Brokkolipüré krumplipüré helyett!
Ha kezdő életmódváltó vagy, és most kezdtél el fogyózni, akkor is valószínűleg tisztában vagy azzal, hogy a krumplit érdemes elkerülni, de legalábbis nagyon ritka alkalmakra minimalizálni az étrendedben!
De tisztában vagy-e azzal, hogy a burgonya köretek közül is krumplipüré a legártalmasabb étel, amit ehetsz egy szénhidrát diéta során? A pürésítésnek köszönhetően az összes hasznos rost eltűnik belőle és még a sült krumplitól vagy főtt krumplitól is jobban megdobja a vércukrodat!
(Az ételekben lévő rosttartalom segít kordában tartani a vércukorszintet és gondoskodik a jóllakottságról.)
Óva intelek attól, hogy a hagyományos krumplipürét hipermarketekben kapható krumplipüré porból készült körettel váltsd ki (bármilyen csábító a dobozon olvasható, látszólag alacsony szénhidráttartalom)!
Készíts inkább egészséges, alacsony szénhidráttartalmú, vitamindús és valóban diétás köretet brokkoliból, hasonlóan a krumplipüréhez!
Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Brokkolipüré recept
Brokkolipüré hozzávalók (1 nagy vagy 2 kis adag):
- 30 dkg száráról levágott, rózsáira szedett nyers brokkoli
- 1 dkg kókuszzsír vagy egy evőkanál extra szűz olívaolaj (ha nem vagy érzékeny rá és nem paleózol, vajjal helyettesíthető, de el is hagyható!)
- himalája só
- késhegynyi bors
- víz a főzéshez (ha nincs párolóedényed)
Elkészítése:
1. A brokkolit párolóedényben /párológépben fedő alatt puhára pároljuk. (Nálam ez a képen látható párolóedényben 25 percet vett igénybe.)
2. Ha nincs párolóedényed, akkor főzd meg a brokkolit annyi sós vízben, amennyi épp ellepi!
3. A megpárolt brokkolit botmixerrel pürésítjük.
4. Hozzáadjuk a kókuszzsírt/olívaolajat, majd sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük.
5. Bármihez fogyasztható, amihez eddig krumplipürét ettél!
Brokkolipüré tápértéke:
100 gramm tartalmaz:
- 26 kcal-t,
- 1,9 g szénhidrátot,
- 2,9 g fehérjét,
- 0,3 g zsírt.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Krumpli helyett ehető diétás köretek még a Blogon:
(a receptek leírásáért kattints a címére!)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!