Lekvár cukor nélkül – bevált praktikák egyszerű, cukormentes lekvár főzéshez!

Lekvár cukor nélkül, tartósítószermentesen.

Tanulj meg olyan finom lekvárt főzni cukor nélkül, mint a nagymamád cukorral!

Végre itt a befőzőszezon!

A piacokon már roskadoznak a pultok az édes epertől és hamarosan érkezik a cseresznye lekvár, a meggylekvár, a sárgabarack lekvár és utána a szilvalekvár főzés szezonja is! Csupa finomság, amit érdemes eltenni télre, hogy legyen mit kenni a diétás fánkra, a gyerek vajas lekváros kenyerére vagy a karácsonyi süteményekbe!

Biztos benned is felmerült már a kérdés, hogyan tedd el télire a lekvárokat cukor nélkül úgy, hogy ne is romoljanak meg, de finomak is legyenek, ráadásul ne a mesterséges zselésítő anyagoktól álljon meg bennük a kanál?

Mivel az olvasóim (akik hozzád hasonlóan nemcsak háziasszonyok, hanem édesanyák is – tehát nem csak egy diétás “hóbortról” van szó) körében egyre aktuálisabb ez a kérdés, összegyűjtöttem Neked azokat a pénzbe nem kerülő praktikákat, amiket alkalmazva tartósítószer és cukor nélkül készíthetsz finom és egészséges cukormentes lekvárokat!

Lekvár cukor nélkül, tartósítószermentesen
Lekvár cukor nélkül, tartósítószermentesen

Ahhoz, hogy ne kelljen fél napot a nyári kánikulában a lekvárosfazék felett állnod, mégis sűrű cukormentes lekvárod legyen, használj pektint!

Én évek óta használom, már sokféle gyümölcsből főztem a segítségével finom, tartósítószer nélkül is évekig elálló diétás lekvárokat.

Eperlekvár cukor nélkül 

Meggylekvár cukor nélkül

Sárgabarack lekvár cukor nélkül

Lekvár főzés pektinnel (almapektin, citruspektin)

A pektin (almapektin, citruspektin) egy olyan természetes, növényi eredetű sűrítőanyag, amely eleve megtalálható a húsosabb gyümölcsök héjában, illetve húsában is. Minél magasabb egy gyümölcsben a pektin tartalom, annál gyorsabban sűrűsödik be a belőle készülő lekvár.

Magas pektintartalmú gyümölcsök:

(A pektintartalom sorrendjében, elől van, ami a legtöbbet tartalmazza):

  • citrom,
  • narancs,
  • fekete ribizli,
  • birsalma,
  • piros ribizli,
  • egres,
  • alma,
  • kajszibarack,
  • ringló.

Ha nem ezekből a gyümölcsökből főzöl lekvárt vagy mindenképp biztosra szeretnél menni, használj a cukormentes lekvár készítéséhez bioboltokban kapható természetes almapektint vagy citruspektint, ami mesterséges adalékanyagok nélkül segít elérni a kívánt sűrűséget!

A pektin hatása:

A pektin hatására a lekvár besűrűsödik. Minél több pektint keversz a gyümölcshöz, annál sűrűbb lesz a lekvár.

Pektin használata lekvárfőzéshez:

Csak keverd össze a pektint édesítőszerrel, majd adagold a tűzhelyen rotyogó gyümölcshöz! Ha valóban kemény, vágható állagú dzsemet szeretnél, 1 kg gyümölcshöz adj 20-30 gramm pektint! Egyébként 60 gramm elegendő 10 kg gyümölcsből készülő, kenhető állagú lekvár elkészítéséhez.

A cukormentes lekvár főzéshez használható édesítőszerek adagolásáról itt olvashatsz >>> Cukorhelyettesítők adagolása

További praktikák, amik segítenek, hogy a lekvár cukor nélkül és tartósítószer nélkül is finom legyen és évekig elálljon:

  • mosd meg alaposan (akár 2-3-szor is egymás után) a gyümölcsöt!
  • használj tiszta, sérülésmentes üvegeket és tetőket (azok a tetők, amik már tavaly is házi lekvárhoz lettek használva és fel lettek késsel feszegetve, nem alkalmasak a tartósítószermentes lekvárfőzéshez, mert biztos, hogy meg fognak romlani benne a lekvárok)! 
  • a lekvárfőzésnél a gyümölcsökhöz adott citromsav tovább sűríti a lekvárt, növeli az eltarthatóságot és a gyümölcsök természetes, élénk színét is segít megőrizni!
  • miután megtöltötted az üvegeket, szorosan csavard rá mindegyikre a tetejét és azonnal állítsd 5 percre fejre!
  • a fejre állított üvegeket tedd száraz dunsztba (tekerjük minden oldalról vastag ruhába (pléd, paplan) és hagyd 3-4 napon keresztül nagyon lassan, fokozatosan kihűlni)!

Sikeres befőzést kívánok! 

Szaszkó Reya

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?