Teljes kiőrlésű kenyér recept, ami kenyérsütőben és kenyérsütő nélkül is elkészíthető!
Miért egyél teljes kiőrlésű kenyeret?
A teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően a teljes kiőrlésű kenyér nem okoz hirtelen vércukorszint ingadozást.
Magas fehérje-, rost és ásványi anyag tartalmának (ami a fehér kenyérből hiányzik) köszönhetően sokkal laktatóbb, mintha fehér kenyeret ennél. Így elég reggelire egy-két vékony szelet és 3-4 órára elfelejtheted az evést!
Tápanyagai segítségével gyorsítja az anyagcserét és ez által a zsírégetést, így segítve a fogyást.
Mire figyelj a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásánál?
Ne gondold azt, hogy a teljes kiőrlésű kenyér nem hizlal!
Azt meg főleg ne, hogy minél többet eszel belőle, annál jobban fogyaszt, mert ez nem igaz! 😉
Ha sokat eszel belőle, ugyanúgy hízni fogsz tőle, mert a szénhidráttartalma nem kevesebb, mint a fehér kenyérnek, „csupán” hasznosabb, laktatóbb a szervezetednek. Laktató mivolta segít, hogy ne tudd túlenni magadat belőle!
Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek
Teljes kiőrlésű kenyér recept
Hozzávalók egy 75 dkg-os kenyérhez:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg MyProtein 100 % zabpehely (IDE KATTINTVA TE IS KAPSZ RÁ 20-40 % KEDVEZMÉNYT*!)
- 8 dkg búzasikér
- 5 dkg magkeverék vagy magok ízlés szerint
- 270 ml langyos víz
- 1 evőkanál extra szűz olivaolaj vagy olvasztott kókuszzsír
- 1 teáskanál só
- 3 dkg élesztő
*a linkre kattintva teljes árat fogsz látni, a kedvezmény a pénztárnál kerül levonásra!
Teljes kiőrlésű kenyér elkészítése:
- A hozzávalókat az alábbi sorrendben tesszük a kenyérsütő tartályába: langyos víz, só, száraz hozzávalók.
- A tetejére szórjuk az élesztőt, majd elindítjuk a teljes kiőrlésű programot.
- A sütés megkezdésekor meg lehet vágni a tetejét éles késsel vagy gilette pengével és megkenni kevés tejjel, megszórni magokkal.
- Ha megsült, vegyük ki a sütőtartályból és helyezzük rácsra, hogy az alja ne fülledjen be.
- Így hagyjuk kihűlni.
- 3-4 napig eláll.
- Ha ennyi idő alatt nem fogyna el, nyugodtan szeleteld fel és fagyaszd le!
Update: kenyérsütő nélkül dagasztani, 1 órán át keleszteni majd 160 fokon, légkeverésen, kb. 50 perc alatt sül meg !
100 g teljes kiőrlésű zabpelyhes kenyér kalória és szénhidráttartalma:
- 235 kcal,
- 31 g szénhidrát,
- 17 g fehérje
- 6 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!