Lecsó bulgurral, és cukkinivel .
Egyszerű, de nagyszerű diétás ebéd ötlet, amit mindenki szeret, viszont a lecsó szénhidráttartalma önmagában elenyésző, és fehérjetartalma sincs, így valószínűleg hamar megéhezel tőle.
(Tudom, hogy sokan emiatt eszik kenyérrel, de szerintem van jobb megoldás is!)
Ezt kiküszöbölheted azzal, hogy eszel a diétás lecsó mellé 3-4 evőkanál (kb. 10 dkg) diétás köretet, például főtt bulgurt, ami lassú felszívódású szénhidráttartalmával segít, hogy tovább érezd magad jóllakottnak.
A fehérje kérdést többféleképp is megoldhatod: ehetsz még pluszban hozzá egy szelet natúr csirkemellet, vagy üthetsz a lecsóra egy-két tojást, de én pl. 2 evőkanál skyr joghurtot tettem rá, aminek az alacsony zsírtartalma mellett szintén magas fehérjetartalma van (én amúgy szeretem a tejfölös lecsót, így nekem ez tökéletes kombináció volt).
(Azon most ne kezdjünk el vitatkozni, hogy hogy készül az igazi lecsó, hiszen ahány ház, annyi szokás, én így készítem.
Ha Te máshogy főzöd, akkor készítsd úgy, a lényeg, hogy ne tocsogjon a zsiradékban és mivel igyekszünk a diétás vonalon maradni, a füstölt kolbászt és a szalonnát lehetőleg hagyd ki belőle. 😉 )
Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Cukkinis lecsó bulgurral recept
Cukkinis lecsó hozzávalók:
- 40 dkg vöröshagyma
- 50 dkg paprika
- 40 dkg paradicsom
- 25 dkg cukkini
- 25 g parajdi só
- 50 g kókuszolaj
Köretnek kb. 10 dkg (vagy a napi szénhidrátkeretnek megfelelő mennyiségű) főtt bulgur.
Cukkinis lecsó bulgurral elkészítése:
- A paprikát kicsumázzuk és kb. 2 cm vastag karikára vágjuk.
- A vöröshagymát félbe vágjuk , majd a paprikával azonos vastagságú szeletekre vágjuk (félkarika).
- A paprikát és a vöröshagymát a megolvasztott kókuszolajra dobjuk, majd megszórjuk a parajdi sóval.
- Fedő alatt félpuhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a kb. 2-3 cm-es kockákra vágott paradicsomot , összekeverjük a paprikás hagymával és fedő alatt tovább főzzük (5-10 percenként keverjük át!).
- Amikor a paradicsom kezd szétfőni, adjuk hozzá a kb. 2-3 cm-es kockákra vágott cukkinit (héjával vagy meghámozva, mindegy, nálam a gyerek miatt pucolva került bele) és addig főzzük a lecsót, amíg minden zöldség megpuhul benne.
- Ha sok vizet engedne, az utolsó 10 percben főzzük nagyobb lángon fedő nélkül.
- Ha kész, 3-4 evőkanál főtt bulgurral tálaljuk.
A bulgur elkészítését ITT találod:
100 g cukkinis lecsó bulgurral átlagos tápértéke:
- 54 kcal,
- 5 g szénhidrát,
- 1 g fehérje,
- 3 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Ha szeretnél végre tényleg lefogyni és az elért súlyodat hosszú távon meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több diétás cukkini receptet találsz ITT >>> Édes és sós diétás cukkini receptek
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!