Vizes zsemle házilag, a bolti, sima legegyszerűbb zsemle 34 g/100 g szénhidráttartalmához képest csökkentett szénhidráttartalommal.
Ízre szerintem teljesen hozza a bolti sima zsemle feelinget, viszont tartalmas, laktató, nem olyan üres a belseje sem ránézésre, sem beleharapva, mint manapság a hagyományos fehér lisztes zsemlének.
Ebből a diétás zsemléből nemhogy eggyel, de egy féllel is jól laksz, főleg, ha telepakolod sonkával, tojással, sok-sok zöldséggel!
Nemcsak diétás szendvicsekhez szuper ez a vizes zsemle, hanem például diétás zsemlegombóchoz vagy töltött zsemle receptekhez (pl. túróval töltött zsemléhez vagy tojással töltött zsemléhez!
Szénhidrátcsökkentett vizes zsemle recept
Hozzávalók (8 db normál vagy 10 db kisebb zsemléhez):
- 50 dkg Dia Wellness – 50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
- 7 g (1 csg.) instant élesztő
- 4 dl langyos víz
- 1 tojás a tésztába
- 1 teáskanál (5 g) só
- 1 tojás a kenéshez (ennek kb. a fele megmarad)
Olvasói visszajelzésnek köszönhetően CH minusz lisztből is elkészíthető az alábbi arányokkal (az elkészítés menete ugyanaz, mint a -50 %-os lisztnél):
- 35 dkg Dia Wellness CH Minusz liszt
- 3,7 dl langyos víz
- 5 dkg búzasikér vagy 1 kávéskanál enzim mix
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 1 tk. só
Az recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Szénhidrátcsökkentett vizes zsemle készítése:
- A szénhidrátcsökkentett lisztet a himalája sóval, 1 tojással és az instant élesztővel egy tálba tesszük és a langyos vizet több részletben hozzáadagolva a tál falától elváló, sima felületű tésztát dagasztunk.
- A bedagasztott zsemle tésztát letakarjuk folpackkal vagy egy tiszta konyharuhával és meleg helyen 45 percig kelesztjük.
- A megkelt zsemle tésztát 8-10 egyenlő részre vágjuk és mindegyiket gombóc alakúra formázzuk, majd a tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk, hogy zsemle formájú legyen.
- A megformázott szénhidrátcsökkentett zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a zsemlék között maradjon 4-5 cm hely (nehogy összesüljenek).
- A tepsibe sorakoztatott zsemléket letakarjuk egy konyharuhával és további 20 percig kelesztjük.
- Ha megkelt, mindegyiknek megkenjük a tetejét felvert tojással, esetleg megszórhatjuk sóval, magvakkal.
- Szénhidrátcsökkentett vizes zsemle sütése:
- A sütő aljába egy tűzálló tálban vizet rakunk.
- A zsemléket 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. (CH minusz lisztből készítve 170 fokon 30 percig sütjük.)
- Ha kihűlt, frissen fogyasztható.
100 g (=1 db) szénhidrátcsökkentett vizes zsemle tápértéke (10 db egyforma zsemle esetén, -50 %-os lisztből):
- 191 kcal,
- 18 g szénhidrát,
- 14 g fehérje,
- 4 g zsír.
1 db szénhidrátcsökkentett vizes zsemle tápértéke (8 db egyforma zsemle esetén, -50 %-os lisztből):
- 239 kcal,
- 23 g szénhidrát,
- 18 g fehérje,
- 5 g zsír.
Ha szeretnél fogyni és életmódot váltani, de nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- ha már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, és eddig sosem sikerült igazán,
- esetleg inspirációra van szükséged, hogy mit ehetsz salátán és csirkemellen kívül, ami laktató, finom és diétás egyszerre, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEI ITT!
Még több diétás zsemle recept ITT >>> Diétás Zsemle Receptek
Több, mint 100 diétás reggeli recept ITT >>> Diétás Reggeli Receptek
Még több cukormentes, fehér liszt hozzáadása nélkül készült péksüti receptet találsz reggelire ITT >>> Diétás Péksütemény Receptek
Még több szénhidrátcsökkentett pékáru recept ITT >>> TOP3 Szénhidrátcsökkentett Pékáru Recept
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. támogatta.)
Akik már elkészítették ezt a diétás zsemle receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!