Sült zeller sütőben sütve – isteni sült krumpli ízű diétás köret

Sült zeller olajos tocsogás nélkül, minimális kókuszolajjal, sütőben sütve.

Tudom, nem én találtam fel a spanyol viaszt, de képzeld, nekem ez az első saját készítésű sült zellerem! Ugyan az egyik ételkiszállító cég diétás menüjében már kóstoltam zellert sütve, de saját kezűleg még sosem készítettem el (valahogy idegenkedtem tőle, nem hittem el, hogy valóban semleges ízű).

Most viszont végre saját magam is kipróbáltam a sült csirke mellé diétás köretként. A nyaralás utáni nagy bevásárláskor vettem egy nagy fej zellert, aminek szerencsémre és nagy örömömre nem volt fás a belseje.Épp tökéletes!

A zeller teljes mennyiségét feldaraboltam, de egy részét lefagyasztottam (jó lesz a sietős hétköznap estékre).

A le nem fagyasztott adagból készült el az ebédem.

Amikor kész lett és lefotóztam, majd megkóstoltam, rájöttem, hogy kár volt tartanom a sült zeller ízétől.

Most már tudom, hogy tényleg tökéletesen helyettesíti az olajban sült sült krumplit, ami számomra is meglepetés volt, mert az említett ételkiszállítós sült zeller nem volt ennyire puha belülről és ennyire finom.

FIGYELEM!

A zeller az arra érzékenyeknél erős allergiás reakciót válthat ki!  Ha tudod, hogy allergiás vagy a zellerre, kérlek, készítsd el inkább ezt az ételt édesburgonyával!

Sült zeller recept és elkészítése

Sült zeller recept

Hozzávalók:

  • zellergumó
  • egy evőkanál kókuszolaj
  • egy kávéskanálnyi őrölt kurkuma

Sült zeller elkészítése:

Sült zeller elkészítése
Sült zeller elkészítése
  1. A zellergumót megpucoljuk és ugyanolyan hasábokra vágjuk, mintha sült krumplit készítenénk (nálam ez kb. 6 cm hosszú, 1-1.5 cm vastagot jelent).
  2. A feldarabolt zellert elkeverjük egy kevés folyékony kókuszolajjal, épp csak annyival, hogy nagyon vékonyan bevonja a zellerhasábok külsejét.
  3. Sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk.
  4. 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Ha megsült, egy tálba átszedjük, majd megszórjuk himalája sóval és az őrölt kurkumával és jó alaposan összerázzuk vele, hogy az összes zellerhasábot bevonja a kurkuma.

(Miért jó a kurkuma? Mert nagyon szép sárga színt ad a zellernek, és többek között egészségesen tartja az ízületeket is.)

100 gramm sült zeller tápértéke:

  • 29 kcal,
  • 5 g szénhidrát,
  • 1 g fehérje,
  • 0 g zsír.

Összehasonlításként 100 gramm sütőben sült hasábburgonya tápértéke: 199 kcal (-170 kcal spórolás), 32 g szénhidrát (-27 g CH spórolás), 3 g fehérje, 7 g zsír (-7 g zsír spórolás).

Még több hasonló diétás köret ötletért kattints ide >>> Diétás köretek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Sült zeller
Rockenstein Éva fotója

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?