Hidegen sajtolt olajok hatásai – ismerd és használd őket!

A hidegen sajtolt olajok hatásai megkérdőjelezhetetlenek.

Ha Te is ügyelsz a saját és családod egészségére, akkor a diétás liszteken, édesítőszereken kívül érdemes szétnézni a  hidegen sajtolt olajok háza táján is.

A hidegen sajtolt olajok fajtától függetlenül hihetetlenül gazdagok értékes tápanyagokban. További jó pont nekik, hogy  vegyszermentesen,  a magok valamennyi értékes anyagát megőrizve készülnek.

Hidegen sajtolt olajok hatásai

A hidegen sajtolt olajok fogyasztása

Ami engem illet, már régóta szemezek a hidegen sajtolt olajokkal, de – talán hozzád hasonlóan – idegenkedtem attól, hogy az olajat önmagában a számba vegyem.

Aztán az ez évi Konyhakiállításon szakértő irányítása mellett sikerült megkóstolnom néhány nagyon különleges, az átlagember számára mindenképp újdonságot jelentő hidegen sajtolt olajat, így például a mogyoró, a szezám és a mákolajat.

Nagy szippantás közepette (mint megtudtam, ez kell ahhoz, hogy az aromák kellőképp szétáradjanak a szaglószervemben és az ízlelőbimbóimban) nyeltem az ízesebbnél ízesebb és különlegesebbnél különlegesebb olajokat önmagukban vagy natúr joghurtba keverve és meg kell mondjam, kellemes csalódás volt!

Egyáltalán nem volt rossz ízük és nem maradt zavaró olajos állag a számban. Így nemcsak én, hanem Te is egy lépéssel kerülhetsz a hidegen sajtolt olajok hatásainak élvezetéhez!

A bevállalósabbak kipróbálhatják az olajrágást is, ami egy gyors és nagyon hatásos méregtelenítő eljárás: minden reggel reggel egy evőkanálnyi hidegen sajtolt tökmagolajat tarts a szádban körülbelül 10 percig úgy, hogy minden nyálkahártya felülettel érintkezzen. Forgatni, öblögetni, „megrágni” kell mindaddig, amíg a színe fehér nem lesz.

Ezután nem szabad lenyelni, hanem ki kell köpni. Fontos, hogy alaposan öblítsd ki utána a szádat, tisztítsd meg a nyelvedet, aztán a szokásos módon mossuk meg a fogunkat. Hogy az olajrágás miért fontos, arról erre a linkre kattintva olvashatsz!

  1. Tökmagolaj

Focimeccsre járó hímnemű családtagjaink nem is tudják, hogy milyen hasznos a drukkolás közben zacskószámra elrágcsált tökmag!

Ugyanis maga a tökmag és a belőle hidegen sajtolt gyönyörű zöldes színű olaj nemcsak a meccs alatti jó közérzetről, hanem a hálószobai élményekről is gondoskodik, ugyanis a tökmag és tökmagolaj rendszeres fogyasztása növeli a szexuális kedvet és teljesítményt.

Tökmagolaj hatása:

Napi egy kanálnyi tökmagolaj (és a benne lévő F vitamin)

  • erősíti az immunrendszert,
  • megkönnyíti az emésztést,
  • csökkenti a koleszterinszintet,
  • karbantartja a szívet.
  • méregtelenítő,
  • májregeneráló,
  • hólyagerősítő hatású,
  • segítségével gyorsabban gyógyulnak a sebek,
  • kiűzi a férgeket,
  • megszünteti a székrekedést,
  • csökkenti a depressziót.
  • megvédi a férfiakat a prosztatabetegségekkel,
  • a daganattal,
  • a gyulladással és
  • a prosztata megnagyobbodással szemben,
  • a tökmagolaj támogatja a magzatok idegrendszerének egészséges fejlődését, míg
  • az E-vitamin a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében nélkülözhetetlen.
  • antioxidáns tartalma  – szelén, A- és E-vitamin és koenzim-Q – tartalma megköti a szabadgyököket, így késleltetve az öregedést.

Tökmagolaj felhasználása:

Használjuk a hidegen sajtolt tökmagolajat:

  • salátákhoz,
  • sajtok, tészták, pestók ízesítésére,
  • pirítósra vagy
  • a nyári befőzésnél tegyük tökmagolajjal pikánsabbá a savanyú uborkát, illetve a házi csalamádét!

Ezekre figyelj a tökmagolaj fogyasztásakor:

  • egyszerre nagyobb adag tökmag vagy tökmagolaj fogyasztása hasmenést okozhat!
  • ha a ruhádra cseppen belőle, lehetetlen kimosni!

2. Lenmagolaj

Míg a tökmagolaj a férfiak nagy barátja, addig a lenmagolajat a hölgyek érezhetik magukénak. Igaz, ugyan, hogy íze kevésbé kellemes, inkább kesernyés, de a hatása – mint a hidegen sajtolt olajok hatásai esetében általában – annál előnyösebb!

Lenmagolaj hatása:

  • fitoösztrogén (gyenge növényi női hormon) tartalma segít a menstruációs problémákat megoldani,
  • enyhíti a változó kori tüneteket
  • gyulladáscsökkentő hatású,
  • segíti az edzés utáni regenerálódást,
  • magas Omega-3 zsírsav tartalma elengedhetetlen az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez,
  • enyhíti a székrekedést,
  • szabályozza a koleszterinszintet.

Töltsd fel immunrendszered Omega-3-mal és fogyassz vegyszermentes, hidegen sajtolt lenmagolajat!

Lenmagolaj felhasználása:

  • főként salátákra érdemes csöpögtetni, vagy
  • nyers zöldségekből, gyümölcsökből készült levekhez
  • natúr joghurtba keverni.
  • A benne található omega-3-zsírsavak érzékenyek a hőre, ezért sütéshez-főzéshez nem ajánlott!

Ezekre figyelj a lenmagolaj fogyasztásakor:

Használaton kívül is tárold hűtőben, mert könnyen avasodik! Emiatt érdemesebb kisebb kiszerelésűt venni belőle, hogy a hidegen sajtolt olajok hatásai nehogy kárba vesszenek!

Hidegen sajtolt olajok

3. Mákolaj

Az emberiség már több évszázada használja a mákot, nemcsak energiaforrásként, hanem mint a legkülönbözőbb gyógykészítmények alkotóelemét is. Az antik világ atlétái például mézzel és borral kevert mákmagokat fogyasztottak, hogy így őrizzék meg erejüket és egészségüket.

A mák igen nagy kincs a magyar étkezési kultúrában. Nem hiába, az egyik karácsonykor Baumgartner Zsolt Forma-1 versenyző egy igazi hungarikumot, mákos bejglit adott ajándékba Michael Schumachernek….

Mákolaj hatása:

A mákolaj a lenmagolajhoz hasonló tulajdonságokkal büszkélkedhet, de kevésbé zsíros, világosabb színű, és lassabban szárad ki.

A hidegen sajtolt mákolaj

  • növeli a szellemi teljesítőképességet.
  • idegerősítő, idegfájdalom csökkentő,
  • nyugtató, altató hatású.
  • a csontozat első számú természetes segítője: rendszeres fogyasztásával megelőzhető és megállítható a csontritkulás, sőt egyes kutatások szerint a mákolaj képes újraépíteni a a csontszövetek leépülési folyamatát!
  • magas vastartalma miatt különösen ajánlott gyermekeknek, terhes nőknek, szülés előtt álló nőknek, aktív sportolóknak, valamint időseknek.
  • természetes altató (latin neve Papaver somniferum, ami magyarul álmot hozót jelent) – javasolt tehát a többi hidegen sajtolt olajjal ellentétben nem reggel, hanem este, elfogyasztani a napi ajánlott mennyiséget.
  • kifejezetten ajánlott a hidegen sajtolt mákolaj fogyasztása olyan gyerekeknek, akik tejallergiások és nehézséget okoz a növekedéshez szükséges kalcium bevitele a szervezetbe.

A mákolaj fogyasztása:

  • önmagában,
  • kenyérrel (pl. pirítóshoz),
  • pástétomokhoz,
  • szendvicskrémekhez,
  • körözöttekhez,
  • bármely készételhez keverve.
  • Különösen élvezetes friss salátákra locsolva, salátaöntetekhez keverve.

Ezekre figyelj a mákolaj fogyasztásakor:

Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárd vissza a kupakot, és tedd hűtőbe!

4. Dióolaj

A középkori karácsonyi miséken az olajmécsesbe cseppentett dióolajról azt tartották, az így keletkezett láng megvéd a szembetegségektől. A hidegen sajtolt dióolaj a szépségápolásban is fontos szerepet játszott: a 13. századi francia nemes hölgyek dióolajból készített folyékony szappannal tisztálkodtak.

A diófélékből sajtolt, igencsak borsos áron kínált olajok mindig is az ínyenc konyhák nagy becsben tartott kincsei közé tartoznak.

Dióolaj hatásai:

A hidegen sajtolt dióolajat nem véletlenül nevezzük kincsnek: a hidegen sajtolt olajok hatásai közül kiemelkedik számtalan előnye:

  • a dióolaj linolsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni az ízületi gyulladást és jó hatással van az ízületi betegségben szendvedő állapotára (a kutatások szerint aki rendszeresen fogyasztott linolsavtartalmú termékeket, kevesebb végtagfájdalomról, és csökkent ízületi merevségről számolt be.)
  • a dióolaj hatásos enyhe depressziós tünetek kezelésében, és
  • jótékony hatású hiperaktív gyerekek esetében.
  • a hidegen sajtolt dióolaj rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja az agyműködést, javítja a memóriát és segít megelőzni az érelmeszesedést. Így szedése kifejezetten ajánlott időseknek.
  • a dióolaj vérnyomáscsökkentő hatású,
  • késlelteti az Alzheimer kór kialakulását,
  • magas a vastartalma és
  • gombaölő hatású.
  • csökkenti a koleszterinszintet és
  • E vitamin tartalmának köszönhetően segít a bőrbetegségek gyógyításában is.

A dióolaj felhasználása:

A hagyományos dióból nyert olaj saláták, pestók ízesítőjeként ideális. 

Összességében elmondható, hogy a hidegen sajtolt olajok hatásai csakis pozitívak az egészségünkre nézve. Szinte mindegyik hidegen sajtolt olaj támogatja az immunrendszer és a szív helyes működését és tápanyagaik kiegészítik az egészséges étrendet. 

Cikk forrásai: www.gastrolaj.hu , www.mindmegette.hu www.edenkert.hu

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!)

Print Friendly, PDF & Email