Diétás sajtos roló a lehetőségekhez képest csökkentett zsírtartalommal. Ugyan így sem a legdiétásabb, de mindenképp jobb a hagyományosnál, ha alakbarát verzióra vágysz.
Az elkészítéséhez amiből csak lehet, csökkentett zsírtartalmút használtam, így a tészta készen kapható, 30 %-kal csökkentett zsírtartalmú light leveles tészta (viszont ez fehér lisztes!), a trappista sajt light verzió és a tejből is 1,5 %-osat tettem bele.
(Készítettem már házi diétás leveles tésztát, de be kell valljam, meg sem közelíti a hagyományosat…. )
Leveles tészta zabpehelylisztből ITT
Őszintén szólva én még így is rosszabb értékekre számítottam, amikor elkészítettem, de ahhoz képest kellemes csalódás volt, amikor kiszámoltam.
Végül én 1 db-ot ettem belőle, a többi a Család prédája lett. 😉
Ami a sütőformát illeti, tudom, hogy nem sokaknak van otthon sajtos roló sütéséhez való fém csöve – nekem sincs!
Ezért hónapok óta gyűjtögettem az elfogyott folpack és alufólia hengereket, hogy végül el tudjam készíteni a házi sajtos rolót a Férjem kedvéért! 🙂
Ezeket a hengereket alufóliával beborítottam és azt használtam sütőformaként.
Diétás sajtos roló recept
Diétás sajtos roló hozzávalók 9 db-hoz:
- 1 csomag (245 g) light leveles tészta
- 0,5 db tojás a kenéshez
- 4 tojás sárgája
- 4 dkg Dia-Wellness Sütőliszt
- 4 dl 1,5 %-os tej
- 4 dkg reszelt light trappista
- 10 dkg vaj
- só, őrölt bors ízlés szerint
- + 4 dkg reszelt light trappista a végeire
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Diétás sajtos roló készítése
Sajtos roló tészta
- A leveles tésztát 9 db egyforma részre vágjuk (papírostól) és az így kapott csíkokat a formákra tekerjük úgy, hogy félig fedjék egymást
- A formára feltekert tésztát felvert tojással megkenjük.
- 200 fokon 20 percig sütjük, majd a formán hagyva hagyjuk kihűlni.
Sajtos roló töltelék:
- A tojások sárgáját a szénhidrátcsökkentett liszttel és egy kis tejjel simára keverjük.
- Hozzáadjuk a maradék tejet és folyamatos keverés mellett puding sűrűségűre főzzük.
- Belekeverjük a sajtot és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, géppel belekeverjük a puha vajat.
- Ha lágy a krém, hűtőben kb 1 óráig hűtjük, mielőtt megtöltjük a tésztákat.
- A tölteléket habzsákba vagy egy tiszta nejlon zacskó egyik sarkába töltjük, levágjuk a végét és a rolókat betöltjük.
- A végeit a másik 4 dkg reszelt light trappistába nyomkodjuk.
100 gramm diétás sajtos roló átlagos tápértéke:
- 246 kcal
- 16 g ch
- 7 g fehérje
- 17 g zsír
Még több diétás sós sütemény, keksz recept itt >>> Diétás Sós Keksz Receptek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!