Light, diétás sajtos roló házilag

Diétás sajtos roló a lehetőségekhez képest csökkentett zsírtartalommal. Ugyan így sem a legdiétásabb, de mindenképp jobb a hagyományosnál, ha alakbarát verzióra vágysz.

Az elkészítéséhez amiből csak lehet, csökkentett zsírtartalmút használtam, így a tészta készen kapható, 30 %-kal csökkentett zsírtartalmú light leveles tészta (viszont ez fehér lisztes!), a trappista sajt light verzió és a tejből is 1,5 %-osat tettem bele.

(Készítettem már házi diétás leveles tésztát, de be kell valljam, meg sem közelíti a hagyományosat…. )

Leveles tészta zabpehelylisztből ITT

Őszintén szólva én még így is rosszabb értékekre számítottam, amikor elkészítettem, de ahhoz képest kellemes csalódás volt, amikor kiszámoltam.

Végül én 1 db-ot ettem belőle, a többi a Család prédája lett. 😉

Ami a sütőformát illeti, tudom, hogy nem sokaknak van otthon sajtos roló sütéséhez való fém csöve – nekem sincs!

Ezért hónapok óta gyűjtögettem az elfogyott folpack és alufólia hengereket, hogy végül el tudjam készíteni a házi sajtos rolót a Férjem kedvéért! 🙂

Ezeket a hengereket alufóliával beborítottam és azt használtam sütőformaként.

Diétás sajtos roló készítése házilag

Diétás sajtos roló recept

Diétás sajtos roló hozzávalók 9 db-hoz:

  • 1 csomag (245 g) light leveles tészta
  • 0,5 db tojás a kenéshez
  • 4 tojás sárgája
  • 4 dkg Dia-Wellness Sütőliszt
  • 4 dl 1,5 %-os tej
  • 4 dkg reszelt light trappista
  • 10 dkg vaj
  • só, őrölt bors ízlés szerint
  • + 4 dkg reszelt light trappista a végeire

Az általam a recepthez használt Dia-Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

Diétás sajtos roló készítése

Sajtos roló tészta

Diétás sajtos roló házilag light leveles tésztából, light trappista sajttal

  1. A leveles tésztát 9 db egyforma részre vágjuk (papírostól) és az így kapott csíkokat a formákra tekerjük úgy, hogy félig fedjék egymást
  2. A formára feltekert tésztát felvert tojással megkenjük.
  3. 200 fokon 20 percig sütjük, majd a formán hagyva hagyjuk kihűlni.

Diétás sajtos roló házilag

Sajtos roló töltelék:

  1. A tojások sárgáját a szénhidrátcsökkentett liszttel és egy kis tejjel simára keverjük.
  2. Hozzáadjuk a maradék tejet és folyamatos keverés mellett puding sűrűségűre főzzük.
  3. Belekeverjük a sajtot és hagyjuk kihűlni.
  4. Ha kihűlt, géppel belekeverjük a puha vajat.
  5. Ha lágy a krém, hűtőben kb 1 óráig hűtjük, mielőtt megtöltjük a tésztákat.
  6. A tölteléket habzsákba vagy egy tiszta nejlon zacskó egyik sarkába töltjük, levágjuk a végét és a rolókat betöltjük.
  7. A végeit a másik 4 dkg reszelt light trappistába nyomkodjuk.

100 gramm diétás sajtos roló átlagos tápértéke:

  • 246 kcal
  • 16 g ch
  • 7 g fehérje
  • 17 g zsír

Még több diétás sós sütemény, keksz recept itt >>> Diétás Sós Keksz Receptek

Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi

 

Vélemény, hozzászólás?