Liszt helyett pudingpor : tényleg diétásabb, jobb az életmódváltásban?
Tényleg kevesebb a szénhidrát a liszt helyett pudingporral készült palacsintában, kekszekben, piskótában, madártejben, mintha liszttel sűrítettük volna?
Liszt helyett pudingpor : lássuk a számokat!
- 10 dkg fehér liszt szénhidráttartalma: 70 g, gyors felszívódású szénhidrát
- 10 dkg hagyományos vaníliás pudingpor szénhidráttartalma: 75 g gyors felszívódású szénhidrát
Mivel a számok sosem hazudnak, látható, hogy a hagyományos pudingpor egyáltalán nem diétásabb, mint a fehér liszt, sőt, még 5 grammal magasabb is annál a szénhidráttartalma és ugyanolyan gyorsan szívódik fel .
Így a piskóta liszt helyett pudingporral (pl. a pudingporos piskótatekercs is), a lisztmentes pudingporos palacsinta, a pudingporos keksz, a gyümölcsleves vagy a madártej pudingporral ugyanolyan hizlaló, egészségtelen, és ugyanúgy hirtelen megemeli a vércukorszintedet, (=ugyanolyan gyorsan éhes leszel utána) mintha sima liszttel készítenéd!
Vagyis minden olyan diétás(nak tűnő) recept, ami azt sugallja, hogy liszt helyett pudingporral készítve kevésbé hizlal egy édesség, félrevezetés!
(Kivéve persze, ha valaki gluténérzékeny, abban az esetben a liszt helyett a pudingpor jobb megoldás, mint a búzaliszt, de még így sem a legjobb, ha fogyni is szeretne!)
Ez persze csak a hagyományos pudingporokra vonatkozik, nem a rostokkal dúsított diétás pudingokra, mivel azok a magasabb rost és fehérje tartalom miatt lassabban szívódnak fel, így laktatóbbak és kevésbé terhelik a vércukorszintet.
Valójában pudingpor nélkül is szuperjól el lehet készíteni
- egy diétás madártejet >>> Diétás madártej recept pudingpor nélkül ITT!
- egy diétás gyümölcslevest >>> Détás meggyleves recept pudingpor nélkül ITT!
- egy diétás palacsintát >>> Diétás palacsinta receptek ITT!
Összeállította:
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ha életmódot szeretnél váltani, de nem tudod, hogy kezdj bele, vagy eddig többször kudarcot vallottál a fogyásban, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!