Zöldsaláta kisokos azoknak, akik a fejes salátán és a jégsalátán kívül még nem kóstoltak más fajtákat!
Míg régebben csak a fejes salátát ismerték a magyar háziasszonyok, manapság már számtalan fajtájú zöldsaláta kapható a piacokon és a hipermarketekben – akár mosva, szeletelve, csomagolva is!
Miért egyél zöldsalátát?
Mivel a zöldsalátákat nyersen fogyasztjuk, ezért nagyon magas a vitamintartalmuk és jobban ki tudják fejteni hatásukat, mint a párolt, sült, vagy grillezett zöldségek.
Rostanyaguk elősegíti a gyomor- és bélműködést, illetve a megfelelő az emésztést.
A zöldsaláta félék ráadásul lúgosító hatásúak, így a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is részt vesznek.
Ha zacskós, konyhakész zöldsalátát veszel, ezekre figyelj:
A zacskós salátán az első, amit megnézel, az a szavatossági idő legyen!
Lejárati idő előtt egy nappal már csak akkor vegyél zacskós salátát, ha biztos, hogy aznap elfogy, különben jó eséllyel fog a nagy része a kukában landolni.
Nagyon lehangoló tud lenni egy megbarnult, fonnyadt levelekkel teli tasak! A megbarnult levelek nemcsak nem gusztusosak, hanem a vitamintartalmuk is alacsonyabb.
A legnépszerűbb zöldsaláta fajták:
1. Rukkola
A rukkolát hazájában, Olaszországban leginkább pizzákra teszik, vagy rizottó tetejére szórják, illetve előszeretettel használják levesekben.
A rukkola Magyarországon leginkább vegyes saláták alapja. Enyhén kesernyés ízű, ezért érdemes karakteres (pl. mustáros) öntetet használni hozzá cukormentes mustárral.
A rukkola pár napig, de akár egy hétig is eláll a hűtőben anélkül, hogy megfonnyadna.
Sok kalciumot és vasat, és olyan nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz, mint az A-, C- vagy a K-vitamin.
2. Jégsaláta
A roppanós jégsalátát formája miatt gyakran összetévesztik a káposztával (már amikor nem zacskósan vesszük meg), de íze a káposztához képest sokkal semlegesebb, könnyedebb.
Kalcium, magnézium, vas- és béta-karotin, illetve antioxidáns tartalma révén jelentős szerepel vállal az immunrendszer támogatásában.
Magas kálium tartalmának köszönhetően enyhíti a stressz okozta tüneteket.
Nagyon magas a rost- és víztartalma, így kiválóan hidratál.
A jégsaláta a leghosszabb ideig eltartható salátaféle, akár egy hétig is eláll a hűtőben (ha nem zacskós és nincs felbontva)!
3. Radicchio
Halványlila színű saláta, látványos, nagy levelekkel.
Nagy leveleinek köszönhetően hidegtálakhoz is használható salátaágyként.
Rápakolhatunk mindenféle tölteléket, túrós, húsos krémeket. A radicchio grillezhető is, nem veszít sem ízéből, sem színéből.
Finom, sós típusú sajtok (pl. juhsajt) hozzák ki az igazi ízét.
A radicchio saláta nagyon sok A és C vitamint, valamint folsavat tartalmaz.
Reya Tippje: a radicchio darabolásához ne használj kést, mert a saláta széle megbarnul! Inkább kézzel tépkedd kisebb darabokra!
4. Spenót
A spenót nem csak főzelékben finom, hanem nyersen is remek diétás étel!
Alacsony a kalóriatartalma, de nagyon laktató például tükörtojással vagy egy könnyű tésztasalátában.
A spenótnak magas a K-vitamin tartalma és nagyon könnyen emészthető.
5. Lollorosso
A lollorosso saláta fodraival minden tányéron jól mutat.
Fanyar íze pikánssá teszi, és nemcsak salátába keverhetjük, hanem szendvicseket is feldobhatunk vele.
A lollorosso salátának magas a kalcium, magnézium és vastartalma, de nem elhanyagolható a B1-, B2-, B6 -és K-vitamintartalma sem.
6. Fejes saláta
A magyar konyha klasszikusa, amit leggyakrabban cukros-ecetes lével készítenek el. Te is beillesztheted a diétádba, ha cukor helyett édesítőszert használsz az ecetes léhez!
A fejes salátának nagyon jelentős C-vitamin és béta-karotin tartalma van, úgyhogy ügyeljük arra, hogy a lehető legfrissebben fogyasszuk! A kesernyés íz annak a jele, hogy a növény túlérett.
7. Madársaláta
A madársaláta élénkzöld, édeskés, apró levelű zsenge saláta, mely B vitamin tartalmánál fogva a fáradtság kitűnő ellenszere.
A madársaláta hatása
Magas A- és C-vitamin, illetve antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert és lassítja az öregedés folyamatát.
Jelentős a folsav tartalma és enyhíti a stressz okozta panaszokat is.
Magas vastartalma előnyös minden korosztálynak.
8. Endívia saláta
Az endívia saláta jelentős vas-, kálium-, kalcium-, magnézium-, cink- és szelén forrás, de rengeteg B, C és E vitamint is tartalmaz.
Ideális máj- és epebetegségek esetén, segíti az emésztést, illetve a szív- és érrendszer egészségének megőrzését, a koleszterinszint szinten tartását.
Reya Tippje: tudtad, hogy a zöldségek és gyümölcsök zsírban oldódó vitamintartalma könnyebben felszívódik a szervezetben, ha néhány csepp extra szűz olivaolajat adsz a salátádhoz?
Összeállította:
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!