Csirkés Pad Thai házilag : egyszerű, gyors, magas fehérjetartalmú diétás ebéd ötlet életmódváltóknak!
A story : igazából se nem jártam Ázsiában, sem pedig étteremben nem kóstoltam még soha pad thait, viszont olyan sokan meséltek már róla, hogy milyen finom, hogy egy ideje már mozgatta a fantáziámat.
Erre jött ráadásként, hogy rendszeresen nézek egy magyar utazó vloggert a YouTube-on, aki jelenleg Dél-Kelet Ázsiában kalandozik és hasonló ételeket olyan jóízűen eszik, hogy itt volt az ideje az íztesztnek!
Mivel én nem vagyok egy gyakran étterembe járó típus (ázsiaiba meg egyáltalán nem járunk), így természetes volt, hogy itthon, magamnak készítem el életem első házi pad thai ebédjét.
Amit a csirkés pad thai-ról tudni érdemes:
A pad thai alapja a rizstészta, ami egy rizslisztből és vízből készített tészta. A Távol-Keleti – azon belül is elsősorban a kínai, délkelet-ázsiai – konyha egyik alapélelmiszere.
100 g nyers rizstészta átlagos tápértéke:
- 362 kcal
- 80 g szénhidrát
- 7 g fehérje
- 1 g zsír
Ezek az értékek életmódváltás szempontjából nem tűnnek ideálisnak több okból sem:
- a szénhidráttartalma magasabb, mint a fehér lisztes tésztának,
- a rizstészta glikémiás indexe 65, ami magasnak számít, tehát gyorsan szívódik fel.
Ez viszont nem ok arra, hogy ne fogyasszuk, inkább érdemes olyan élelmiszerekkel társítani, amik magas fehérje- és rosttartalmúak, így csökkentjük a rizstészta szénhidráttartalmát és lassítjuk az amúgy gyors felszívódását.
(Megjegyzem, hogy amúgy sem nyersen esszük a rizstésztát, hanem főzve, így viszont a felszívott főzővíznek köszönhetően az egy adagra jutó szénhidráttartalom is jelentősen csökken, jelen esetben 80 grammról 23 grammra).
100 g főtt rizstészta átlagos tápértéke (főzés közben közel 4x-esére nő a tészta súlya):
- 106 kcal (nyersen 362 kcal)
- 23 g szénhidrát (nyersen 80 g)
- 2 g fehérje (nyersen 7 g)
- 0 g zsír (nyersen 1 g)
Ez történik az alábbi receptben is, ahol magas fehérjetartalmú csirkemell, és rostokban gazdag zöldségek társaságában szelídítettem meg a rizstészta gyors ch-ját és illesztettem be a kalóriadeficites étkezésembe.

Csirkés Pad Thai recept
Hozzávalók a Csirkés Pad Thai recepthez (családi adag):
- 85 dkg csirkemell filé (lehet több is)
- 3 db (30 dkg) kaliforniai paprika
- 15 dkg reszelt sárgarépa
- 30 dkg reszelt fejes káposzta
- 25 dkg nyers rizstészta
- 3 ek. szójaszósz
- 1 csomag (120 g) hoisin szósz
- 2 ek. olaj
- só, fokhagyma por vagy zúzott fokhagyma
- újhagyma a tetejére
Csirkés Pad Thai elkészítése házilag:
- A rizstésztát a szokásos módon kifőzzük, majd leszűrjük és félretesszük (érdemes tudni, hogy kevesebb főzési idő kell neki, mint a hagyományos búzalisztes tésztának!).
- Az olajon fehéredésig pirítjuk a felkockázott csirkemellet, majd sózzuk, és hozzáadjuk a fokhagymát (vagy fokhagyma port).
- Hozzáadjuk a reszelt káposztát és sárgarépát, és hozzáadjuk a szójaszószt, illetve hoisin szószt.
- Átkeverjük és fedő alatt 10 percig pároljuk.
- Ez után hozzáadjuk a felcsíkozott kaliforniai paprikát, amivel további 10 percig fedő alatt pároljuk.
- Ha a hús megpuhult, belekeverjük a kifőtt rizstésztát.
- Tálaláskor megszórjuk felkarikázott újhagymával.
100 g Csirkés Pad Thai átlagos tápértéke:
- 98 kcal,
- 11 g szénhidrát,
- 8 g fehérje,
- 2 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!