Házi ketchup chia maggal, cukormentesen
A bolti ketchupok tele vannak cukorral, ezt sajnos tudjuk. Nemcsak a cukor azonban az egyetlen káros dolog benne, hanem a tartósítószerek, ízfokozók, mesterséges aromák, keményítők is csak rontanak a minőségén.
Ha már nyár van, érdemes legalább ilyenkor megpróbálkozni a házi ketchup készítésével, hiszen olyan finom édes, napérlelte paradicsomot, mint szezonban, soha máskor nem kapunk a piacon!
A cukormentes házi ketchup recept, amit mutatok, főzés nélkül készült, cukor és mesterséges hozzávalók nélkül, így igazán vitamindús és mindenmentes lett!
Került bele egy kevés chia mag , így plusz tápanyagokkal (rost, C vitamin, fehérje, ásványi anyagok) is feltuningoltam.
Persze ez a mindenmentes házi ketchup csak friss fogyasztásra alkalmas (hűtőben, légmentesen lezárva maximum 4-5 napig áll el), de ez teszi igazán értékessé! Használható diétás mártogatósnak, diétás pizzára paradicsomszósz helyett vagy a grillpácnak is!
A bolti ketchupok természetesen a nyomába sem érnek!
Házi ketchup recept:
Hozzávalók:
- 30 dkg friss, érett paradicsom
- 1 evőkanál almaecet
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 teáskanál eritrit porcukor vagy folyékony stevia vagy 1 mokkás kanál negyedannyi édesítő
- 1 kávéskanál himalája só
- 1 teáskanál cukormentes mustár
- egy csipet őrölt fahéj
- 1 csapott evőkanál (13 g) darált chia mag
Házi ketchup készítése:
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítógépben nagyon apróra (szinte pépesre) daráljuk.
- A felaprított hagymát összeturmixoljuk a kockára vágott paradicsommal.
- Ízesítjük az almaecettel, az eritrit porcukorral, a himalája sóval, a cukormentes mustárral és csipetnyi fahéjjal, majd a végén belekeverjük a kávédarálón ledarált chia magot.
- Az így elkészített házi ketchupot lezárt befőttes üvegben, hűtőszekrényben egy éjszakán át állni hagyjuk (ennyi időre van szüksége a chia magnak, hogy felszívja a nedvességet).
Házi ketchup kalória és szénhidráttartalma
- A teljes adag 162 kcal és 13 g CH-t tartalmaz!
Kérlek, ha chia pudingot vagy chia magból készült ételeket eszel, mindig ügyelj a minél magasabb folyadék fogyasztásra, mert megfelelő folyadékmennyiség hiányában a chia mag székrekedést okozhat!
A NÉBIH ajánlása szerint 15 grammnál (kb. 1 púpozott evőkanál) többet nem érdemes naponta fogyasztani az emésztési zavarok elkerülése érdekében!
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!