Teljes kiőrlésű kenyér recept zabpehellyel

Teljes kiőrlésű kenyér recept, ami kenyérsütőben és kenyérsütő nélkül is elkészíthető!

Miért egyél teljes kiőrlésű kenyeret?

A teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően a teljes kiőrlésű kenyér nem okoz hirtelen vércukorszint ingadozást.

Magas fehérje-, rost és ásványi anyag tartalmának (ami a fehér kenyérből hiányzik) köszönhetően sokkal laktatóbb, mintha fehér kenyeret ennél. Így elég reggelire egy-két vékony szelet és 3-4 órára elfelejtheted az evést!

Tápanyagai segítségével gyorsítja az anyagcserét és ez által a zsírégetést, így segítve a fogyást.

Mire figyelj a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásánál?

Ne gondold azt, hogy a teljes kiőrlésű kenyér nem hizlal!

Azt meg főleg ne, hogy minél többet eszel belőle, annál jobban fogyaszt, mert ez nem igaz! 😉

Fogyókúra esetén az egy étkezésre ajánlott mennyiség teljes kiőrlésű kenyérből egy-két vékony szelet (max. 5 dkg/szelet), lehetőség szerint reggel, de maximum délig elfogyasztva.

Ha sokat vagy estére eszel belőle, ugyanúgy hízni fogsz tőle, mert a szénhidráttartalma nem kevesebb, mint a fehér kenyérnek, “csupán” hasznosabb, laktatóbb a szervezetednek. Laktató mivolta segít, hogy ne tudd túlenni magadat belőle!

Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek

Teljes kiőrlésű kenyér sütés után, frissen
Teljes kiőrlésű kenyér sütés után, frissen

Teljes kiőrlésű kenyér recept

Hozzávalók egy 75 dkg-os kenyérhez:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg apró zabpehely
  • 8 dkg búzasikér
  • 5 dkg magkeverék vagy magok ízlés szerint
  • 270 ml langyos víz
  • 1 evőkanál extra szűz olivaolaj vagy olvasztott kókuszzsír
  • 1 teáskanál himalája só
  • 3 dkg élesztő

Teljes kiőrlésű kenyér elkészítése:

  1. A hozzávalókat az alábbi sorrendben tesszük a kenyérsütő tartályába: langyos víz, só, száraz hozzávalók.
  2. A tetejére szórjuk az élesztőt, majd elindítjuk a teljes kiőrlésű programot.
  3. A sütés megkezdésekor meg lehet vágni a tetejét éles késsel vagy gilette pengével és megkenni kevés tejjel, megszórni magokkal.
  4. Ha megsült, vegyük ki a sütőtartályból és helyezzük rácsra, hogy az alja ne fülledjen be.
  5. Így hagyjuk kihűlni.
  6. 3-4 napig eláll.

Reya Tippje: ha ennyi idő alatt nem fogyna el, nyugodtan szeleteld fel és fagyaszd le!

Update: kenyérsütő nélkül dagasztani, 1 órán át keleszteni majd 160 fokon, légkeverésen, kb. 50 perc alatt sül meg !

Teljes kiőrlésű kenyér felszeletelve
Teljes kiőrlésű kenyér felszeletelve

Kalória és szénhidráttartalma:

  • 100 g 164 kcal és 23 g szénhidrátot tartalmaz.

Jó étvágyat kívánok!

Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

 

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Teljes kiőrlésű kenyér recept
Schlesinger Zita fotója – Az eddigi legfinomabb kenyér, amit készítettem, le vagyok nyűgözve! Kívül ropog, belül puha, és tényleg mennyei. Mivel nincs kenyérsütőm, így anélkül készült. Nem tönköly volt a teljes kiőrlésű liszt, és 10 grammal kevesebb sikér került bele, de nem hiányzott a végeredményből. Aki szintén sütőben csinálná, annak infóként: 160 fokon, légkeverés, kb. 50 percet volt benn.)
Teljes kiőrlésű kenyér - Lynda Ferk fotója
Teljes kiőrlésű kenyér – Lynda Ferk fotója
Teljes kiőrlésű kenyér - Háziné Gabnai Edit fotója
Teljes kiőrlésű kenyér – Háziné Gabnai Edit fotója

“Sajnos nem bírtam megállni fotózás ellőtt hogy ne harapjak bele a kenyér csücsökbe isteni…” (Háziné Gabnai Edit)

Teljes kiőrlésű kenyér recept zabpehellyel - Szemánné Nyíri Reni fotója
Teljes kiőrlésű kenyér recept zabpehellyel – Szemánné Nyíri Reni fotója

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?