Fitt fánk diétásan, fehérjeporral dúsítva, olaj nélkül, sütőben sütve.
Kelt tésztás fánkot próbáltam már sütőben sütni, de sajnos a végeredménynek semmi köze sem volt az igazi fánkhoz, inkább volt bukta jellegű a tésztája. Akkor beláttam, hogy az igazi fánk az attól jó, ha olajban sül.
Az utóbbi fél évben viszont nagyon leredukáltam (gyakorlatilag 95 %-ban megszüntettem) az olajban sült ételek fogyasztását, de a fánkot továbbra is imádom , így muszáj volt valamilyen diétás fánk alternatívát kitalálnom, ami nemcsak zsírszegény, hanem még a fehérjetartalma is magasabb a szokásosnál (így még laktatóbb, és jobban segíti a fogyást is).
Eszembe is jutott, hogy van nekem egy teljes kiőrlésű fánk receptem, amit anno fánksütő tepsiben sütöttem, na azt variáltam át egy szénhidrátcsökkentett, fehérjedús verzióra.
Mivel a fánksütő tepsimet már rég lecseréltem szilikon fánkformára, abban sütöttem meg a diétás fánkokat.
Így egész jó kis diétás fánkjaim lettek, valahol félúton a sütőben és az olajban sült kelt tésztás verzió között.
Egy hibát követtem el az elkészítésénél, mégpedig kifelejtettem belőle a natúr joghurtot. Így kicsit szárazabb lett a tésztája, de lekvárral, protein joghurttal egész vállalható lett még így is.
Ha Te tutira akarsz menni, javaslok 1-2 evőkanál natúr joghurtot vagy skyrt a tésztájába keverni.
Mit tud ez a fitt fánk?
- hozzáadott cukortól mentes,
- szénhidrátcsökkentett,
- fehérjedús,
- zsírszegény,
- élesztőmentes.
Fitt fánk recept
Fitt fánk hozzávalók kb. 9-10 db-hoz (fánksütő méretétől függ):
- 20 dkg Dia Wellness 50 % szénhidrátcsökkentett liszt (DW50)
- 5 dkg vaníliás fehérjepor (nálam M-Fit Power Shake por, ez egyébként tejsavó “whey” fehérjepor)
- 5 dkg negyedannyi édesítő
- 2 teáskanál sütőpor
- 2,5 dl 1,5 %-os tej (helyettesíthető bármilyen növényi tejjel)
- 2 tojás
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Elkészítése:
- A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
- Hozzáütjük a tojásokat és a tejet apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a tésztát simára keverjük. (Hígabb nokedlitészta sűrűségű tésztát kell kapnunk.)
- A fánktésztát olajspray-vel kifújt fánksütő tepsibe vagy szilikonos fánk formába adagoljuk (1 fánkhoz 1 evőkanál tészta szükséges).
- A fánkokat 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha megsült, hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni hagyni.
- Porcukor helyettesítővel megszórva, cukormentes lekvárral kínálva a legfinomabb, de fogyasztható cukormentes mogyorókrémmel, házi zabpudinggal vagy cukormentes csokival leöntve is.
100 g fitt fánk átlagos tápértéke (Kalóriabázissal számolva):
- 177 kcal,
- 16 g szénhidrát,
- 15 g fehérjét,
- 5 g zsír
1 db fitt fánk átlagos tápértéke (nálam 9 db nagyobb lett belőle, ez alapján 6 dkg/db súllyal számoltam (Kalóriabázissal számolva):
- 107 kcal
- 10 g szénhidrát
- 9 g fehérje
- 3 g zsír
TOP10 szénhidrátcsökkentett süti recept ötlet >>> Szénhidrátcsökkentett süti receptek
Még több diétás sütemény receptet találsz ITT >>> Diétás Sütemény Receptek
Retro süti receptek diétásan ITT >>> Retro diétás süti receptek cukor és fehér liszt nélkül
Még több fitt receptet találsz ITT >>> Fitt Receptek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
Kérdésed van ezzel a recepttel kapcsolatban?
Vagy csak megmutatnád, hogy Neked hogy sikerült ez a proteines süti?
Itt tudsz kérdezni vagy a saját fehérjés receptjeidet megmutatni >>> Proteines diétás recept ötletek nemcsak testépítőknek

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!