Teljes kiőrlésű kenyér recept zabpehellyel

Teljes kiőrlésű kenyér recept, ami kenyérsütőben és kenyérsütő nélkül is elkészíthető!

Miért egyél teljes kiőrlésű kenyeret?

A teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően a teljes kiőrlésű kenyér nem okoz hirtelen vércukorszint ingadozást.

Magas fehérje-, rost és ásványi anyag tartalmának (ami a fehér kenyérből hiányzik) köszönhetően sokkal laktatóbb, mintha fehér kenyeret ennél. Így elég reggelire egy-két vékony szelet és 3-4 órára elfelejtheted az evést!

Tápanyagai segítségével gyorsítja az anyagcserét és ez által a zsírégetést, így segítve a fogyást.

Mire figyelj a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásánál?

Ne gondold azt, hogy a teljes kiőrlésű kenyér nem hizlal!

Azt meg főleg ne, hogy minél többet eszel belőle, annál jobban fogyaszt, mert ez nem igaz! 😉

Ha sokat eszel belőle, ugyanúgy hízni fogsz tőle, mert a szénhidráttartalma nem kevesebb, mint a fehér kenyérnek, “csupán” hasznosabb, laktatóbb a szervezetednek. Laktató mivolta segít, hogy ne tudd túlenni magadat belőle!

Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek

Teljes kiőrlésű kenyér sütés után, frissen
Teljes kiőrlésű kenyér sütés után, frissen

Teljes kiőrlésű kenyér recept

Hozzávalók egy 75 dkg-os kenyérhez:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg apró zabpehely
  • 8 dkg búzasikér
  • 5 dkg magkeverék vagy magok ízlés szerint
  • 270 ml langyos víz
  • 1 evőkanál extra szűz olivaolaj vagy olvasztott kókuszzsír
  • 1 teáskanál só
  • 3 dkg élesztő

Teljes kiőrlésű kenyér elkészítése:

  1. A hozzávalókat az alábbi sorrendben tesszük a kenyérsütő tartályába: langyos víz, só, száraz hozzávalók.
  2. A tetejére szórjuk az élesztőt, majd elindítjuk a teljes kiőrlésű programot.
  3. A sütés megkezdésekor meg lehet vágni a tetejét éles késsel vagy gilette pengével és megkenni kevés tejjel, megszórni magokkal.
  4. Ha megsült, vegyük ki a sütőtartályból és helyezzük rácsra, hogy az alja ne fülledjen be.
  5. Így hagyjuk kihűlni.
  6. 3-4 napig eláll.
  7. Ha ennyi idő alatt nem fogyna el, nyugodtan szeleteld fel és fagyaszd le!

Update: kenyérsütő nélkül dagasztani, 1 órán át keleszteni majd 160 fokon, légkeverésen, kb. 50 perc alatt sül meg !

Teljes kiőrlésű kenyér felszeletelve
Teljes kiőrlésű kenyér felszeletelve

100 g teljes kiőrlésű zabpelyhes kenyér kalória és szénhidráttartalma:

  • 235 kcal,
  • 31 g szénhidrát,
  • 17 g fehérje
  • 6 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi 

életmódváltó gasztroblogger

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

 

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Teljes kiőrlésű kenyér recept zabpehellyel
Noszály Józsefné fotója
Teljes kiőrlésű kenyér recept
Schlesinger Zita fotója – Az eddigi legfinomabb kenyér, amit készítettem, le vagyok nyűgözve! Kívül ropog, belül puha, és tényleg mennyei. Mivel nincs kenyérsütőm, így anélkül készült. Nem tönköly volt a teljes kiőrlésű liszt, és 10 grammal kevesebb sikér került bele, de nem hiányzott a végeredményből. Aki szintén sütőben csinálná, annak infóként: 160 fokon, légkeverés, kb. 50 percet volt benn.)
 

Vélemény, hozzászólás?