Teljes kiőrlésű pizza tekercs diétás reggelire!

Print Friendly, PDF & Email

Teljes kiőrlésű pizza tekercsről (diétás stromboliról) mostanában hallottam először, amikor megpillantottam az egyik külföldi receptes oldalon. … Hogy eddig hol volt ez az egyszerű, de nagyon finom recept, nem is értem?

Mindenesetre egy kis utánaolvasás után kiderült, hogy egy retro gasztroőrületről van szó, ami a saját korában olyan lehetett, mint mostanság pl. a macaron vagy más időszakos kajadivatok.

Úgy voltam vele, hogy ha már pizzából készül, akkor rossz nem lehet, így én is megalkottam a saját diétás receptemet, teljes kiőrlésű lisztből! Diétás reggeli gyanánt bármikor bevethető és jól fagyasztható! Érdemes hétvégén dupla adagot készíteni, így jó pár napra megszabadulhattok a reggeli készítéstől a nagy rohanásban!

Mivel semmilyen különleges vagy extra drága hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Teljes kiőrlésű pizza tekercs, diétás stromboli
Teljes kiőrlésű pizza tekercs, diétás stromboli

Teljes kiőrlésű pizza tészta recept a pizza tekercshez:

Hozzávalók (6 db pizza tekercshez): 

  • 17 dkg teljes kiőrlésű liszt + 1 dkg a szóráshoz
  • 3 dkg búzasikér
  • 2 evőkanál (16 g) folyékony kókuszolaj
  • 2 kávéskanál himalája só
  • 175 ml langyos víz
  • 1 evőkanál adalékmentes pizza fűszerkeverék
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál étkezési szódabikarbóna

Teljes kiőrlésű pizza tészta elkészítése: 

  1. Az almaecetet egy kis tálba öntjük és belekeverjük a szódabikarbónát, majd megvárjuk, míg elpezseg.
  2. A teljes kiőrlésű lisztet elkeverjük a pizzafűszerrel, a búzasikérrel és a sóval, majd hozzáadjuk a kókuszolajat és az almaecetben elpezsegtetett szódabikarbónát.
  3. A tésztát elkezdjük öszegyúrni, majd apránként a langyos vizet is hozzáadjuk és egynemű tésztává gyúrjuk.
  4. Megszórjuk egy minimális mennyiségű liszttel a szilikonlapot (vagy a gyúródeszkát, ki mivel dolgozik) és 35×27 cm-es téglalapra nyújtjuk ki a pizza tésztát.

Teljes kiőrlésű pizza tekercs készítése (6 db):

  1. A kinyújtott pizzatésztát 6 db egyenlő méretű kockára vágjuk.
  2. Megkenjük mindegyik tésztalapot cukormentes ketchuppal vagy diétás pizzaszósszal, megszórjuk adalékanyag mentes pizza fűszerkeverékkel (pizzaszósz esetén ez nem kell), majd mindegyikre teszünk két-két szelet csirkemell sonkát és egy-egy vékony szelet light trappista sajtot.
  3. Ez után a tésztalapok két szélét kb. 1-1 cm-es sávban behajtjuk és feltekerjük.
  4. Megkenjük mindegyiket 1 felvert tojással és megszórjuk csipetnyi chia maggal és szezámmaggal. Chia mag és szezámmag helyett bármilyen magot, magkeveréket lehet használni!
  5. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

1 db teljes kiőrlésű pizza tekercs (6 db egyforma esetén) 20  gramm szénhidrátot tartalmaz. 

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Vélemény, hozzászólás?