Bagel recept egyszerűen, gyorsan, dagasztás és kelesztés, valamint élesztő nélkül, kevesebb szénhidráttal a hagyományos fehér lisztes bagelekhez képest.
Ez a diétás péksütemény (pontosabban a hagyományos verziója) lengyel eredetű, de Amerikában lett népszerű.
Én még soha nem ettem autentikus bagelt, de azt olvastam, hogy a belseje eredetileg tömörebb, mint a zsemléé.
Az én sütőporos diétás bagelem viszont abszolút puha, könnyű, levegős lett, így még mindig nem tudom, milyen a hagyományos állagű, tömör bagel.
Állítólag a bagelbe eredetileg krémsajtot és füstölt lazacot tesznek, úgy eszik, így hát én is ezzel töltöttem meg a bageljeimet diétás reggelire (mondanom sem kell, nem esett nehezemre megenni 😉 ) .
Ha Te nem szeretnél lazacot és/vagy krémsajtot tenni a bagel közé, beleteheted a kedvenc – akár házi – csirkemell sonkádat egy szelet light sajttal vagy akár egy tojásrántottát vagy tonhalkrémet is friss salátával, paradicsommal, uborkával…stb.
Mitől jobb ez a diétás bagel recept, mint a hagyományosan készült rokona?
- kevés hozzávalóból áll (2 fő hozzávaló + só + sütőpor),
- egyszerű,
- gyors,
- élesztőmentes,
- nem kell főzni (nincs vízfürdő)
- nem kell dagasztani,
- nem kell keleszteni.
Diétás bagel recept
Diétás bagel hozzávalók:
- 25 dkg skyr (sűrű natúr görög joghurttal vagy sovány tejföllel helyettesíthető)
- 15 dkg Dia Wellness 50 % szénhidrátcsökkentett liszt
- 1 1/2 tk sütőpor
- 1/2 tk parajdi só
- 1 tojás (a kenéshez)
- ízlés szerint magvak a tetejére
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Diétás bagel készítése:
-
Kézzel vagy robotgép segítségével dolgozzuk össze a skyr-t, a szénhdirátcsökkentett lisztet, a sütőport és a sót.
-
Gyúrjuk egynemű tésztává (nem szabad túlgyúrni, mert akkor nagyon tömör lesz).
-
A tésztát négy egyforma részre vágjuk.
-
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki mindegyik tésztadarabot kb. 15 cm hosszú, hüvelykujjnyi vastag csíkokká.
-
Vágjuk le a csíkok végeit, és a végeket illesszük össze.
-
Sorakoztassuk a diétás bageleket sütőpapírral bélelt tepsibe, néhány cm helyet hagyva közöttük, hogy ne süljenek majd össze.
-
Kenjük meg mindegyiknek a tetejét felvert tojással és szórjuk meg ízlés szerinti magvakkal (szezámmag, lenmag, chia mag, mák, zabpehely…stb.)
-
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig, majd 2-3 percre vegyük fel a sütőt 260 fokra, amíg a bagel felülete megpirul.
- Kihűlve, kettévágva, szendvicsként fogyasztjuk.
100 g diétás bagel átlagos tápértéke:
- 172 kcal
- 19 g szénhidrát,
- 17 g fehérje,
- 2 g zsír.
Ha nem tudod, mennyi fér bele ebből a bagelből, ha fogyni szeretnél,
- ha életmódot szeretnél váltani, de nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- ha már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, és sose sikerül lefogyni,
- esetleg inspirációra van szükséged, hogy mit ehetsz salátán és csirkemellen kívül, ami laktató, finom és diétás egyszerre, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Több száz diétás reggeli ötlet, recept ITT >>> DIÉTÁS REGGELI RECEPTEK
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!