Diétás farsangi fánk Dia Wellness -50 és Zero 6 szénhidrátcsökkentett lisztekből, kókuszolajban sütve.
Ha nincs otthon Zero 6 liszted, készítheted teljes egészében -50 % lisztből is a receptet vagy pótolhatod CH Mínusz liszttel. Én azért használtam a Zero 6-ot, hogy még tovább csökkentsem a Dia Wellness fánkom szénhidráttartalmát.
Nagyon finom, puha, foszlós tésztája lett a fánknak, teljes sikert aratott nemcsak a Családtagjaim, hanem a szomszédaim körében is, ugyanis Ők is kaptak belőle kóstolót.
Sajnos mivel a diétás farsangi fánk is úgy finom, ha olajban sül, így lesz klasszikus fánk íze, a zsírtartalma nem kevés, cserébe a szénhidráttartalmán sokat spórolsz.
Persze meg lehet próbálni kókuszolajjal lekenve sütőben sütni, de szerintem a sütőben kiszárad és élvezhetetlen lesz. (Lángosnál már kipróbáltam és sajnos és így történt….)
Update: Molecz Enikő írta erről a diétás fánk receptről: „Andi, ez valami isteni!! Gyönyörű tészta, sima, gyönyörűen megkelt, miközben nyújtottam is tiszta hólyagos volt, sütésnél is akkorára nőttek, h maguktól forogtak,volt olyan duci, amit meg sem tudtam fordítani.”
Diétás farsangi fánk recept
Diétás farsangi fánk hozzávalók (6 cm átmérőjű pohárral szaggatva kb. 20 db)
- 40 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
- 10 dkg Dia Wellness Zero-6 liszt (lehet helyette -50 %-osat is)
- 4 dl 1,5 %-os langyos tej vagy növényi tej
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 5 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 1 csg (7 g) instant élesztő (vagy 2 dkg friss)
- 1 db M-es méretű egész tojás + 2 tojássárgája
- kókuszolaj a sütéshez
Az általam használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett termékek beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Diétás farsangi fánk elkészítése
- A szénhidrátcsökkentett liszteket egy tálba tesszük.
- A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, a negyedannyi édesítőt, és a vajat/kókuszzsírt felolvasztva.
- A langyos tejet apránként hozzá adagolva elkezdjük robotgéppel dagasztani.
- Hozzáadjuk az egész tojást és a tojások sárgáit, majd fényes felületű, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk belőle.
- A tálat folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- (Télen a tálat be is bugyolálhatjuk vastag plédbe, hogy gyorsabban megkeljen a tészta.)
- A megkelt tésztát szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt felületre öntjük.
- A tészta tetejét is megszórjuk vékonyan szénhidrátcsökkentett liszttel és kb. 2-3 cm vékonyra nyújtjuk.
- Szénhidrátcsökkentett lisztbe mártott fánkszaggatóval/pohárral kiszaggatjuk a fánkokat.
- A kiszaggatott fánkokat felforrósított kókuszolajban kisütjük.
- Figyelni kell a kókuszolajra, hogy kellően forró legyen, de ne kezdjen el füstölni!
- Ha azt szeretnénk, hogy szalagosak legyenek a fánkjaink, akkor az egyik oldalát érdemes fedő alatt sütni.
- (Én az első párat így sütöttem, de utána már elfelejtettem rárakni a fedőt a többire 😀 )
- A kisült farsangi fánkokat konyhai papírtörlővel borított tálcára szedjük.
- Tálaláskor megszórhatjuk porrá őrölt negyedannyi édesítővel, és kínálhatjuk házi cukormentes lekvárral.
100 g diétás farsangi fánk átlagos tápértéke (a recept szerinti lisztmennyiséggel, a sütésnél felszívott kókuszolaj nélkül):
- 245 kcal,
- 15 g szénhidrát,
- 15 g fehérje,
- 11 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ezt a diétás receptemet már itt is olvashattad: Szénihdrátcsökkentett fánk
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. támogatta.)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!