Szilvalekváros derelye krumpli nélkül, szénhidrátcsökkentett gyúrt tésztából, cukormentes lekvárral!
Gyerekkorom egyik kedvence a szilvalekváros derelye (vagy barátfüle) gyúrt tésztából.
Anyukám telefonos útmutatása alapján életemben először készítettem el a hétvégén, rögtön diétás verzióban: a házi tésztát saját kezűleg gyúrtam és nyújtottam szénhidrátcsökkentett lisztből és a panírmorzsa is csökkentett szénhidráttartalmú, amibe beleforgattam.
A szilvalekvár pedig, amivel töltöttem, természetesen cukormentes ?
Legnagyobb sajnálatomra a Kislányom nem volt hajlandó megkóstolni se, de a Férjem legalább repetázott belőle!
Egyébként teljesen olyan ízű, állagú, mint a hagyományos fehér lisztes derelye/barátfüle (ki minek nevezi). ?
Sós töltelékkel és egy kis mártással nagyon finom raviolit vagy tortellinit készíthetsz!

És a recept előtt egy kis szójáték, ami nekem mindig eszembe jut, ha a derelye szóba kerül (már nem tudom, hogy hol hallottam, de nagyon aranyos)!
„Jancsi felmászott egy fára, Juliska hívja ebédelni:
(Juliska kissé pösze 😀 )
– Jancsi dejeje!
– Jó, de mi lesz az ebéd?
– Hát dejeje!
– Jövök, jövök, de mi lesz az ebéd?
– Hát dejeje! ” 😀
Cukormentes szilvalekváros derelye recept
Szilvalekváros derelye hozzávalók (nagy adag, kb. 4 főre elég):
- 0,5 kg Dia Wellness sütőliszt + 5 dkg a szóráshoz (készíthető DW -50 % lisztből is, de ahhoz több víz lesz szükséges!)
- 2 tojás
- 2 dl víz
- 45 dkg Dia Wellness cukormentes penyigei szilvalekvár
- 30 dkg Dia Wellness szénhidrátcsökkentett panírmorzsa a forgatáshoz
- 5 dkg folyékony kókuszolaj
Szilvalekváros derelye készítése:
- A szénhidrátcsökkentett lisztet a tojásokkal és a vízzel nem ragadós, de rugalmas tésztává összegyúrjuk.

- 10 percig pihentetjük.
- 2 egyforma részre vágjuk.

- Mindkét tésztadarabot nyújtófával, gyakran alá és rálisztezve 1-2 mm vékonyra kinyújtjuk.
- A tésztalapokat a kinyújtást követően képzeletben megfelezzük és az egyik felére egymás mellé adagoljuk a cukormentes szilvalekvárt (1-1 dkg) úgy, hogy kb. két ujjnyi hely maradjon két adag lekvár között.

- Ez után a tésztalap másik felét ráhajtjuk a lekváros részre.

- Az ujjunkkal vagy egy evőeszköz végével összenyomkodjuk a lekváros részek mellett.
- Derelye vagy pizzavágóval feldaraboljuk.

- A feldarabolt derelyéket egyenként forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. (Mielőtt a vízbe dobjuk, mindegyiknek érdemes még a széleit még egyszer összenyomkodni, hogy biztosan ne folyjon ki belőle a lekvár.)

- A kifőtt derelyét az előzőleg kókuszolajon aranysárgára pirított panírmorzsába forgatjuk.
- Frissen, porcukor helyettesítővel vagy negyedannyi édesítővel megszórva tálaljuk.

100 g cukormentes lekváros derelye átlagos tápértéke:
Dia Wellness Sütőliszttel:
- 271 kcal,
- 39 g szénhidrát (fehér liszttel, hagyományos zsemlemorzsával 52 g lenne!),
- 13 g fehérje,
- 6 g zsír.
Dia Wellness -50 % liszttel:
- 278 kcal,
- 34 g szénhidrát (fehér liszttel, hagyományos zsemlemorzsával 52 g lenne!),
- 15 g fehérje,
- 7 g zsír
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. támogatta.)
Szénhidrátcsökkentett tészta készítése házilag
Diétás Tészta Ételek még a Blogon >>> Diétás Tészta Receptek
Akik már elkészítették ezt a szénhidrátcsökkentett derelyét:

Én dw -50% ch liszttel lészítettem, 50 ml vízzel több kell hozzá, hogy összeálljon a tészta. Túrótölteléket tettem bele…(fél kg light túró, 5 ek natur joghurt, citromhéj, édesítő, vaníliáscukor helyettesítő ízlés szerint, 2 ek tönkölydara).
Andi, mivel tudom szilárdabbá varázsolni a szilvalekváromat, mivel picit lágyabb az állaga, így nem mertem beletölteni a derelyékbe, féltem hogy kifolyik.🙂 🙂” – Ferenczné Andi fotója

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!





