Diétás lencsefőzelék zabpehelyliszttel

Diétás lencsefőzelék diétás ebédre, egészségesebb rántással

Lencsében a szerencse – tartja a mondás! Ezért mi legalább havonta egyszer főzünk diétás lencsefőzeléket, szilveszterkor, újévkor meg egyenesen kötelező fogás, hogy jó sok pénzünk legyen az új évben.

Na, persze a lencsefőzeléktől még sosem gazdagodtunk meg, de már az is épp elég nagy szerencse, hogy az egész család (értsd kismugli, nagymugli és én) szereti, pedig már jó ideje kókuszzsíron, zabpehelyliszttel készítem a rántást, amit észre sem vesznek.

El lehet készíteni rántás nélkül, saját anyagával sűrítve is, mint a diétás zöldbabfőzeléket, kinek mennyire szigorú a diétája. Nálunk a most következő verzió az, amit a Család is szívesen fogyaszt.

Mivel maga a lencse egy lassú, de viszonylag magas szénhidráttartalmú hüvelyes, semmiképp nem ajánlom, hogy túl zsíros rántást készítsetek hozzá, mert az már nem fogyókúrás.

(Tudjátok, vagy magas lassú ch+zsírszegény, vagy alacsony ch+zsírban gazdagabb legyen a diétás étel! A magas ch+magas zsír a legrosszabb párosítás a fogyás szempontjából.)

Diétás lencsefőzelék

Diétás lencsefőzelék recept

Hozzávalók (kb. 4 adag):

  • 25 dkg lencse
  • 0,5 liter víz + 1 dl a rántáshoz
  • 5 db babérlevél
  • 3 dkg kókuszzsír
  • 3 dkg vöröshagyma
  • 2 dkg zabpehelyliszt
  • 1 dkg őrölt pirospaprika
  • himalája só ízlés szerint
  • 2 dkg cukormentes mustár
  • 1 evőkanál (5 dkg) natúr görög joghurt

Lencsefőzelék készítése:

  1. A lencsét előző este beáztatjuk legalább kétszeres mennyiségű vízbe. (Így nem fog annyira puffasztani és könnyebben meg is fő majd!)
  2. Főzés előtt a beáztatott lencsét leszűrjük és átmossuk, majd 0,5 liter vízben a sóval és a babérlevéllel együtt, fedő alatt feltesszük főni.
  3. A forrástól számított kb. 20 perc alatt megpuhul a lencse.
  4. Ha megpuhult a lencse, akkor elkészítjük a diétás rántást: a felforrósított kókuszzsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zabpehelylisztet és fél-1 percig pirítjuk.
  5. Ha elkészült a rántás, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, majd kb. 1 dl hideg vízzel felöntjük a rántást és gyors mozdulatokkal elkeverjük (nem muszáj teljesen simára).
  6. A rántást szűrőn keresztül a lencséhez keverjük (a szűrő alja érjen bele a lencse vizébe, így egyszerűbb lesz csomómentesen elkeverni a rántást).
  7. A berántott főzeléket 1-2 percig közepes lángon rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve gyors mozdulatokkal hozzáadjuk a joghurtot, majd a cukormentes mustárral ízesítjük.
  8. Ha szükséges, utánasózzuk.
  9. Csirkefasírttal vagy diétás csirkepörkölttel tálaljuk.

100 g kész diétás lencsefőzelék tápértéke:

  • 125 kcal,
  • 15 g szénhidrát,
  • 6,8 g fehérje,
  • 4 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?