy össze tudjanak nőni sütés közben (így nem tud kifolyni a lekvár sütés közben és a tészta is jó puha marad, nem szárad ki).
  10. A bukták tetejét felvert tojással megkenni.
  11. Ezen a ponton ha van időnk, lehet még további fél óráig pihentetni a buktát, még puhább, foszlósabb lesz a tésztája, de ez nem kötelező. Nekem is csak azért pihent meg ezen a ponton, mert közben kaptam egy hosszabb telefont. 🙂
  12. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Diétás lekváros bukta Dia Wellness szénhidrátcsökkentett lisztből, cukormentes szilvalekvárral

100 g diétás lekváros bukta tápértéke (vízzel, kókuszzsírral):

  • 224 kcal,
  • 26 g szénhidrát,
  • 10 g fehérje,
  • 7 g zsír.

1 db diétás lekváros bukta tápértéke (ha sikerül 13 db egyforma súlyú buktát készítened, vízzel, kókuszzsírral):

  • 257 kcal,
  • 30 g szénhidrát,
  • 12 g fehérje,
  • 8 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy rendelek ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. és a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?