Szénhidrátcsökkentett almás pite – mintha a nagymamád sütötte volna!

Szénhidrátcsökkentett almás pite készült a hétvégén nálunk.

Imádja a Család apraja, nagyja (értsd: kismugli, nagymugli 😉 ), de most igazából Anita tehet mindenről! 😉

Ő volt az, aki egy héttel előtte teljes kiőrlésű almás pitét sütött otthon és ahogy mesélte, milyen jól sikerült (hozni persze nem hozott belőle, ejnye, bejnye!!! 😉 😀 ), egész egyszerűen megkívántam. Ez volt olyan hétfő-kedd környékén.

Gondoltam, majd elmúlik, de nem, így hát muszáj voltam én is diétás almás pitét sütni, csak én teljes kiőrlésű liszt helyett Dia Wellness 85 %-kal szénhidrátcsökkentett lisztből készítettem.

Imádom ezeket a liszteket, mert egyrészt nagyon le lehet csökkenteni egy süti szénhidráttartalmát, másrészt pedig muglibiztosak!

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kislányom és a zuram is kétpofára ették a pitét és érdekes módon most senki nem kérdezte meg tőlem, hogy “ezt meg már megint miből csináltad”? (Ebből szoktam tudni, hogy lebuktam, rájött az én másik felem, hogy diétásat eszik. 😀 )

Szénhidrátcsökkentett almás pite

Szénhidrátcsökkentett almás pite recept

Szénhidrátcsökkentett almás pite hozzávalók

Hozzávalók az almás pite tésztájához (tepsiméret: 36*20 cm):

  • 30 dkg Dia Wellness CH Mínusz Liszt + 5 dkg a szóráshoz
  • 20 dkg hideg vaj vagy 15 dkg hideg kókuszzsír (én vajjal készítettem)
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 2 db M-es tojás + 1 db tojás a kenéshez
  • 5 g (kb. fél csomag) sütőpor (elhagyható, én kifelejtettem belőle és így is tökéletes lett)

Almás töltelék hozzávalók:

  • 1,5 kg alma (pucolva, magház nélkül ennyi a súlya)
  • 5 dkg vaj/kókuszzsír
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 15 g (1 evőkanál) őrölt fahéj

Szénhidrátcsökkentett almás pite

Szénhidrátcsökkentett almás pite elkészítése:

  1. A Dia Wellness lisztet, a negyedannyi édesítőt, és a sütőport aprítógépbe tesszük, majd rákockázzuk a hideg vajat/kókuszzsírt.
  2. Az aprítógépben egynemű tésztává dolgozzuk, majd a géppel beledolgozzuk a tojásokat.
  3. A tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
  4. Amíg a tészta hűl, elkészítjük az almatölteléket: az almát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, elkeverjük az édesítőszerrel és a zsiradékon puhára pároljuk.
  5. Ha megpárolódott, hozzákeverjük az őrölt fahéjat, és kihűtjük.
  6. Ha kihűlt az almatöltelék, az almás pite tésztáját kivesszük a hűtőből és két egyenlő nagyságú darabra vágjuk.
  7. Kevés lisztet alászórva mindkét tészta darabot átgyúrjuk (nem kell sokáig gyúrni, csak kicsit átnyomkodni) és kb. 1-2 cm vékony téglalapra kinyújtjuk.
  8. Az egyik kinyújtott tésztát a tepsibe fektetjük és villával sűrűn megszurkáljuk.
  9. Ez után rátesszük az almatölteléket és egyenletes vastagságban szétkenjük rajta.
  10. A másik kinyújtott tésztalappal befedjük.
  11. 1 tojást enyhén felverünk és átkenjük vele az almás pite tetejét, majd villával megszurkáljuk.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen kb. fél óra alatt készre sütjük.
  13. A sütési idő sütőfüggő, az a lényeg, hogy az almás pite teteje szép aranybarna legyen, de ne égjen meg.
  14. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni és szórjuk meg eritrit porcukorral.

Szénhidrátcsökkentett almás pite

100 g szénhidrátcsökkentett almás pite tápértéke (vajjal készítve):

  • 170 kcal,
  • 11 g (lassú) szénhidrát,
  • 6,4 fehérje,
  • 10, 7 g zsír

Csak összehasonlításként 100 g hagyományos almás pite tápértéke (vajjal, kristálycukorral és fehér liszttel készítve):

  • 236 kcal,
  • 36 g (gyors) szénhidrát,
  • 2,4 fehérje,
  • 9,4 g zsír

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Köszönöm az M-Gel Kft-nek, hogy a recepthez szükséges Dia Wellness termékeket biztosította számomra!

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül >>> BIJÓ Bolt

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?