Fűszernövények segítségével nemcsak változatosabbá teheted a diétás receptjeidet, hanem hatékonyabbá is válik a fogyókúrád.
A legismertebb friss fűszernövények a magyar konyhában a petrezselyem és a kapor, de rajtuk kívül még nagyon sokféle zöldfűszert használhatsz a diétás receptjeidhez.
A zöld fűszernövények nagy része segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, sőt a zsír feldolgozását is támogathatja. Szinte mindegyikükről elmondható, hogy magas az antioxidáns tartalmuk, ami nélkülözhetetlen az immunrendszer erősítéséhez és az anyagcsere felpörgetéséhez.
Jó tanács a fűszernövények használatához:
Csak a főzés legvégén add hozzá az ételhez azért, hogy a vitamin- és ásványi anyag tartalma, valamint az aromái a legjobban érvényesüljenek és a hő hatására ne tudjanak elbomlani!
A legismertebb zöld fűszernövények:
1. Petrezselyem
A petrezselyem többek között vízhajtó, salaktalanító hatású, C-vitamin és illóolajtartalma pedig a bőr feszesítésében kiváló segítőtárs.
2. Bazsalikom
A bazsalikom illóolajai:
- felpörgetik az anyagcserét,
- serkentik az emésztést,
- enyhítik a puffadást,
- nyugtató, stresszoldó hatásúak.
A bazsalikom felhasználása:
A bazsalikom használható szendvicsekhez, levesekhez, olaszos tésztaételekhez. Jól illik a fokhagymás vagy paradicsomos ételekhez, de epres vagy citromos desszertekben is finom.
3. Oregánó
Az oregánó a pizzák elengedhetetlen fűszere.
Az oregánó hatásai:
- antibakteriális hatású
- nagyon fontos rost-, vitamin- és tápanyagforrás
- hatékony fertőtlenítő,
- görcsoldó
- emésztéssegítő hatású,
- enyhíti a haspuffadást.
- Teája köhögéscsillapításra is használható.
Az oregánó felhasználása:
Az oregánó még finomabbá teszi a fogyókúrás ételeket, így
- a paradicsomszószt,
- a minestrone levest és a
- salátátáidat is,
- jól illik a marhahúshoz,
- bab- és rizsételekhez, valamint
- tojásos ételekhez, pl. omlettekhez.
4. Majoranna:
A majoranna puffadáscsökkentő és emésztést segítő fűszerként ismert.
A magyar konyha a kerti majoránnát használja, ami enyhébb íze miatt helyettesítheti az oregánót is.
Érdekesség: tudtad, hogy a kerti majoránnát édeskés, fűszeres illata miatt a parfümkészítésben is előszeretettel használják?
5. Rozmaring
A rozmaring fogyasztását követően vérbőséget okoz a gyomorban, ezáltal gyorsítja az emésztést.
A rozmaring felhasználása:
Bármilyen húshoz ajánlott, különösen sült kacsához, bárányhoz, grillezett marhához és sertéshez, de a lazachoz és a csirkéhez is remekül illik.
A rozmaring spagettiszószhoz adva kiemeli a többi fűszer ízét.
Csokorba kötve bármilyen zöldségleves kiváló fűszere lehet.
Érdekesség: a régi időkben a rozmaring a hűség jele is volt, és a menyegző alkalmával a hajdíszbe tűzték vagy a földet szórták meg vele.
6. Kakukkfű:
A kakukkfű az anyagcserét és a kalóriák elégetését serkenti.
Sokáig csak gyógynövényként használták tüdőproblémák kezelésére, majd később egyre népszerűbb lett a gasztronómiában is.
A kakukkfű felhasználása:
Szárnyasok, kolbászok, hús- és zöldséglevesek kiváló fűszere, de diétás desszertekhez és hűsítő italokhoz is finom!
7. Koriander
A koriander levelei a petrezselyeméhez hasonlítanak. Hangulatjavító, élénkítő hatása mellett gyorsítja az emésztést is. Hangulatjavító illóolaja akkor segít, amikor legszívesebben már feladnád a fogyókúrát.
A koriander felhasználása:
A koriander levelét vagy őrölt magját használhatod saláták, levesek és szendvicsek ízesítésére.
8. Kapor:
A kapor illóolaja valósággal kimossa a szervezetből a felesleges vizet, így gyorsítva fel a fogyást.
Az emésztést felpörgeti, a puffadást megszünteti, és a gyomorpanaszokat is orvosolja.
A kapor felhasználása:
A kapor az egyik legsokoldalúbban felhasználható fűszernövény, a nyári és a téli diétás receptek kiváló fűszere.
Nyáron a friss kovászos uborka kísérője.
Nagyon finom édes túróval összekeverve. (Gyermekkorom feledhetetlen süteménye a nagymamám készítette kapros-túrós lepény. )
A kapor jól illik a burgonyához, a sárgarépához és a lazachoz is.
9. Lestyán
A lestyán is a szervezetben rejlő felesleges víz kiűzésére, az emésztés javítására ajánlott.
Ha valaki finom, ízletes hús- vagy zöldséglevest szeretne enni, akkor a lestyán nem maradhat ki belőle.
Jól illik burgonyás, káposztás, paradicsomos ételekbe főzve is.
10. Menta
A menta illóolaja közvetlenül az agy éhségközpontra hat, így csökkentve az étvágyat.
Jellegzetes ízének és illatának köszönhetően egyaránt jól használható meleg és hideg italokhoz is. Kiváló bárányhúsok mellé, de akár pesto is készíthető belőle.
***
A felsorolt fűszernövények beszerzése is pofonegyszerű. Bármelyik hipermarketben vagy piacon kapható friss, cserepes zöldfűszer, vagy szárított formában is könnyen beszerezhetők.
Összeállította:
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!
A cikk megírásában segítségemre volt a femina.hu és a vitalmagazin.hu cikke is.

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!