Tejszínes gombás csirkemell diétás rizzsel

Tejszínes gombás csirkemell diétásan, akár tej és liszt nélkül! Mindkettőre mutatok ötletet!

Nagyon finom és laktató diétás ebéd, amit nemcsak basmati rizzsel ehetsz, hanem nagyon finom és épp ugyanúgy diétás barna rizzsel is!

Tejszínes gombás csirkemell diétásan (tejmentes, gluténmentes)
Tejszínes gombás csirkemell diétásan (tejmentes, gluténmentes)

Tejszínes gombás csirkemell recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg csiperke gomba
  • 5 dkg vöröshagyma apróra vágva
  • 25 dkg csirkemell filé
  • 2,5 dkg kókuszzsír + 7,5 g a rizshez
  • 10 g tápióka keményítő + 25 ml hideg víz (helyettesíthető az általad használt diétás liszttel)
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt fehér bors
  • 1 dl rizstejszín vagy bármilyen más növényi tejszín (aki nem érzékeny a tejre, használhat főzőtejszínt is)
  • 15 dkg basmati rizs
  • 2,5 dl víz
  • himalája só

Tejszínes gombás csirkemell elkészítése:

  1. Az apróra vágott hagymát a 2,5 dkg kókuszzsíron megdinszteljük.
  2. Közben a gombát megmossuk, ha nem friss, meg is pucoljuk, majd ízlés szerinti darabokra vágjuk.
  3. A gombát rádobjuk a megdinsztelt hagymára, majd megsózzuk és fedő alatt 10-15 perc alatt félpuhára pároljuk.
  4. Ennyi idő alatt a gomba egy kevés levet enged.
  5. Közben a csirkemell filét 1 cm vastag, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk.
  6. Ha a gomba félig megpuhult, megszórjuk őrölt fehér borssal, jól összekeverjük és hozzáadjuk a csirkemell csíkokat.
  7. Ráöntünk annyi hideg vizet, amennyi épp csak ellepi, majd fedő alatt újabb 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
  8. Ha megpuhult a csirkehús is, a tápióka keményítőt a hideg vízzel simára keverjük és folyamatos keverés mellett a gombás csirkéhez adjuk.
  9. Miután besűrűsödött a gomba, a rizstejszínt egy tálba tesszük, majd egy keveset kiveszünk a szószból és simára keverjük vele.
  10. Ez után a rizstejszínt a gombás csirkéhez keverjük.
  11. Utólag még kóstoljuk meg és ha szükséges sózzuk meg vagy adjunk még hozzá egy kevés fehér borsot (óvatosan a borssal!).

A  basmati rizs elkészítése:

  1. A basmati rizst a kókuszolajon megfuttatjuk.
  2. Közben felrakjuk a vizet forrni.
  3. A megfuttatott rizst felöntjük a forrásban lévő vízzel.
  4. Megsózzuk, majd lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt puhára pároljuk.
  5. Akkor jó, ha a víz elpárolódott a rizs alól, a rizs pedig megpuhult.
  6. A basmati rizst a tejszínes gombás csirkemellel együtt tálaljuk.

Kalória és szénhidráttartalma:

  • 100 g tejszínes gombás csirkemell rizstejszínnel, köret nélkül 193 kcal és 7 g szénhidrátot tartalmaz.
  • 100 g tejszínes gombás csirkemell rizstejszínnel, basmati rizzsel 219 kcal és 18 g szénhidrátot tartalmaz.

+1 Reya Tipp: a karácsonyi vacsorához pulykamellből is elkészíthető, de azzal egy kicsit tovább kell főzni, mert a pulykamell tapasztalataim szerint nehezebben puhul, mint a csirkemell.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Vélemény, hozzászólás?