Proteines kávé jó sok jéggel, ami a nyári forróságban felfrissít (meg hát kinek van kedve a kánikulában a forró kávéhoz)?
De mi haszna a jeges kávéban fehérjepornak?
Az egyik dolog, ami miatt nagyon hasznos dolog a jeges kávét fehérjeporral turbózni, az az a rossz szokás, hogy sokan ébredés után, üres gyomorral hörpintenek be egy bögre tejes kávét.
Ez – amellett, hogy a kortizolszint felborításával hosszú távon károsíthatja a teljes hormonrendszert, változatos egészségügyi problémákat okozva – totális támadás a vércukorszinted ellen.
Ezt főleg a kávéhoz nagy mennyiségben adott tehéntej/zabtej/rizstej okozza, tetézve azzal, hogy esetleg még egy adag cukorral is megtolod a reggeli kávédat.
Nos, ezt a tej által okozott vércukor sokkot enyhíti a kávéhoz adott fehérjepor, lassítva a tejcukor felszívódását.
A másik ok, amiért érdemes egy ilyen proteines jeges kávéval kényeztetned magadat, az a nassolási vágy leküzdése: édesség helyett megiszol egy ilyen fehérjés kávét (mint én), amitől elmúlik az „ehetnék” érzés és a hozzáadott fehérjetartalmának köszönhetően egy darabig nem is tér vissza. Így meg is oldottad a nasi kérdést egy alacsony kalória- és zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú „édességgel”!
Persze a legjobb, ha a proteines kávét is leghamarabb reggeli után iszod, akár az ébresztő, akár a nasizás a cél!
Milyen fehérjét adjunk a proteines kávéhoz?
Ennek a fehérjés kávé (jeges protein latte) receptnek az elkészítéséhez kézi tejhabosító vagy smoothie készítő, esetleg turmixgép szükséges, hogy a fehérjeport teljesen simára tudd keverni a kávéban, viszont ha egyik sincs ezek közül, akkor érdemes tudnod, hogy egyes fehérjepor típusok oldódása más és más.
A legjobb oldódású proteinpor a tejsavófehérje por * (whey protein), de mivel gyorsan is szívódik fel a tejhez hasonlóan, így a vércukorszint szempontjából nem a legjobb választás (max edzés előtt, amikor kell a lendület).
A tejsavóhoz hasonlóan a kollagén protein* is jól keveredik a kávéval.
Casein fehérje por: mivel a casein fehérje több folyadékot szív fel, mint a tejsavó, ezért jobban csomósodik, sűrűsödik, mint a tejsavó fehérje, de cserébe lassabban is szívódik fel, így a vércukorszintet is jobban kíméli és tovább is laktat (én is ezt használom, kedvezményes link a hozzávaló listánál).
Vegán fehérje por: kézi tejhabosító nélkül a legkevésbé ajánlott, de ha mindenképp ragaszkodsz a vegán fehérjéhez, ezzel is elkészíthető, csak tovább kell turmixolni és számíts rá, hogy utána is érezni fogod a szádban a szemcsés állagát (én borsófehérjével* próbáltam ki – iható volt, de a caseinnel jobb az állaga).
Íz szempontjából a kávéhoz legjobban passzol a vaníliás, csokis, kávés, fahéjas vagy akár ízesítetlen fehérjepor.
Jeges proteines kávé (protein latte) recept
Jeges proteines kávé hozzávalók 1 adaghoz:
- 1 adag hosszú kávé
- 1 adag fehérjepor (nálam MyProtein Impact Casein *, hogy laktatóbb legyen)
- 3 dl tej (nálam zabtej)
- 4-5 db jégkocka
- édesítőszer, fahéj vagy pici kakaópor ízlés szerint (csak ha ízesítetlen fehérjét használsz, egyébként az ízesített fehérjeporokban már benne van az édesítő)
*használd a SALATAGYAR kuponkódot a 41 % kedvezményért!
Jeges proteines kávé (protein latte) elkészítése:
- A fehérjeport a lefőzött kávéhoz adjuk, majd kézi tejhabosítóval simára keverjük.
- A fehérjeporos kávéhoz hozzáöntjük a tej felét, majd a habosítóval ismét simára keverjük, amit a maradék tej hozzáadásával megismételünk.
- Egy másik pohárba beletesszük a jégkockákat, majd a proteines tejes kávét ráöntjük.
- Egészségedre!
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
(Szponzorált tartalom: A bejegyzés létrejöttét a MyProtein Magyarország Kft. támogatta)

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!