Zöldséggel töltött csirkecomb fázisfotókkal

Zöldséggel töltött csirkecomb: nagy családi kedvencünk, a hagyományos, kenyérrel töltött csirkecomb helyett egy nagyon jó diétás recept.

Ha jól sejtem, nemcsak nálunk, hanem még sok ezer magyar családban kerül gyakran asztalra ez a finom étel!

A kenyér (vagy zsemle) töltelék helyett zöldségeket és kölest használtam és mondhatom, hogy laktató, finom, a hagyományoshoz nagyon hasonlító töltött csirkecombok sültek ki a tepsimben!

Nemcsak melegen, hanem hidegen is finom, ezért egy doboz salátával azok is magukkal vihetik a munkahelyre, akiknek nincs melegítési lehetőségük!

Zöldséggel töltött csirkecomb
Zöldséggel töltött csirkecomb

Zöldséggel töltött csirkecomb recept

A zöldséggel töltött csirkecomb hozzávalói:

  • 3 db egész csirkecomb
  • 1 db kisebb padlizsán
  • 1 db kisebb cukkini
  • fél kaliforniai paprika
  • 3 dkg átmosott köles
  • 1 egész tojás
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál adalékanyag mentes vegeta
  • 1 kávéskanál himalája só
  • fél kávéskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál adalékanyag mentes csirke fűszerkeverék
  • 1+1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 dl víz

    A zöldséggel töltött csirkecomb töltelék elkészítése:

    1. A cukkinit és a padlizsánt félkarikára vágjuk, a kaliforniai paprikát felkockázzuk.
    2. A hagymát apróra vágjuk és 1 evőkanál kókuszzsíron megdinszteljük, majd rádobjuk a cukkinit, a padlizsánt és a kaliforniai paprikát.
    3. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt pár perc alatt félpuhára pároljuk.
    4. Ez után levesszük a fedőt, és úgy főzzük tovább, hogy a víz elpárologjon alóla. Ha kész, 10 percre félretesszük hűlni.
    5. Miután kihűlt, hozzákeverjük az átmosott kölest és a felvert tojást, majd jól összekeverjük.
    6. Zöldséggel töltött csirkecomb tölteléke
      Zöldséggel töltött csirkecomb tölteléke
    7. A csirkecombok bőrét egy fakanál nyelével fellazítjuk, majd mindegyik csirkecomb bőre alá 4-5 teáskanál tölteléket töltünk.
    8. Zöldséggel töltött csirkecomb - csirkecomb előkészítése
      Zöldséggel töltött csirkecomb – csirkecomb előkészítése
    9. A csirkecombok végeit a bőr szélénél fogpiszkálóval lezárjuk.
    10. A töltött csirkecombokat megszórjuk adalékanyag mentes csirke fűszerkeverékkel.

      Zöldséggel töltött csirkecomb - nyersen megtöltve
      Zöldséggel töltött csirkecomb – nyersen megtöltve

    A zöldséggel töltött csirkecomb sütése:

    1. A csirkecombokat tepsibe helyezzük és mellé teszünk 1 evőkanál kókuszzsírt, plusz 1 dl vizet, majd alufóliával lefedve a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
    2. 40 percig hagyjuk puhulni a csirkecombokat, majd kivesszük a sütőből és ellenőrizzük: ha a csirkecombok végénél a csontról kezd felszakadni a bőr, a hús megpuhult, le lehet venni az alufóliát róla.
    3. Miután levettük az alufóliát, a hús alatt lévő pecsenyelével való rendszeres locsolgatás mellett addig sütjük a csirkecombokat, amíg a csirke bőre ropogós és aranybarna nem lesz.
    4. Mivel magában a töltelékben már van szénhidrát (a köles), ezért rizs vagy más diétás köret helyett friss salátát ajánlok hozzá!
    5. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom diétás ebéd!

Mivel ez egy vasárnapi ebéd volt nálunk, nem mértem le sem a csirkecombokat, sem a zöldségeket, így most pontos ch értéket nem számoltam a recepthez. Érdemi szénhidrát mennyiséget a receptben csak a köles tartalmaz, összesen 21,5 grammot. Ez 3 db egész csirkecombra leosztva 7 gramm CH + a minimális ch-t tartalmazó zöldségek, fűszerek ch tartalma. 

Jó étvágyat kívánok! 

Szaszkó Reya

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?