Szénhidrátcsökkentett almás pite készült a hétvégén nálunk.
Imádja a Család apraja, nagyja (értsd: kismugli, nagymugli 😉 ), de most igazából Anita tehet mindenről! 😉
Ő volt az, aki egy héttel előtte teljes kiőrlésű almás pitét sütött otthon és ahogy mesélte, milyen jól sikerült (hozni persze nem hozott belőle, ejnye, bejnye!!! 😉 😀 ), egész egyszerűen megkívántam. Ez volt olyan hétfő-kedd környékén.
Gondoltam, majd elmúlik, de nem, így hát muszáj voltam én is diétás almás pitét sütni, csak én teljes kiőrlésű liszt helyett Dia Wellness 85 %-kal szénhidrátcsökkentett lisztből készítettem.
Imádom ezeket a liszteket, mert egyrészt nagyon le lehet csökkenteni egy süti szénhidráttartalmát, másrészt pedig muglibiztosak!
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kislányom és a zuram is kétpofára ették a pitét és érdekes módon most senki nem kérdezte meg tőlem, hogy “ezt meg már megint miből csináltad”? (Ebből szoktam tudni, hogy lebuktam, rájött az én másik felem, hogy diétásat eszik. 😀 )
Szénhidrátcsökkentett almás pite recept
Szénhidrátcsökkentett almás pite hozzávalók
Hozzávalók az almás pite tésztájához (tepsiméret: 36*20 cm):
- 30 dkg Dia Wellness CH Mínusz Liszt + 5 dkg a szóráshoz
- 20 dkg hideg vaj vagy 15 dkg hideg kókuszzsír (én vajjal készítettem)
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 2 db M-es tojás + 1 db tojás a kenéshez
- 5 g (kb. fél csomag) sütőpor (elhagyható, én kifelejtettem belőle és így is tökéletes lett)
Almás töltelék hozzávalók:
- 1,5 kg alma (pucolva, magház nélkül ennyi a súlya)
- 5 dkg vaj/kókuszzsír
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 15 g (1 evőkanál) őrölt fahéj
Szénhidrátcsökkentett almás pite elkészítése:
- A Dia Wellness lisztet, a negyedannyi édesítőt, és a sütőport aprítógépbe tesszük, majd rákockázzuk a hideg vajat/kókuszzsírt.
- Az aprítógépben egynemű tésztává dolgozzuk, majd a géppel beledolgozzuk a tojásokat.
- A tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
- Amíg a tészta hűl, elkészítjük az almatölteléket: az almát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, elkeverjük az édesítőszerrel és a zsiradékon puhára pároljuk.
- Ha megpárolódott, hozzákeverjük az őrölt fahéjat, és kihűtjük.
- Ha kihűlt az almatöltelék, az almás pite tésztáját kivesszük a hűtőből és két egyenlő nagyságú darabra vágjuk.
- Kevés lisztet alászórva mindkét tészta darabot átgyúrjuk (nem kell sokáig gyúrni, csak kicsit átnyomkodni) és kb. 1-2 cm vékony téglalapra kinyújtjuk.
- Az egyik kinyújtott tésztát a tepsibe fektetjük és villával sűrűn megszurkáljuk.
- Ez után rátesszük az almatölteléket és egyenletes vastagságban szétkenjük rajta.
- A másik kinyújtott tésztalappal befedjük.
- 1 tojást enyhén felverünk és átkenjük vele az almás pite tetejét, majd villával megszurkáljuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen kb. fél óra alatt készre sütjük.
- A sütési idő sütőfüggő, az a lényeg, hogy az almás pite teteje szép aranybarna legyen, de ne égjen meg.
- Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni és szórjuk meg eritrit porcukorral.
100 g szénhidrátcsökkentett almás pite tápértéke (vajjal készítve):
- 170 kcal,
- 11 g (lassú) szénhidrát,
- 6,4 fehérje,
- 12 g zsír
Csak összehasonlításként 100 g hagyományos almás pite tápértéke (vajjal, kristálycukorral és fehér liszttel készítve):
- 236 kcal,
- 36 g (gyors) szénhidrát,
- 2,4 fehérje,
- 9,4 g zsír
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Reya
Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!