A legfinomabb padlizsánkrém faszénen sült padlizsánból készül, tökéletesen fűszerezve, lehetőleg jó sok majonézzel és tejföllel, hogy minél krémesebb legyen….
Na de ez sajnos nagyon sok kalóriát is tartalmaz, és mivel forró pirítósra kenve vagy csak úgy zöldséghasábokat (uborka, répa pl.) belemártogatva csak úgy eteti magát, gyorsan azon kaphatod magad, hogy a napi zsírbeviteledet bőven túllépted.
Hogyan javíthatunk ezen, hogyan készíthető el a padlizsánkrém diétásan?
A fűszerezést nem bántjuk, hiszen fontos, hogy jó íze legyen az ételnek, sokkal inkább a hagyományos majonéz és a tejföl párosát cseréltem le light verzióra és egy, a tejfölhöz képest zsírszegényebb, ámde fehérjében gazdagabb alapanyagra, a skyr-re.
Így ez az isteni finom, diétás szendvicskrém már a kevesebb zsírt tartalmaz és a kalóriák miatt sem kell annyira aggódnod!
Legfinomabb padlizsánkrém diétás receptje:
Hozzávalók:
- 0,5 kg padlizsán (megsütve 25 dkg, a tápértéket ezzel a súllyal számoltam!)
- 5 dkg light majonéz
- 5 dkg skyr
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, füstölt paprika ízlés szerint (Elhagyható, csak a faszenes sütés íze miatt jó, ha belekerül. Esetleg füstölt sóval lehet helyettesíteni, akinek van otthon.)
Padlizsánkrém elkészítése:
- A padlizsánt megmossuk, hosszában kettévágjuk, majd beirdaljuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben a beirdalt résszel felfelé fordítva kb. 25 perc alatt puhára sütjük.
- A megsült padlizsánt kihűtjük, majd összeturmixoljuk a zúzott fokhagymával, a light majonézzel és a skyrrel és a fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük.
- Forró pirítósra kenve, friss zöldségekkel a legfinomabb, de hasábokra vágott répát, uborkát is mártogathatunk bele.
100 g diétás padlizsánkrém átlagos tápértéke:
- 74 kcal,
- 5 g szénhidrát,
- 3 g fehérje,
- 4 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!