Teljes kiőrlésű kenyér recept, ami kenyérsütőben és kenyérsütő nélkül is elkészíthető!
Miért egyél teljes kiőrlésű kenyeret?
A teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően a teljes kiőrlésű kenyér nem okoz hirtelen vércukorszint ingadozást.
Magas fehérje-, rost és ásványi anyag tartalmának (ami a fehér kenyérből hiányzik) köszönhetően sokkal laktatóbb, mintha fehér kenyeret ennél. Így elég reggelire egy-két vékony szelet és 3-4 órára elfelejtheted az evést!
Tápanyagai segítségével gyorsítja az anyagcserét és ez által a zsírégetést, így segítve a fogyást.
Mire figyelj a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásánál?
Ne gondold azt, hogy a teljes kiőrlésű kenyér nem hizlal!
Azt meg főleg ne, hogy minél többet eszel belőle, annál jobban fogyaszt, mert ez nem igaz! 😉
Fogyókúra esetén az egy étkezésre ajánlott mennyiség teljes kiőrlésű kenyérből egy-két vékony szelet (max. 5 dkg/szelet), lehetőség szerint reggel, de maximum délig elfogyasztva.
Ha sokat vagy estére eszel belőle, ugyanúgy hízni fogsz tőle, mert a szénhidráttartalma nem kevesebb, mint a fehér kenyérnek, “csupán” hasznosabb, laktatóbb a szervezetednek. Laktató mivolta segít, hogy ne tudd túlenni magadat belőle!
Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek

Teljes kiőrlésű kenyér recept
Hozzávalók egy 75 dkg-os kenyérhez:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg apró zabpehely
- 8 dkg búzasikér
- 5 dkg magkeverék vagy magok ízlés szerint
- 270 ml langyos víz
- 1 evőkanál extra szűz olivaolaj vagy olvasztott kókuszzsír
- 1 teáskanál himalája só
- 3 dkg élesztő
Teljes kiőrlésű kenyér elkészítése:
- A hozzávalókat az alábbi sorrendben tesszük a kenyérsütő tartályába: langyos víz, só, száraz hozzávalók.
- A tetejére szórjuk az élesztőt, majd elindítjuk a teljes kiőrlésű programot.
- A sütés megkezdésekor meg lehet vágni a tetejét éles késsel vagy gilette pengével és megkenni kevés tejjel, megszórni magokkal.
- Ha megsült, vegyük ki a sütőtartályból és helyezzük rácsra, hogy az alja ne fülledjen be.
- Így hagyjuk kihűlni.
- 3-4 napig eláll.
- Ha ennyi idő alatt nem fogyna el, nyugodtan szeleteld fel és fagyaszd le!
Update: kenyérsütő nélkül dagasztani, 1 órán át keleszteni majd 160 fokon, légkeverésen, kb. 50 perc alatt sül meg !

100 g teljes kiőrlésű zabpelyhes kenyér kalória és szénhidráttartalma:
- 235 kcal,
- 31 g szénhidrát,
- 17 g fehérje
- 6 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:


2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!