Rakott zeller, ami eddig a legfinomabb rakott krumpli helyettesítő diétás ebéd! 🙂
Imádom a rakott krumplit, de mint tudjuk, a krumplis ételek nem sorolhatók a szénhidrát szegény fogások közé.
Épp ezért itt volt az ideje kipróbálni krumpli helyett zellerrel. (Korábban próbáltam már édesburgonyából is rakott krumplit készíteni, de az nem volt ennyire jó, mint a zellerrel.)
Nem mondom, volt bennem egy kis félsz, hogy milyen íze lesz, valóban hasonlít-e majd a krumplira?
Mivel anno a sült zellernek is hasonló érzésekkel vágtam neki és végül kellemesen csalódtam, most is erőt vettem magamon (és milyen jól tettem)!
Nagyon finom lett a diétás rakott krumpli pótlékom, tényleg teljesen olyan, mint a megszokott rakott krumpli íze! (A zeller íze számomra csak nagyon minimálisan volt érezhető.)
Megjegyzés: itt is bebizonyosodott, hogy a diétás ételek nem feltétlenül kell, hogy drágák legyenek!
Rakott zeller recept
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 30 dkg zeller
- 4 db főtt tojás
- 2 dkg mindenmentes házi szalámi (házi kolbásszal vagy házi csirkemell sonkával is elkészíthető)
- 3 ek (15 dkg) görög joghurt
- 1 db tojássárgája (elhagyható, én csak azért kevertem bele,mert nem tudtam másra felhasználni)
Elkészítése:
- A megpucolt zellert 1 cm-es szeletekre vágjuk és sós vízben puhára főzzük. (Forrásig fedő alatt, utána fedő nélkül.)
- Ha a zeller megfőtt, leszűrjük.
- Tűzálló tálba rakjuk a zeller felét, rákarikázzuk a főtt tojásokat és megszórjuk az apróra vágott szalámival.
- A zeller másik felét rárakjuk, és a tojássárgájával elkevert joghurttal leöntjük.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Frissen, cukormentes ecetes céklával, vagy cukormentes csemege uborkával, nyáron friss salátával fogyasztjuk!
100 g rakott zeller tápértéke (füstölt kolbásszal számoltam, mert az többek számára elérhető, mint a házi szalámi):
- 114 kcal,
- 3,5 g szénhidrát,
- 6,4 g fehérje,
- 7,6 g zsír.
Ugyanez hagyományosan, krumplival készítve 136 kcal, 9,5 (gyors) szénhidrát, 6,8 g fehérje és 7,6 g zsír lenne. Vagyis a rakott zeller szénhidráttartalma harmadannyi, mint a hagyományos krumplival készített rakott krumplinak!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:



2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!