Chia magos eperlekvár, főzés nélkül!
- Cukormentes,
- tartósítószermentes,
- diétás,
- mindenmentes eperlekvár recept!
Nem szükséges belőle egy kondérral készíteni, sőt, nem is érdemes, mivel tartósítószer mentes, így a hűtőben maximum egy hétig áll el! Csupán 10 perc alatt frissen elkészítheted és fogyaszthatod!
Miért érdemes elkészíteni ezt a chia magos eperlekvárt?
- mert gyors, tényleg csak 10 perc az egész,
- mert isteni finom,
- mert nemcsak eperből, hanem bármilyen gyümölcsből elkészíthető, akár télen is,
- mert a gyümölcsben lévő vitaminok és tápanyagok megmaradnak, nem teszi tönkre őket a főzés,
- mert a benne lévő chia mag tele van omega-3-mal, tehát aki a halat nem szereti, az egye ezt az eperlekvárt 😉 ,
- mert a chia mag laktató, zsírégető és emellett semmilyen mellékíze sincs,
- mert nincs benne cukor, tartósítószer, semmilyen mesterséges zselésítő anyag
- mert, mert, mert… Mert egyszerűen tökéletes!!! 🙂

Chia magos eperlekvár recept
Chia magos eperlekvár hozzávalók (2 lekvárosüvegnyi adaghoz):
- 500 gramm friss eper (vagy bármilyen gyümölcs)
- 40 g chia mag
- 2 evőkanál (40 g) Dia Wellness negyedannyi
- 10 gramm vaníliás eritrit
- 6-8 levél friss mentalevél apróra vágva (elhagyható)
Chia magos eperlekvár készítése:

- A megmosott, lecsumázott epret egy tálban összeturmixoljuk úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is.
- Az eper püréhez hozzákeverjük az édesítőszert, a chia magot, és a friss mentát.
- A chia mag kb. 10 perc alatt kenhető állagúra sűríti, utána azonnal fogyasztható.
- Hűtőben maximum egy hétig lezárt üvegben eltartható.
Tipp: menta és vanília helyett tehetsz bele fahéjat, vagy reszelt cukormentes étcsokoládé darabokkal is feldobhatod!
100 g chia magos eperlekvár tápértéke:
- 57 kcal,
- 9 g szénhidrát,
- 2 g fehérje,
- 2 g zsír.
Kérlek, ha chia pudingot vagy chia magból készült ételeket eszel, mindig ügyelj a minél magasabb folyadék fogyasztásra, mert megfelelő folyadékmennyiség hiányában a chia mag székrekedést okozhat!
A NÉBIH ajánlása szerint 15 grammnál (kb. 1 púpozott evőkanál) többet nem érdemes naponta fogyasztani az emésztési zavarok elkerülése érdekében!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:


“…nagyon egyszerű és finom, lekvárutáló férjemnek is ízlett, sőt a kislányomnak is..”

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!
Esetleg mint minden házi befőtött Katika dunsztolunk akkor tartósítószer mentesen el lehet tenni én legalábbis így szoktam.
Katika, ez a poszt arról szól, hogy ne károsítsuk hőkezeléssel a gyümölcs vitamintartalmát és ha nyáron nem főztünk lekvárt, de hirtelen megkívánjuk, 10 perc alatt tudjunk finomat, vitamnidúsat készíteni. Amiről Te írsz, arról találsz egy posztot a Fitt alapanyagok menüpontban. Üdv. Reya