Cukkinis lecsó bulgurral – egyszerű és nagyszerű diétás ebéd!

Lecsó bulgurral, cukkinivel , köretként pedig főtt bulgurral.

Egyszerű, de nagyszerű diétás ebéd ötlet, amit mindenki szeret, viszont a lecsó szénhidráttartalma önmagában elenyésző, és fehérjetartalma sincs, így valószínűleg hamar megéhezel tőle.

(Tudom, hogy sokan emiatt eszik kenyérrel, de szerintem van jobb megoldás is!)

Ezt kiküszöbölheted azzal, hogy eszel mellé 3-4 evőkanál (kb. 10 dkg) diétás köretet, például főtt bulgurt, ami lassú felszívódású szénhidráttartalmával segít, hogy tovább érezd magad jóllakottnak.

A fehérje kérdést többféleképp is megoldhatod: ehetsz még pluszban hozzá egy szelet natúr csirkemellet, vagy üthetsz a lecsóra egy-két tojást, de én pl. 2 evőkanál skyr joghurtot tettem rá, aminek az alacsony zsírtartalma mellett szintén magas fehérjetartalma van (én amúgy szeretem a tejfölös lecsót, így nekem ez tökéletes kombináció volt).

(Azon most ne kezdjünk el vitatkozni, hogy hogy készül az igazi lecsó, hiszen ahány ház, annyi szokás, én így készítem.

Ha Te máshogy főzöd, akkor készítsd úgy, a lényeg, hogy ne tocsogjon a zsiradékban és mivel igyekszünk a diétás vonalon maradni, a füstölt kolbászt és a szalonnát lehetőleg hagyd ki belőle. 😉 )

Diétás cukkinis lecsó bulgurral

Cukkinis lecsó bulgurral recept

Cukkinis lecsó hozzávalók:

  • 40 dkg vöröshagyma
  • 50 dkg paprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 25 dkg cukkini
  • 25 g parajdi só
  • 50 g kókuszolaj

Köretnek kb. 10 dkg (vagy a napi szénhidrátkeretnek megfelelő mennyiségű) főtt bulgur.

Cukkinis lecsó bulgurral elkészítése:

  1. A paprikát kicsumázzuk és kb. 2 cm vastag karikára vágjuk.
  2. A vöröshagymát félbe vágjuk , majd a paprikával azonos vastagságú szeletekre vágjuk (félkarika).
  3. A paprikát és a vöröshagymát a megolvasztott kókuszolajra dobjuk, majd megszórjuk a parajdi sóval.
  4. Fedő alatt félpuhára pároljuk.
  5. Hozzáadjuk a kb. 2-3 cm-es kockákra vágott paradicsomot , összekeverjük a paprikás hagymával és fedő alatt tovább főzzük (5-10 percenként keverjük át!).
  6. Amikor a paradicsom kezd szétfőni, adjuk hozzá a kb. 2-3 cm-es kockákra vágott cukkinit (héjával vagy meghámozva, mindegy, nálam a gyerek miatt pucolva került bele) és addig főzzük a lecsót, amíg minden zöldség megpuhul benne.
  7. Ha sok vizet engedne, az utolsó 10 percben főzzük nagyobb lángon fedő nélkül.
  8. Ha kész, 3-4 evőkanál főtt bulgurral tálaljuk.

A bulgur elkészítését ITT találod:

100 g cukkinis lecsó bulgurral átlagos tápértéke:

  • 54 kcal,
  • 5 g szénhidrát,
  • 1 g fehérje,
  • 3 g zsír.

Még több diétás cukkini receptet találsz ITT >>> Édes és sós diétás cukkini receptek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

 

Vélemény, hozzászólás?