Cukormentes mogyoróvajas bonbon (hamis Reese’s)

Sosem voltam egy nagy mogyoróvaj fan, sőt a földimogyorós édességeket sem annyira szeretem. Nekem mindig a gyermekkoromban kapható Kajla mogyorós nugát jut róla eszembe, amit sokszor kaptunk ajándékba a rokonságtól, de mindig is utáltam… 😀

Pedig a mogyoróvaj nagyon egészséges, tele van fehérjével és egészséges zsírral, a fitt étrendbe – mértékkel – egész jól beilleszthető és be is illesztik fogyókúrázók, testépítők egyaránt.

Épp ezért egyszer nemrég megpróbálkoztam vele én is, hátha megkedvelem és vettem itthonra egy dobozzal, de nem nagyon fogyott.

Most viszont családi „nyomásra” megkóstoltam a hétvégén a Reese’s (kicsit sem diétás) mogyoróvajas csokit, ami egy kis csoki kosárka, a közepén mogyoróvajas krémmel. Először kicsit tartottam az ízétől, de mire megettem az elsőt, egészen megkedveltem és becsúszott a második is. Persze csak utána néztem meg a tápértékét, és hát mondanom sem kell, bőven van benne kalória, szénhidrát és zsír is a fehérjetartalom mellett.

Emiatt úgy döntöttem, hogy megpróbálom házilag is elkészíteni ezt az egyszerű kis mogyoróvajas bonbont, hátha sikerül lightosabb verziót összehoznom (és így az a kis maradék mogyoróvaj is elfogy).

Így sikerült egy szintén nem túl kalóriaszegény, de mindenképp szénhidrátcsökkentett változatot elkészítenem, amiben az eredeti 2 db-os csomag 27 g/db szénhidrátjához képest csak 6,5 g/db szénhidrát található 🙂

Cukormentes mogyoróvajas bonbon
A fehér pöttyök a kristályos édesítőszer miatt vannak a bonbonban

Mogyoróvajas bonbon recept

Mogyoróvajas bonbon hozzávalók (5 db-hoz):

  • 15 dkg cukrozatlan mogyoróvaj (nem mogyorókrém!) (100 % TERMÉSZETES MOGYORÓVAJAT ITT VESZEK*)
  • 10 dkg cukormentes csoki (nálam étcsoki volt itthon, de tejcsokival finomabb)
  • édesítőszer ízlés szerint (folyékonnyal érdemesebb, ha van, mert a kristályos nem oldódik fel benne teljesen)
  • csipet só

*tedd a kosárba és használd ki a -41 % kedvezményt!

Mogyoróvajas bonbon elkészítése:

  1. A cukormentes csoki felét vízfürdő felett megolvasztjuk.
  2. A megolvasztott csokival kikenünk 5 db szilikon muffin forma alját, illetve oldalát olyan magasan, amilyen magasra a bonbonokat tervezzük (kb. 2 cm).
  3. A csokival kikent muffin formákat dermedésig hűtőbe tesszük.
  4. Amíg a csoki megdermed, elkészítjük a mogyoróvajas tölteléket.
  5. A mogyoróvajról leöntjük az olajat, majd egy csipet sóval és édesítőszerrel ízesítjük, és egy villával összekeverjük.
  6. Az ízesített mogyoróvajból 5 db egyforma súlyú gombócot gyúrunk, majd ellapítjuk akkorára, amekkora a muffin forma alja.
  7. Közben vízfürdő felett felolvasztjuk a csoki másik felét.
  8. A megdermedt csokit kivesszük a hűtőből, majd a mogyoróvaj korongokat a közepébe helyezzük.
  9. A megolvadt csokival bevonjuk úgy, hogy mindenhová jusson.
  10. Ismét hűtőbe tesszük, majd dermedés után fogyasztható.

1 db mogyoróvajas bonbon átlagos tápértéke:

  • 277 kcal,
  • 6,5 g szénhidrát,
  • 9 g fehérje,
  • 22 g zsír.

Ebből max. 1 db-ot ajánlok megenni egy nap, mivel a kalória- és zsírtartalma még így se kevés!

Még több sütésmentes diétás édességet találsz itt >>> Diétás Édességek Sütés nélkül

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

Vélemény, hozzászólás?