Másnap is extra puha diétás sütőtökös pogácsa

Diétás sütőtökös pogácsa hihetetlenül puha tésztával, de kevesebb zsiradékkal és alacsonyabb szénhidráttartalommal, mintha hagyományosan készült volna.

A tésztához adott sütőtök pürével ki lehet váltani a zsiradék egy részét és plusz vitaminokkal, egyéb értékes tápanyagokkal is dúsítja az egyébként – valljuk be – tápanyagokban nem túl gazdag pogácsa tésztát.

A sütőtökös szénhidrátcsökkentett pogácsa színén, illetve az ízén mind ebből semmit sem lehet észre venni.

Bátran süsd meg és kóstold meg, és nyugodtan kínáld meg belőle a családtagokat, kollégákat, vagy süsd meg vendégvárónak, esetleg útravalónak, tízórais dobozba is!

Diétás sütőtökös pogácsa recept Dia Wellness szénhidrátcsökkentett lisztből

Diétás sütőtökös pogácsa recept

Diétás sütőtökös pogácsa hozzávalók (4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, kb. 75-80 db-hoz):

  • 60 dkg Dia Wellness 50 % szénhidrátcsökkentett liszt (nálam most a hagyományos, de a tönkölyössel is készíthető) + 2 dkg a szóráshoz
  • 12 dkg sült sütőtök
  • 7 g (1 csomag) instant élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg skyr (natúr görög joghurttal helyettesíthető)
  • 2,5 dkg Dia Wellness parajdi só
  • 1 tojás a tésztába + 1 tojás a kenéshez
  • 3 dl langyos víz
  • 15 dkg light trappista sajt a tetejére (ízlés és diéta szerint magokkal helyettesíthető)

Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

Diétás sütőtökös pogácsa elkészítése:

  1. A szénhidrátcsökkentett lisztet és a sót tálba tesszük, összekeverjük.
  2. Hozzátesszük az élesztőt, a sütőtököt, az olvasztott vajat, a skyr-t, és a tojást, majd a langyos vizet apránként hozzáadva robotgép dagasztóspiráljával egynemű tésztát dagasztunk belőle.
  3. Akkor jó a tészta, ha fényes felületű, rugalmas és elválik a tál falától.
  4. A tálat letakarjuk folpack-kal, majd meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát Dia Wellness liszttel megszórt felületre borítjuk ki, majd kb. 2-3 cm vékonyra kinyújtjuk.
  6. Szénhidrátcsökkentett lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
  7. A leeső részeket a végén összegyúrjuk, újra nyújtjuk és szaggatjuk (nekem ezek a kedvenceim).
  8. A kiszaggatott pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy hagyunk közöttük 3-4 cm helyet.
  9. Mindegyiknek megkenjük a tetejét felvert tojással és egy-egy csipet light reszelt trappista sajttal.
  10. 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Tipp: legyen minden hozzávaló minimum szobahőmérsékletű vagy langyos, hogy az élesztő megfelelően tudjon dolgozni kelesztés közben! A hideg alapanyagokkal akadályozzuk a kelesztés folyamatát! 

Diétás sütőtökös pogácsa recept Dia Wellness szénhidrátcsökkentett lisztből

100 g diétás sütőtökös pogácsa átlagos tápértéke:

  • 230 kcal,
  • 17 g szénhidrát,
  • 15 g fehérje,
  • 10 g zsír.

1 db diétás sütőtökös pogácsa átlagos tápértéke (4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, 75 db egyforma súlyú pogácsa esetén)

  • 47 kcal,
  • 4 g szénhidrát,
  • 3 g fehérje,
  • 2 g zsír.

Még több sütőtökös receptet találsz itt >>> Sütőtökös Receptek

Még több diétás pogácsa recept ITT >>> Diétás Pogácsa Receptek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi 

életmódváltó gasztroblogger

 

Vélemény, hozzászólás?