Vizes zsemle házilag, a bolti, sima legegyszerűbb zsemle 57 g/100 g szénhidráttartalmához képest csökkentett szénhidráttartalommal.
Ízre szerintem teljesen hozza a bolti sima zsemle feelinget, viszont tartalmas, laktató, nem olyan üres a belseje sem ránézésre, sem beleharapva, mint manapság a hagyományos fehér lisztes zsemlének.
Ebből a diétás zsemléből nemhogy eggyel, de egy féllel is jól laksz, főleg, ha telepakolod sonkával, tojással, sok-sok zöldséggel!
Nemcsak diétás szendvicsekhez szuper ez a vizes zsemle, hanem például diétás zsemlegombóchoz vagy töltött zsemle receptekhez (pl. túróval töltött zsemléhez vagy tojással töltött zsemléhez!
Még több szénhidrátcsökkentett pékáru recept ITT >>> TOP3 Szénhidrátcsökkentett Pékáru Recept

Szénhidrátcsökkentett vizes zsemle recept
Hozzávalók (8 db normál vagy 10 db kisebb zsemléhez):
- 50 dkg Dia Wellness – 50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
- 7 g (1 csg.) instant élesztő
- 4 dl langyos víz
- 1 tojás a tésztába
- 1 teáskanál (5 g) só
- 1 tojás a kenéshez (ennek kb. a fele megmarad)
Ez a diétás zsemle recept Boár Stellának köszönhetően CH minusz lisztből is elkészíthető az alábbi arányokkal (az elkészítés menete ugyanaz, mint a -50 %-os lisztnél):
- 35 dkg Dia Wellness CH Minusz liszt
- 3,7 dl langyos víz
- 5 dkg búzasikér vagy 1 kávéskanál enzim mix
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 1 tk. só
Az recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Szénhidrátcsökkentett vizes zsemle készítése:
- A szénhidrátcsökkentett lisztet a himalája sóval, 1 tojással és az instant élesztővel egy tálba tesszük és a langyos vizet több részletben hozzáadagolva a tál falától elváló, sima felületű tésztát dagasztunk.
- A bedagasztott zsemle tésztát letakarjuk folpackkal vagy egy tiszta konyharuhával és meleg helyen 45 percig kelesztjük.
- A megkelt zsemle tésztát 8-10 egyenlő részre vágjuk és mindegyiket gombóc alakúra formázzuk, majd a tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk, hogy zsemle formájú legyen.
- A megformázott szénhidrátcsökkentett zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a zsemlék között maradjon 4-5 cm hely (nehogy összesüljenek).
- A tepsibe sorakoztatott zsemléket letakarjuk egy konyharuhával és további 20 percig kelesztjük.
- Ha megkelt, mindegyiknek megkenjük a tetejét felvert tojással, esetleg megszórhatjuk sóval, magvakkal.
- Szénhidrátcsökkentett vizes zsemle sütése:
- A sütő aljába egy tűzálló tálban vizet rakunk.
- A zsemléket 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. (CH minusz lisztből készítve 170 fokon 30 percig sütjük.)
- Ha kihűlt, frissen fogyasztható.
Még több diétás zsemle recept ITT >>> Diétás Zsemle Receptek
Több, mint 100 diétás reggeli recept ITT >>> Diétás Reggeli Receptek
100 g (=1 db) szénhidrátcsökkentett vizes zsemle tápértéke (10 db egyforma zsemle esetén, -50 %-os lisztből):
- 191 kcal,
- 18 g szénhidrát,
- 14 g fehérje,
- 4 g zsír.
1 db szénhidrátcsökkentett vizes zsemle tápértéke (8 db egyforma zsemle esetén, -50 %-os lisztből):
- 239 kcal,
- 23 g szénhidrát,
- 18 g fehérje,
- 5 g zsír.
Még több cukormentes, fehér liszt hozzáadása nélkül készült péksüti receptet találsz reggelire ITT >>> Diétás Péksütemény Receptek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. támogatta.)
Akik már elkészítették ezt a diétás zsemle receptet:


Annyi “cucc” van benne, hogy amikor a férjem megemelte zacsistól az elkészült zsemléket megkérdezte, mivel van töltve? ?? Mondtam neki, ebből biztos nem bírsz 3-at megenni? tutira finom is, mert már megkóstoltam egy felet, állagra is nagyon tetszik. Meg van most már a harmadik kedvenc szendvics alapom?”



2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!