Diétás babka teljes kiőrlésű lisztből, cukormentesen, nagyon csokis töltelékkel.
Ki tudna ellenállni a foszlós tésztájú, csupa csoki jeruzsálemi kalácsnak, vagy divatosabb nevén babkának?
Elég kevesen, még akkor is, ha épp nyakig vagyunk az életmódváltásban, hiszen a foszlós tésztájú, csokis kalács szinte mindenkit levesz a lábáról.
A hagyományos recept alapján készült babka tésztája viszont elég kalóriadús a benne lévő zsiradék miatt, és a tetején lévő cukorszirup sem a barátunk, hiszen ezek a fogyókúrás céljainkba nem igazán passzolnak bele, így azt gondoltam, ezek nélkül készítem el, de úgy, hogy mégse legyen senkinek hiányérzete.
A diétás babka tésztája most teljes kiőrlésű lisztből készült, a foszlósság és légiesség érdekében egy kis búzasikér kiegészítéssel, így nemcsak nagyon gusztusos, hanem magasabb fehérje- és rosttartalma miatt mindenképp sokkal laktatóbb, mint a hagyományos, fehér lisztes rokona.
A recepthez használt zsiradékmennyiséget csökkentettem, így a tésztába vaj helyett skyr került, ami egy szemernyit sem ront az állagán, viszont a fehérjetartalmát emeli, ez szükséges ahhoz, hogy ez a diétás kalács ne csak finom puha, hanem egészséges, teljes értékű étel is legyen.
Így egy lényegesen alacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú, de magasabb rost- és fehérjetartalmú diétás péksütemény lett a végeredmény, ami már az életmódváltók étrendjébe is beilleszthető 1-2 szelet erejéig.
Teljes kiőrlésű diétás babka recept
Teljes kiőrlésű diétás babka hozzávalók (kb. 12 szelet):
A babka tésztájához:
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 65 g Dia-Wellness búzasikér
- 3 dl langyos víz
- 10 dkg langyos skyr (natúr görög joghurttal helyettesíthető)
- 25 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
A babka töltelékéhez
- 5 dkg olvasztott vaj
- 30 g natúr kakaópor
- 2 dkg Dia-Wellness negyedannyi édesítő
- 10 dkg Dia-Wellness cukormentes, sütésálló csokicsepp
- 1 db tojás a kenéshez
A recepthez használt Dia-Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Teljes kiőrlésű diétás babka elkészítése:
- A babka tésztájához a teljes kiőrlésű lisztet, a búzasikért, az édesítőszert, az instant élesztőt és a skyrt tálba tesszük és a langyos vizet apránként hozzá adagolva rugalmas, a tál falától elváló, fényes felületű tésztát dagasztunk.
- Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt babka tésztát két egyforma részre vágjuk, majd teljes kiőrlésű liszttel megszórt felületen mindkettőt kb. 2 cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy a hosszabb oldal mérete igazodjon a sütőforma méretéhez.
- A kinyújtott tésztadarabokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, majd a kakaópor és az édesítőszer keverékével megszórjuk.
- A csokicseppeket a kakaós töltelékre szórjuk.
- Ez után a tésztákat egyenként feltekerjük, és a tekercseket függőlegesen egymás mellé helyezzük, majd hosszában egy éles késsel mélyen végigvágjuk (nem vágjuk át teljesen!).
- A hosszában végigvágott tekercseket egymásba csavarjuk és az így kapott 1 db kalács végeit behajtjuk.
- A félkész babkát olvasztott vajjal vékonyan kikent / vagy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük, majd felvert tojással megkenjük és dekorációként a tetejére is szórunk egy kevés csokicseppet.
- 180 fokra felmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 30 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha már aranybarnára sült a teteje).
- Frissen a legfinomabb.
100 g teljes kiőrlésű csokis babka átlagos tápértéke:
- 240 kcal,
- 32 g szénhidrát,
- 11 g fehérje,
- 8 g zsír.
Ha szeretnél hasonló finomságokkal fogyni és életmódot váltani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több teljes kiőrlésű recept ITT >>> Teljes Kiőrlésű Receptek
Még több diétás péksütemény ötlet ITT >>> Diétás Péksütemény Receptek
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!