Szilvalekváros derelye krumpli nélkül, szénhidrátcsökkentett gyúrt tésztából, cukormentes lekvárral!
Gyerekkorom egyik kedvence a szilvalekváros derelye (vagy barátfüle) gyúrt tésztából.
Anyukám telefonos útmutatása alapján életemben először készítettem el a hétvégén, rögtön diétás verzióban: a házi tésztát saját kezűleg gyúrtam és nyújtottam szénhidrátcsökkentett lisztből és a panírmorzsa is csökkentett szénhidráttartalmú, amibe beleforgattam.
A szilvalekvár pedig, amivel töltöttem, természetesen cukormentes ?
Legnagyobb sajnálatomra a Kislányom nem volt hajlandó megkóstolni se, de a Férjem legalább repetázott belőle!
Egyébként teljesen olyan ízű, állagú, mint a hagyományos fehér lisztes derelye/barátfüle (ki minek nevezi). ?
Sós töltelékkel és egy kis mártással nagyon finom raviolit vagy tortellinit készíthetsz!
Diétás Tészta Ételek a Blogon >>> Diétás Tészta Receptek
Szénhidrátcsökkentett tészta készítése házilag
És a recept előtt egy kis szójáték, ami nekem mindig eszembe jut, ha a derelye szóba kerül (már nem tudom, hogy hol hallottam, de nagyon aranyos)!
“Jancsi felmászott egy fára, Juliska hívja ebédelni:
(Juliska kissé pösze 😀 )
– Jancsi dejeje!
– Jó, de mi lesz az ebéd?
– Hát dejeje!
– Jövök, jövök, de mi lesz az ebéd?
– Hát dejeje! ” 😀
Cukormentes szilvalekváros derelye recept
Szilvalekváros derelye hozzávalók (nagy adag, kb. 4 főre elég):
- 0,5 kg Dia Wellness sütőliszt + 5 dkg a szóráshoz (készíthető DW -50 % lisztből is, de ahhoz több víz lesz szükséges!)
- 2 tojás
- 2 dl víz
- 45 dkg Dia Wellness cukormentes szilvalekvár
- 30 dkg Dia Wellness szénhidrátcsökkentett panírmorzsa a forgatáshoz
- 5 dkg folyékony kókuszolaj
Szilvalekváros derelye készítése:
- A szénhidrátcsökkentett lisztet a tojásokkal és a vízzel nem ragadós, de rugalmas tésztává összegyúrjuk.
- 10 percig pihentetjük.
- 2 egyforma részre vágjuk.
- Mindkét tésztadarabot nyújtófával, gyakran alá és rálisztezve 1-2 mm vékonyra kinyújtjuk.
- A tésztalapokat a kinyújtást követően képzeletben megfelezzük és az egyik felére egymás mellé adagoljuk a cukormentes szilvalekvárt (1-1 dkg) úgy, hogy kb. két ujjnyi hely maradjon két adag lekvár között.
- Ez után a tésztalap másik felét ráhajtjuk a lekváros részre.
- Az ujjunkkal vagy egy evőeszköz végével összenyomkodjuk a lekváros részek mellett.
- Derelye vagy pizzavágóval feldaraboljuk.
- A feldarabolt derelyéket egyenként forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. (Mielőtt a vízbe dobjuk, mindegyiknek érdemes még a széleit még egyszer összenyomkodni, hogy biztosan ne folyjon ki belőle a lekvár.)
- A kifőtt derelyét az előzőleg kókuszolajon aranysárgára pirított panírmorzsába forgatjuk.
- Frissen, porcukor helyettesítővel vagy negyedannyi édesítővel megszórva tálaljuk.
100 g cukormentes lekváros derelye átlagos tápértéke:
Dia Wellness Sütőliszttel:
- 271 kcal,
- 39 g szénhidrát (fehér liszttel, hagyományos zsemlemorzsával 52 g lenne!),
- 13 g fehérje,
- 6 g zsír.
Dia Wellness -50 % liszttel:
- 278 kcal,
- 34 g szénhidrát (fehér liszttel, hagyományos zsemlemorzsával 52 g lenne!),
- 15 g fehérje,
- 7 g zsír
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. támogatta.)
Akik már elkészítették ezt a szénhidrátcsökkentett derelyét:

Én dw -50% ch liszttel lészítettem, 50 ml vízzel több kell hozzá, hogy összeálljon a tészta. Túrótölteléket tettem bele…(fél kg light túró, 5 ek natur joghurt, citromhéj, édesítő, vaníliáscukor helyettesítő ízlés szerint, 2 ek tönkölydara).
Andi, mivel tudom szilárdabbá varázsolni a szilvalekváromat, mivel picit lágyabb az állaga, így nem mertem beletölteni a derelyékbe, féltem hogy kifolyik.🙂 🙂” – Ferenczné Andi fotója

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!