Chia magos eperlekvár – főzés nélkül!

Chia magos eperlekvár, főzés nélkül!

  • Cukormentes,
  • tartósítószermentes,
  • diétás,
  • mindenmentes eperlekvár recept!

Nem szükséges belőle egy kondérral készíteni, sőt, nem is érdemes, mivel tartósítószer mentes, így a hűtőben maximum egy hétig áll el! Csupán 10 perc alatt frissen elkészítheted és fogyaszthatod!

Miért érdemes elkészíteni ezt a chia magos eperlekvárt?

  • mert gyors, tényleg csak 10 perc az egész,
  • mert isteni finom,
  • mert nemcsak eperből, hanem bármilyen gyümölcsből elkészíthető, akár télen is,
  • mert a gyümölcsben lévő vitaminok és tápanyagok megmaradnak, nem teszi tönkre őket a főzés,
  • mert a benne lévő chia mag tele van omega-3-mal, tehát aki a halat nem szereti, az egye ezt az eperlekvárt 😉 ,
  • mert a chia mag laktató, zsírégető (a chia mag felhasználásáról és hatásairól a linkre kattintva olvashatsz bővebben) és emellett semmilyen mellékíze sincs,
  • mert nincs benne cukor, tartósítószer, semmilyen mesterséges zselésítő anyag
  • mert, mert, mert… Mert egyszerűen tökéletes!!! 🙂
Chia magos eperlekvár főzés nélkül
Chia magos eperlekvár főzés nélkül

Chia magos eperlekvár recept

Chia magos eperlekvár hozzávalók (2 lekvárosüvegnyi adaghoz):

  • 500 gramm friss eper (vagy bármilyen gyümölcs)
  • 40 g chia mag
  • 2 evőkanál (40 g) Dia Wellness negyedannyi
  • 10 gramm vaníliás eritrit
  • 6-8 levél friss mentalevél apróra vágva (elhagyható)

Chia magos eperlekvár készítése:

Chia magos eperlekvár készítése
Chia magos eperlekvár készítése
  • A megmosott, lecsumázott epret egy tálban összeturmixoljuk úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is.
  • Az eper püréhez hozzákeverjük az édesítőszert, a chia magot, és a friss mentát.
  • A chia mag kb. 10 perc alatt kenhető állagúra sűríti, utána azonnal fogyasztható.
  • Hűtőben maximum egy hétig lezárt üvegben eltartható.

Reya tippje: menta és vanília helyett tehetsz bele fahéjat, vagy reszelt cukormentes étcsokoládé darabokkal is feldobhatod!

Kérlek, ha chia pudingot vagy chia magból készült ételeket eszel, mindig ügyelj a minél magasabb folyadék fogyasztásra, mert megfelelő folyadékmennyiség hiányában a chia mag székrekedést okozhat!

A NÉBIH ajánlása szerint 15 grammnál (kb. 1 púpozott evőkanál) többet nem érdemes naponta fogyasztani az emésztési zavarok elkerülése érdekében!

Jó étvágyat kívánok! 

Reya

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:  

Chia magos lekvár ribizliből - Barna Bodor Éva fotója
Chia magos lekvár ribizliből – Barna Bodor Éva fotója
Chia magos eperlekvár készítése
Chia magos eperlekvár citromos mákos sütire kenve – Fehér-Kapitány Tímea fotója
“…nagyon egyszerű és finom, lekvárutáló férjemnek is ízlett, sőt a kislányomnak is..”

Print Friendly, PDF & Email
 

2 thoughts on “Chia magos eperlekvár – főzés nélkül!

    1. Katika, ez a poszt arról szól, hogy ne károsítsuk hőkezeléssel a gyümölcs vitamintartalmát és ha nyáron nem főztünk lekvárt, de hirtelen megkívánjuk, 10 perc alatt tudjunk finomat, vitamnidúsat készíteni. Amiről Te írsz, arról találsz egy posztot a Fitt alapanyagok menüpontban. Üdv. Reya

       

Vélemény, hozzászólás?