Diétás meggyes piskóta recept mandulalisztből

Diétás meggyes piskóta – fahéjjal és mandulával

Végre itt a meggyszezon, amikor szinte kötelező megsütni a klasszikus, nagymama-féle meggyes piskótát, persze nálunk ez is kicsit modernebb, egészségesebb!

Mit egészségesebb? Egyenesen menőőő lett a mi diétás meggyes piskótánk, mert bizony nemcsak fogyni vágyók és inzulinrezisztenciások ehetik, hanem paleo és gluténmentes diétázók is! 🙂

(Az már csak hab a tortán, hogy az én antidiétázó férjem azonnal rárepült a meggyes sütire és szinte egyedül eltüntette (pedig nagyon laktató, csoda, hogy szét nem durrant tőle…)! Biztos vagyok benne, hogy ha elkészítitek, Ti is sikert fogtok aratni a család körében, és végre nem kell külön sütögetni! 😉 )

Diétás meggyes piskóta (paleo, gluténmentes) recept
Diétás meggyes piskóta (paleo, gluténmentes) recept

Diétás meggyes piskóta recept

Diétás meggyes piskóta hozzávalói (20×30 cm-es tepsihez):

  • 0,5 kg kimagozott meggy
  • 6 db M-es tojás kettéválasztva
  • 5 evőkanál (kb. 15 dkg) mandulaliszt (nem zsírtalanított (!) mandulalisztet használtam, darált mandulával helyettesíthető)
  • 25 gramm tápióka keményítőt használtam, ettől stabilabb állaga lesz a tésztának, de el is hagyható, csak úgy kicsit lazább állagú lesz a piskóta)
  • 40 g stevia eritrit keverék (negyedannyi édesítő)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

Diétás meggyes piskóta elkészítése:

  1. A tojások fehérjét az édesítőszerrel kemény habbá verjük.
  2. A tojáshabhoz adjuk a tojások sárgáját, amit óvatos mozdulatokkal (hogy össze ne törjük) beleforgatunk a fehérjehabba.
  3. mandulalisztet összekeverjük a foszfátmentes sütőporral és az őrölt fahéjjal, majd két-három részletben ezt is beleforgatjuk a tojáshabba.
  4. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd a diétás piskóta tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne.
  5. A kimagozott meggy szemeket egyenletesen a tetejére szórjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát (beleszúrunk egy fogpiszkálót a tészta azon részébe, ahol nincs meggy és ha szárazon jött ki belőle, biztos, hogy teljesen átsült a piskótánk).

Tipp1: még finomabb lesz a diétás meggyes piskóta, ha megszórjuk eritrit porcukorral!

Tipp2: Könnyebben le tudjuk szedni a sütőpapírt a süteményről, ha hagyjuk kihűlni! 

A diétás meggyes piskóta kalória és szénhidrát tartalma:

  • 12 egyforma szeletre vágva 1 szelet 149 kalóriát és 8 gramm ch!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Akik már megsütötték ezt a diétás receptet:

diétás meggyes piskóta
Diétás meggyes piskóta – Fehér-Kapitány Timi fotója – „Mandulalisztem nincs, ezért darált dióval próbálkoztam helyette. Meggyet nálunk nem lehet kapni, így cseresznye került bele.
A tészta szépen megsült, finom is.”

Vélemény, hozzászólás?