Jeges proteines kávé (VIDEÓS RECEPT)

Proteines kávé jó sok jéggel, ami a nyári forróságban felfrissít (meg hát kinek van kedve a kánikulában a forró kávéhoz)?

De mi haszna a jeges kávéban fehérjepornak?

Az egyik dolog, ami miatt nagyon hasznos dolog a jeges kávét fehérjeporral turbózni, az az a rossz szokás, hogy sokan ébredés után, üres gyomorral hörpintenek be egy bögre tejes kávét.

Ez – amellett, hogy a kortizolszint felborításával hosszú távon károsíthatja a teljes hormonrendszert, változatos egészségügyi problémákat okozva – totális támadás a vércukorszinted ellen.

Ezt főleg a kávéhoz nagy mennyiségben adott tehéntej/zabtej/rizstej okozza, tetézve azzal, hogy esetleg még egy adag cukorral is megtolod a reggeli kávédat.

Nos, ezt a tej által okozott vércukor sokkot enyhíti a kávéhoz adott fehérjepor, lassítva a tejcukor felszívódását.

A másik ok, amiért érdemes egy ilyen proteines jeges kávéval kényeztetned magadat, az a nassolási vágy leküzdése: édesség helyett megiszol egy ilyen fehérjés kávét (mint én), amitől elmúlik az „ehetnék” érzés és a hozzáadott fehérjetartalmának köszönhetően egy darabig nem is tér vissza.  Így meg is oldottad a nasi kérdést egy alacsony kalória- és zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú „édességgel”!

Persze a legjobb, ha a proteines kávét is leghamarabb reggeli után iszod, akár az ébresztő, akár a nasizás a cél!

Milyen fehérjét adjunk a proteines kávéhoz?

Ennek a fehérjés kávé (jeges protein latte) receptnek az elkészítéséhez kézi tejhabosító vagy smoothie készítő, esetleg turmixgép szükséges, hogy a fehérjeport teljesen simára tudd keverni a kávéban, viszont ha egyik sincs ezek közül, akkor érdemes tudnod, hogy egyes fehérjepor típusok oldódása más és más.

A legjobb oldódású proteinpor a tejsavófehérje por * (whey protein), de mivel gyorsan is szívódik fel a tejhez hasonlóan, így a vércukorszint szempontjából nem a legjobb választás (max edzés előtt, amikor kell a lendület).

A tejsavóhoz hasonlóan a kollagén protein* is jól keveredik a kávéval.

Casein fehérje por: mivel a casein fehérje több folyadékot szív fel, mint a tejsavó, ezért jobban csomósodik, sűrűsödik, mint a tejsavó fehérje, de cserébe lassabban is szívódik fel, így a vércukorszintet is jobban kíméli és tovább is laktat (én is ezt használom, kedvezményes link a hozzávaló listánál).

Vegán fehérje por: kézi tejhabosító nélkül a legkevésbé ajánlott, de ha mindenképp ragaszkodsz a vegán fehérjéhez, ezzel is elkészíthető, csak tovább kell turmixolni és számíts rá, hogy utána is érezni fogod a szádban a szemcsés állagát (én borsófehérjével* próbáltam ki – iható volt, de a caseinnel jobb az állaga).

Íz szempontjából a kávéhoz legjobban passzol a vaníliás, csokis, kávés, fahéjas vagy akár ízesítetlen fehérjepor.

Jeges proteines kávé (protein latte) recept

Jeges proteines kávé hozzávalók 1 adaghoz:

  • 1 adag hosszú kávé
  • 1 adag fehérjepor (nálam MyProtein Impact Casein *, hogy laktatóbb legyen)
  • 3 dl tej (nálam zabtej)
  • 4-5 db jégkocka
  • édesítőszer, fahéj vagy pici kakaópor ízlés szerint (csak ha ízesítetlen fehérjét használsz, egyébként az ízesített fehérjeporokban már benne van az édesítő)

*használd a SALATAGYAR kuponkódot a 41 % kedvezményért!

Jeges proteines kávé (protein latte) elkészítése:

  1. A fehérjeport a lefőzött kávéhoz adjuk, majd kézi tejhabosítóval simára keverjük.
  2. A fehérjeporos kávéhoz hozzáöntjük a tej felét, majd a habosítóval ismét simára keverjük, amit a maradék tej hozzáadásával megismételünk.
  3. Egy másik pohárba beletesszük a jégkockákat, majd a proteines tejes kávét ráöntjük.
  4. Egészségedre!

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!

Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de

  • nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
  • odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
  • már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
  • változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!

>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

(Szponzorált tartalom: A bejegyzés létrejöttét a MyProtein Magyarország Kft. támogatta)

Eredeti recept

Vélemény, hozzászólás?