Édesburgonya tócsni – egy igazi mentőöv krumpli imádó fogyókúrázóknak!
Az édesburgonya hatalmas kedvenc a diétázók körében. Életet tud menteni, ha krumplira vágyunk és ugyanolyan jól variálható. Nevéhez méltóan valóban nagyon édes, de – mint ahogy ebben a receptben is – a fűszerek jól tompítják ezt az édes ízt.
Nemcsak enni öröm, hanem elkészíteni is: gyorsabban megpuhul, mint a hagyományos krumpli, így pikk pakk összedobható belőle egy tartalmas, diétás ebéd!
Miért jó az édesburgonya, avagy az édesburgonya hatása szervezetünk működésére
Az édesburgonya tápérték szempontjából nagyon sok pozitívummal büszkélkedhet. Kezdve a magas rosttartalmától, (ami csak lassan engedi a szénhidrátokat felszívódni), magas fehérjetartalmán át a vércukorszint kíméletességért felelős alacsony glikémiás indexig! Nagyon laktató és vércukorszint kímélő diétás ebédek készíthetők édesburgonyából.
Részletesebben >>> Burgonya édesburgonya különbség
Édesburgonyából készíthető:
- édesburgonya püré,
- édesburgonya chips,
- rakott édesburgonya (hagyományos rakott krumpli helyett),
- nudli,
- röszti, tócsni, lapcsánka (ki hogy nevezi)
- különböző édesburgonya köretek a hagyományos burgonyával megegyező módon.

Édesburgonya tócsni recept
Hozzávalók (kb. 4 normál adaghoz):
- 1 nagyobb (pucolva kb. 30 dkg) édesburgonya
- 4 egész tojás
- 1 csapott evőkanál (5 g) útifűmaghéj
- 2 evőkanál (40 g) zabkorpa vagy zabpehelyliszt
- egy nagy csipet himalája só
- egy mokkáskanál pirospaprika
- késhegynyi őrölt bors
- 2 evőkanál kókuszzsír a sütéshez
Édesburgonya tócsni elkészítése:
Az édesburgonyát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd 10 percig hagyjuk állni.
Ez után a felforrósított kókuszzsírra evőkanálnyi adagokat teszünk és a kanál peremével óvatosan kilapítjuk, majd a tócsnik mindkét oldalát pirosra sütjük.Bármilyen húshoz, halhoz finom és laktató diétás köret.
Édesburgonya tócsni kalória és szénhidráttartalma:
- 100 grammban 120 kcal és 15 g CH van.
Még több diétás recept édesburgonyából >>> Édesburgonya Recept Ötletek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás recepet:
Dr. Vas-Vincze Ivetta fotója az elkészült édesburgonya tócsniról


2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!