Foszlós bélű teljes kiőrlésű sütőtökös fahéjas csiga

Sütőtökös fahéjas csiga diétás reggelire.

Lassan felszívódó szénhidráttartalmának és magas (11 g/100 g) fehérjetartalmának köszönhetően már 1 db is hihetetlenül laktató belőle, de mégsem nehezít el, mert sem a tésztájához , sem a töltelékhez nem használunk zsiradékot.
Ennek köszönhetően zsírszegény is, 10 dkg sütőtökös fahéjas csiga csak 1 g zsírt tartalmaz!
Az elkészítés fénypontja a sütés, amikor az egész lakást belengi a finom fahéjas, fűszeres illat, amitől garantáltan őszies hangulatba jövünk!

Teljes kiőrlésű sütőtökös fahéjas csiga recept

Teljes kiőrlésű sütőtökös fahéjas csiga recept:

Teljes kiőrlésű sütőtökös fahéjas csiga hozzávalók:

A fahéjas csiga tésztájához :

  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg búzasikér
  • 10 dkg langyos skyr 
  • 4 dl langyos víz vagy tej
  • 1 csomag (7 g) instant élesztő
  • 3 dkg Dia-Wellness negyedannyi édesítőszer (>>> ITT VESZEM )

A fahéjas csiga töltelékéhez :

  • 40 dkg sült sütőtök
  • 10 g őrölt fahéj
  • 1 teáskanál (2 g) őrölt szegfűszeg
  • Édesítőszer ízlés szerint (a tök édességétől függően)
  • 1 db tojás a kenéshez

Sütőtökös fahéjas csiga elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóiból puha, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk.
  2. A tésztát folpackkal letakart tálban meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára dagasztjuk.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:
  4. A sült , kihűlt sütőtököt pürésítjük, majd összekeverjük az édesítőszerrel és a fűszerekkel.
  5. Az időközben megkelt tesztát teljes kiőrlésű liszttel megszórt felületre borítjuk és kb 3 cm vékony,  téglalap alakúra nyújtjuk.
  6. A kinyújtott tésztát megkenjük a fűszeres sütőtökkel, majd a két rövidebb oldalát kb. 2 cm-es sávban behajtjuk.
  7. Ez után az egészet szorosan feltekerjük és kb. 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk.
  8. Az így kapott nyers sütőtökös csigákat sütőpapirral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, nem túl sok helyet hagyva közöttük, hogy össze tudjanak sülni és ne tudjanak kiszáradni sütés közben.
  9. 1 tojást felütünk,  villával felverjük és a csigák tetejét ecsettel megkenjük.
  10. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 35 perc alatt készre sütjük (akkor jó, amikor aranybarnára pirult a csigák teteje).

100 g teljes kiőrlésű sütőtökös fahéjas csiga átlagos tápértéke:

  • 150 kcal,
  • 25 g szénhidrát,
  • 11 g fehérje,
  • 1 g zsír.

Még több diétás reggeli ötletet találsz ITT >>> Diétás Reggelik

Még több teljes kiőrlésű lisztből készült receptet találsz ITT >>> Teljes Kiőrlésű Receptek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger

 

Vélemény, hozzászólás?