Túrós kosárka sütés nélkül, diétásan
Túró rudira emlékeztető ízű kosárka süti zabpehelylisztből, sütés nélkül!
A múlt héten egyik nap vendégeket vártunk. Mivel a vendégeink nagyon szeretik a hagyományos házi sütiket, így a kosárkát is, de a nagy kánikulában nem volt sem időm, sem kedvem túl sokáig sütögetni a konyhában, valamivel könnyedebb változatban készítettem el nekik a kedvencüket. Mondanom sem kell, mindenkinek jól esett a hideg, sütés nélküli, túró rudira emlékeztető ízvilágú kosárka! 🙂
Túrós kosárka recept
Hozzávalók (16 db-hoz):
A túrós kosárka tésztához:
- 20 dkg zabpehelyliszt ( ITT VESZEM )
- 3 evőkanál Dia Wellness negyedannyi édesítőszer
- 5 evőkanál cukrozatlan, zsírszegény kakaópor
- 1 dl kókuszolaj
- 1 dl langyos víz
- 20 gramm vaníliás eritrit
A túrós töltelékhez:
- 25 dkg zsírszegény túró
- 3 evőkanál natúr görög joghurt
- 2 evőkanál negyedannyi édesítőszer
- 15-20 dkg áfonya (más bogyós gyümölccsel, málnával, ribizlivel, eperrel, gránátalmával is helyettesíthető)
A túrós kosárkák elkészítése:
- A tészta hozzávalóit a víz kivételével összegyúrjuk.
- Ha ezzel kész vagyunk, a vizet apránként a tésztába gyúrjuk, hogy formázható, egynemű tésztát kapjunk.
- A formákat diónyi tésztamennyiséggel kibéleljük úgy, hogy a közepén üreges maradjon (maradjon hely a tölteléknek).
- Ez után kb. fél órára hűtőbe tesszük, hogy a benne lévő kókuszolaj megdermedjen és majd egyben ki tudjuk venni a kosárkákat a formából.
A túró töltelék elkészítése:
- A túrót összeturmixoljuk a joghurttal és az édesítőszerrel.
- A gyümölcs egy részét ekkor bele is keverhetjük a túrókrémbe, vagy a teljes mennyiséget meghagyhatjuk a túrókrém tetejére, ez tetszőlegesen változtatható!
- Az idő közben megdermedt kosárkákat óvatos mozdulatokkal kiborítjuk a formákból (szilikonos formákkal könnyebb dolgozni), majd mindegyikbe egy-egy evőkanál túrótölteléket teszünk.
- A tetejét megszórjuk a gyümölcsökkel, majd további fél órára hűtőbe tesszük, hogy a túrótöltelék is összeálljon.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
„…nagyon fincsi volt, ízlett az egész családnak. Érdekes módon a legnehezebb az egészben az áfonya beszerzése volt, de megérte 🙂 Nem lett olyan szép, mint a tiéd (szerintem de 🙂 – a szerk.), de nagymamám régi alumínium kosárkaformájában készítettem, ezért lett kicsit laposabb. Féltem tőle, hogy fogom kiszedegetni, de egész könnyen kijött. Köszi ezt a csodás receptet is. 🙂 ” (Roneczné Ambrus-Tóth Judit)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!
Nagyon tetszik a recept, de az angyalhaj tésztát nem lehetne helyettesíteni valamivel? Milyen funkciót tölt be? Zselésít, összetart? Ha igen útifűmaghéjon gondolkodtam, de inkább megkérdezlek.
Szia Réka!
Az angyalhaj tészta (konjak lisztes tészta) kicsit összetartja a túrót, de helyettesíthető útifűmaghéjjal is. 🙂