Teljes kiőrlésű kenyér recept zabpehellyel

Teljes kiőrlésű kenyér recept, ami kenyérsütőben és kenyérsütő nélkül is elkészíthető!

Miért egyél teljes kiőrlésű kenyeret?

A teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően a teljes kiőrlésű kenyér nem okoz hirtelen vércukorszint ingadozást.

Magas fehérje-, rost és ásványi anyag tartalmának (ami a fehér kenyérből hiányzik) köszönhetően sokkal laktatóbb, mintha fehér kenyeret ennél. Így elég reggelire egy-két vékony szelet és 3-4 órára elfelejtheted az evést!

Tápanyagai segítségével gyorsítja az anyagcserét és ez által a zsírégetést, így segítve a fogyást.

Mire figyelj a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásánál?

Ne gondold azt, hogy a teljes kiőrlésű kenyér nem hizlal!

Azt meg főleg ne, hogy minél többet eszel belőle, annál jobban fogyaszt, mert ez nem igaz! 😉

Fogyókúra esetén az egy étkezésre ajánlott mennyiség teljes kiőrlésű kenyérből egy-két vékony szelet (max. 5 dkg/szelet), lehetőség szerint reggel, de maximum délig elfogyasztva.

Ha sokat vagy estére eszel belőle, ugyanúgy hízni fogsz tőle, mert a szénhidráttartalma nem kevesebb, mint a fehér kenyérnek, “csupán” hasznosabb, laktatóbb a szervezetednek. Laktató mivolta segít, hogy ne tudd túlenni magadat belőle!

Cukorbetegek, IR diétázók is fogyaszthatják az orvos, illetve dietetikus által előírt diéta szerint!

Teljes kiőrlésű kenyér sütés után, frissen
Teljes kiőrlésű kenyér sütés után, frissen

Teljes kiőrlésű kenyér recept

Hozzávalók egy 75 dkg-os kenyérhez:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg apró zabpehely
  • 8 dkg búzasikér
  • 5 dkg magkeverék vagy magok ízlés szerint
  • 270 ml langyos víz
  • 1 evőkanál extra szűz olivaolaj vagy olvasztott kókuszzsír
  • 1 teáskanál himalája só
  • 3 dkg élesztő

Teljes kiőrlésű kenyér elkészítése:

  1. A hozzávalókat az alábbi sorrendben tesszük a kenyérsütő tartályába: langyos víz, só, száraz hozzávalók.
  2. A tetejére szórjuk az élesztőt, majd elindítjuk a teljes kiőrlésű programot.
  3. A sütés megkezdésekor meg lehet vágni a tetejét éles késsel vagy gilette pengével és megkenni kevés tejjel, megszórni magokkal.
  4. Ha megsült, vegyük ki a sütőtartályból és helyezzük rácsra, hogy az alja ne fülledjen be.
  5. Így hagyjuk kihűlni.
  6. 3-4 napig eláll.

Reya Tippje: ha ennyi idő alatt nem fogyna el, nyugodtan szeleteld fel és fagyaszd le!

Update: kenyérsütő nélkül dagasztani, 1 órán át keleszteni majd 160 fokon, légkeverésen, kb. 50 perc alatt sül meg !

Teljes kiőrlésű kenyér felszeletelve
Teljes kiőrlésű kenyér felszeletelve

Kalória és szénhidráttartalma:

  • 100 g 164 kcal és 23 g szénhidrátot tartalmaz.

Jó étvágyat kívánok!

Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

 

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Teljes kiőrlésű kenyér recept
Schlesinger Zita fotója – Az eddigi legfinomabb kenyér, amit készítettem, le vagyok nyűgözve! Kívül ropog, belül puha, és tényleg mennyei. Mivel nincs kenyérsütőm, így anélkül készült. Nem tönköly volt a teljes kiőrlésű liszt, és 10 grammal kevesebb sikér került bele, de nem hiányzott a végeredményből. Aki szintén sütőben csinálná, annak infóként: 160 fokon, légkeverés, kb. 50 percet volt benn.)
Teljes kiőrlésű kenyér - Lynda Ferk fotója
Teljes kiőrlésű kenyér – Lynda Ferk fotója
Teljes kiőrlésű kenyér - Háziné Gabnai Edit fotója
Teljes kiőrlésű kenyér – Háziné Gabnai Edit fotója

“Sajnos nem bírtam megállni fotózás ellőtt hogy ne harapjak bele a kenyér csücsökbe isteni…” (Háziné Gabnai Edit)

Teljes kiőrlésű kenyér recept zabpehellyel - Szemánné Nyíri Reni fotója
Teljes kiőrlésű kenyér recept zabpehellyel – Szemánné Nyíri Reni fotója

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?