Fűszernövények – így hatnak a fogyásra!

Fűszernövények segítségével nemcsak változatosabbá teheted a diétás receptjeidet, hanem hatékonyabbá is válik a fogyókúrád.

A legismertebb friss fűszernövények a magyar konyhában a petrezselyem és a kapor, de rajtuk kívül még nagyon sokféle zöldfűszert használhatsz a diétás receptjeidhez.

A zöld fűszernövények nagy része segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, sőt a zsír feldolgozását is támogathatja. Szinte mindegyikükről elmondható, hogy magas az antioxidáns tartalmuk, ami nélkülözhetetlen az immunrendszer erősítéséhez és az anyagcsere felpörgetéséhez.

Jó tanács a fűszernövények használatához:

Csak a főzés legvégén add hozzá az ételhez azért, hogy a vitamin- és ásványi anyag tartalma, valamint az aromái a legjobban érvényesüljenek és a hő hatására ne tudjanak elbomlani!

Fűszernövények
A legismertebb fűszernövények

A legismertebb zöld fűszernövények:

1. Petrezselyem

A petrezselyem többek között vízhajtó, salaktalanító hatású, C-vitamin és illóolajtartalma pedig a bőr feszesítésében kiváló segítőtárs.

2. Bazsalikom

A bazsalikom illóolajai:

  • felpörgetik az anyagcserét,
  • serkentik az emésztést,
  • enyhítik a puffadást,
  • nyugtató, stresszoldó hatásúak.
Fűszernövények - Bazsalikom
Friss bazsalikom

A bazsalikom felhasználása:

A bazsalikom használható szendvicsekhez, levesekhez, olaszos tésztaételekhez. Jól illik a fokhagymás vagy paradicsomos ételekhez, de epres vagy citromos desszertekben is finom.

3. Oregánó

Az oregánó a pizzák elengedhetetlen fűszere.

Az oregánó hatásai:

  • antibakteriális hatású
  • nagyon fontos rost-, vitamin- és tápanyagforrás
  • hatékony fertőtlenítő,
  • görcsoldó
  • emésztéssegítő hatású,
  • enyhíti a haspuffadást.
  • Teája köhögéscsillapításra is használható.
Fűszernövények - Oregánó
Friss oregánó

Az oregánó felhasználása:

Az oregánó még finomabbá teszi a fogyókúrás ételeket, így

  • a paradicsomszószt,
  • a minestrone levest és a
  • salátátáidat is,
  • jól illik a marhahúshoz,
  • bab- és rizsételekhez, valamint
  • tojásos ételekhez, pl. omlettekhez.

4. Majoranna:

A majoranna puffadáscsökkentő és emésztést segítő fűszerként ismert.

A magyar konyha a kerti majoránnát használja, ami enyhébb íze miatt helyettesítheti az oregánót is.

Fűszernövények- majoranna
Friss majoranna

Érdekesség: tudtad, hogy a kerti majoránnát édeskés, fűszeres illata miatt a parfümkészítésben is előszeretettel használják?

5. Rozmaring

A rozmaring fogyasztását követően vérbőséget okoz a gyomorban, ezáltal gyorsítja az emésztést.

A rozmaring felhasználása:

Bármilyen húshoz ajánlott, különösen sült kacsához, bárányhoz, grillezett marhához és sertéshez, de a lazachoz és a csirkéhez is remekül illik.

A rozmaring spagettiszószhoz adva kiemeli a többi fűszer ízét.

Csokorba kötve bármilyen zöldségleves kiváló fűszere lehet.

Fűszernövények Rozmaring
Friss rozmaring

Érdekesség: a régi időkben a rozmaring a hűség jele is volt, és a menyegző alkalmával a hajdíszbe tűzték vagy a földet szórták meg vele.

6. Kakukkfű:

A kakukkfű az anyagcserét és a kalóriák elégetését serkenti.

Sokáig csak gyógynövényként használták tüdőproblémák kezelésére, majd később egyre népszerűbb lett a gasztronómiában is.

Fűszernövények - kakukkfű
Friss kakukkfű

A kakukkfű felhasználása:

Szárnyasok, kolbászok, hús- és zöldséglevesek kiváló fűszere, de diétás desszertekhez és hűsítő italokhoz is finom!

7. Koriander

A koriander levelei a petrezselyeméhez hasonlítanak. Hangulatjavító, élénkítő hatása mellett gyorsítja az emésztést is. Hangulatjavító illóolaja akkor segít, amikor legszívesebben már feladnád a fogyókúrát.

Fűszernövények - koriander
Friss koriander

A koriander felhasználása:

A koriander levelét vagy őrölt magját használhatod saláták, levesek és szendvicsek ízesítésére.

8. Kapor:

A kapor illóolaja valósággal kimossa a szervezetből a felesleges vizet, így gyorsítva fel a fogyást.

Az emésztést felpörgeti, a puffadást megszünteti, és a gyomorpanaszokat is orvosolja.

Fűszernövények - kapor
Friss kapor

A kapor felhasználása:

A kapor az egyik legsokoldalúbban felhasználható fűszernövény, a nyári és a téli diétás receptek kiváló fűszere.

Nyáron a friss kovászos uborka kísérője.

Nagyon finom édes túróval összekeverve. (Gyermekkorom feledhetetlen süteménye a nagymamám készítette kapros-túrós lepény. )

A kapor jól illik a burgonyához, a sárgarépához és a lazachoz is.

9. Lestyán

A lestyán is a szervezetben rejlő felesleges víz kiűzésére, az emésztés javítására ajánlott.

Ha valaki finom, ízletes hús- vagy zöldséglevest szeretne enni, akkor a lestyán nem maradhat ki belőle.

Jól illik burgonyás, káposztás, paradicsomos ételekbe főzve is.

10. Menta

A menta illóolaja közvetlenül az agy éhségközpontra hat, így csökkentve az étvágyat.

Fűszernövények - menta
Friss menta

Jellegzetes ízének és illatának köszönhetően egyaránt jól használható meleg és hideg italokhoz is. Kiváló bárányhúsok mellé, de akár pesto is készíthető belőle.

***

A felsorolt fűszernövények beszerzése is pofonegyszerű. Bármelyik hipermarketben vagy piacon kapható friss, cserepes zöldfűszer, vagy szárított formában is könnyen beszerezhetők.

Összeállította: Szaszkó Reya, diétás gasztroblogger

A cikk megírásában segítségemre volt a femina.hu és a vitalmagazin.hu cikke.

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!)

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?