Diétás májgombóc leves hamis grízes májgombóccal (májgaluskával)!
Ha eddig leveses voltál, az életmódvaltás miatt sem kell ezen a régi jó szokásosan változtatni, csak picit korrigáljuk a kedvenc leves és levesbetét receptjeidet!
Így történt ezzel a májgombóccal is, amit csupa lassú felszívódású szénhidráttartalmú alapanyagból, friss csirkemájból és fűszerekkel készítettem el.
Őszintén szólva ez volt életem első májgombóca, de amennyire tartottam tőle, hogy szétfő, olyan tökéletes diétás levesbetét lett!
A Család észre se vette, hogy egészséges alapanyagokból készült és csak nyelte, mint kacsa a nokedlit, sőt mivel eleg nagy adagot készítettem (kapásból 500 g csirkemájból indítottam), ezért a fagyasztóba is tettem belőle rohanósabb napokra 😉
Diétás májgombóc leves recept
A leves hozzávalói:
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg karalábé
- 3 dkg (fél fej) vöröshagyma
- 20 g kókuszolaj
- 2,5 liter víz
- só, őrölt bors, ízfokozó mentes ételízesítő
A diétás májgombóc hozzávalói:
- 25 dkg csirkemáj
- 1,5 ek (25 g) Avena GoFit zabpehely dara
- 2,5 ek (5 dkg) Avena GoFit zabpehelyliszt
- 3 dkg kókuszolaj
- 2 tojás
- 7,5 dkg vöröshagyma
- 5 g só
- késhegynyi őrölt pirospaprika és őrölt bors ízlés szerint
Diétás májgombóc leves elkészítése:
- Először elkészítjük a májgombócot:
- A felforrósított kókuszolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd félretesszük hűlni.
- Amíg a dinsztelt hagyma hűl, a csirkemájat aprítógépben pépesre aprítjuk.
- A csirkemájhoz hozzákeverjük a tojásokat, a zabpehelylisztet és zabpehelydarát, a sót és a borsot, majd sima egynemű masszává dolgozzuk össze.
- A végén hozzáadjuk a langyosra hűlt dinsztelt hagymát a kókuszolajjal együtt.
- 20 percig hűtőben pihentetjük.
- Amíg a májgombóc masszája pihen, odatesszük a levest főni:
- A karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, kockára vágott karalábét és a fél vöröshagymát a kókuszolajon megdinszteljük.
- Addig dinszteljük, amíg a kókuszolaj el nem színeződik a sárgarépától.
- Ekkor felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát adunk hozzá, ételízesítővel ízesítjük és fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.
- Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak (kb. 20 perc), forró levesbe mártott evőkanállal vagy nokedli szaggatóval (ez ízlés kérdése, ki mekkora galuskákat szeretne) beleszaggatjuk a májgombóc masszáját, majd 5-6 perc alatt készre főzzük.
- Apróra vágott friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
100 g átlagos tápértéke:
- 197 kcal,
- 12 g szénhidrát,
- 14 g fehérje,
- 10 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Ha szeretnél most már végre tényleg lefogyni és az elért súlyodat hosszú távon meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!