Extra csokis teljes kiőrlésű diétás babka

Print Friendly, PDF & Email

Diétás babka teljes kiőrlésű lisztből, cukormentesen, nagyon csokis töltelékkel.

Ki tudna ellenállni a foszlós tésztájú, csupa csoki jeruzsálemi kalácsnak, vagy divatosabb nevén babkának?

Elég kevesen, még akkor is, ha épp nyakig vagyunk az életmódváltásban, hiszen a foszlós tésztájú, csokis kalács szinte mindenkit levesz a lábáról.

A hagyományos recept alapján készült babka tésztája viszont elég kalóriadús a benne lévő zsiradék miatt, és a tetején lévő cukorszirup sem a barátunk, hiszen ezek a fogyókúrás céljainkba nem igazán passzolnak bele, így azt gondoltam, ezek nélkül készítem el, de úgy, hogy mégse legyen senkinek hiányérzete.

A diétás babka tésztája most teljes kiőrlésű lisztből készült, a foszlósság és légiesség érdekében egy kis búzasikér kiegészítéssel, így nemcsak nagyon gusztusos, hanem magasabb fehérje- és rosttartalma miatt mindenképp sokkal laktatóbb, mint a hagyományos, fehér lisztes rokona.

A recepthez használt zsiradékmennyiséget csökkentettem, így a tésztába vaj helyett skyr került, ami egy szemernyit sem ront az állagán, viszont a fehérjetartalmát emeli, ez szükséges ahhoz, hogy ez a diétás kalács ne csak finom puha, hanem egészséges, teljes értékű étel is legyen.

Így egy lényegesen alacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú, de magasabb rost- és fehérjetartalmú diétás péksütemény lett a végeredmény, ami már az életmódváltók étrendjébe is beilleszthető 1-2 szelet erejéig.

Teljes kiőrlésű, cukormentes diétás babka recept

Teljes kiőrlésű diétás babka recept

Teljes kiőrlésű diétás babka hozzávalók (kb. 12 szelet):

A babka tésztájához:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 65 g Dia-Wellness búzasikér
  • 3 dl langyos víz
  • 10 dkg langyos skyr (natúr görög joghurttal helyettesíthető)
  • 25 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
  • 1 csomag (7 g)  instant élesztő

A babka töltelékéhez

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 30 g natúr kakaópor
  • 2 dkg Dia-Wellness negyedannyi édesítő
  • 10 dkg Dia-Wellness cukormentes, sütésálló csokicsepp
  • 1 db tojás a kenéshez

A recepthez használt Dia-Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

Teljes kiőrlésű diétás babka elkészítése:

  1. A babka tésztájához a teljes kiőrlésű lisztet, a búzasikért, az édesítőszert, az instant élesztőt és a skyrt tálba tesszük és a langyos vizet apránként hozzá adagolva rugalmas, a tál falától elváló, fényes felületű tésztát dagasztunk.
  2. Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt babka tésztát két egyforma részre vágjuk, majd teljes kiőrlésű liszttel megszórt felületen mindkettőt kb. 2 cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy a hosszabb oldal mérete igazodjon a sütőforma méretéhez.
  4. A kinyújtott tésztadarabokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, majd a kakaópor és az édesítőszer keverékével megszórjuk.
  5. A csokicseppeket a kakaós töltelékre szórjuk.
  6. Ez után a tésztákat egyenként feltekerjük, és a tekercseket függőlegesen egymás mellé helyezzük, majd hosszában egy éles késsel mélyen végigvágjuk (nem vágjuk át teljesen!).
  7. A hosszában végigvágott tekercseket egymásba csavarjuk és az így kapott 1 db kalács végeit behajtjuk.
  8. A félkész babkát olvasztott vajjal vékonyan kikent / vagy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük, majd felvert tojással megkenjük és dekorációként a tetejére is szórunk egy kevés csokicseppet.
  9. 180 fokra felmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 30 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha már aranybarnára sült a teteje).
  10. Frissen a legfinomabb.

Teljes kiőrlésű, cukormentes diétás babka recept

100 g teljes kiőrlésű csokis babka átlagos tápértéke:

  • 240 kcal,
  • 32 g szénhidrát,
  • 11 g fehérje,
  • 8 g zsír.

Még több teljes kiőrlésű recept ITT >>> Teljes Kiőrlésű Receptek

Még több diétás péksütemény ötlet ITT >>> Diétás Péksütemény Receptek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger

 

Vélemény, hozzászólás?