2015. legtrendibb bio alapanyagai

Az újév sok újdonságot tartogat azok számára, akik akár betegségük miatt diétázni kénytelenek, vagy egyszerűen csak megelőzésből tudatosan táplálkoznak.

Teff

A teff világ legapróbb szemű gabonája (kb.150 teff szem súlya egyezik meg, 1 szem búza tömegével), amely Etiópiából származik. A teff igen előkelő helyen áll az etióp gasztronómiai toplistán, mivel nemcsak fogyasztásra kész kenyeret sütnek belőle, hanem a jellegzetes, lapos péksüteményt evőeszközként is használják: az étel egyéb részeit abba bugyolálva teszik a szájukba. Mivel a teff gluténmentes, az európai gasztronómiában is egyre meghatározóbb szerepet tölt be nemcsak a paleolit étrend követői, hanem a lisztérzékenyek étrendjében is.

teff

Hazánkban a teff liszt, és pehely formában kapható.

Teljes kiőrlésű lisztje korpában és csírában gazdag, melynek köszönhetően javítja az emésztést. Kalcium tartalma kiemelkedő, de jelentős mennyiségű vasat, foszfort és cinket is tartalmaz. B vitamin tartalma – a többi gabonaféléhez hasonlóan – kiemelkedő.

Lisztje felhasználható kenyerek, péksütemények alapanyagaként. Érdemes más gluténmentes liszttel, lisztkeverékkel keverni, hogy a tészta megfelelően formázható, nyújtható legyen. Ha piskótát készítünk belőle, nagyobb arányban is felhasználható, de alkalmas főzelékek, mártások, levesek sűrítéséhez is. Köretként a kuszkuszhoz hasonlóan, egyszerűen (kétszeres mennyiségű forró vízzel történő felengedjük, negyed órán át fedő alatt állni hagyjuk, majd tetszőleges fűszerezzük) gyorsan elkészíthető, ezáltal is belopva magát az elfoglalt, de egészségtudatos háziasszonyok szívébe.

A teff pelyhet reggelire joghurttal, gyümölcslével, növényi tejekkel a müzlibe keverve tökéletes napindítóra tehetünk szert.

Nyírfavíz

A nyírfanedv (tájanként más-más elnevezéssel, pl. virics, nyírlé, nyírvíz, boza, csiger, nyirics) a nyírfa “vére”. Ez a különleges anyag egy évben egyszer, három hétig gyűjthető.

Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, hogy a következő évben használják fel azokat a növekedéséhez. Ahogy az őszi nappalok rövidebbé és hidegebbé válnak, a nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és ezzel a fa felébredését. A hosszú és hideg tél alatt a nyírfák pihennek. Energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Amint megjön a tavasz, a nappalok hosszabbak lesznek és a hó olvadni kezd, a nyírfák felébrednek és a gyökerükben tárolt energia által készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. Ez a biztos jele annak, hogy a nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik.

A csapolás úgy történik, hogy a nyírfát 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. (A fának ez az eljárás nem árt, mert csupán a tápanyag egy része folyik ki, és a megcsapolás helyei a növekedés során automatikusan benőnek, akár csak egy emberi vérvételnél.)

A brit Daily Mail lap által megkérdezett dietetikus szerint a nyírfavíz kémiai összetételét tekintve nagyon hasonlít a kókuszvízhez. Mikro- és makrotápanyag tartalma magas: tele van fehérjékkel, aminosavakkal, enzimekkel, elektrolitokkal és káliummal. Ám a kókuszvíztől eltérően szaponint is tartalmaz, amely az eddigi tapasztalatok szerint csökkenti a vér koleszterinszintjét, gyulladáscsökkentő, vértisztító hatású, valamint reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák.

A nyírfavíz az emberi szervezet belső egyensúlyának visszaállításában vesz részt. Az egyensúly felborulásáért felelős méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink hasznosítják, ez által méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki. Energetizál, erősíti az immunrendszert és tisztítja a nyirokrendszert.

Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a fogyókúra során – kiegyensúlyozott, szénhidrátszegény táplálkozás mellett – sikerrel alkalmazható. Izotóniás italként is működik.

Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a gyomor nagyon nehéz lesz. A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását.

A nyírfavíz molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja.Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik.  Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is.

Zöldbanán liszt

Az újévben újabb gluténmentes liszttel bővíthetik palettájukat a lisztérzékenyek és a paleolit étrend követői, ugyanis megérkezett Magyarországra a zöldbanán liszt. Nevével ellentétben se nem banán ízű, és nem is zöld, ugyanis még az előtt megőrlik a gyümölcsöt, hogy elkezdene érni. Így jön létre a sárgás, homokszínű őrlemény.

A zöldbanán liszt magas rosttartalmánál, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmánál, valamint egyedi, rezisztens keményítőtartalmánál fogva nemcsak az étel intoleranciában szenvedők és az önként gluténmentessséget vállalók számára nagy kincs, hanem a fogyókúrázók, cukorbetegek is egyszerűen beilleszthetik étrendjükbe. A benne lévő rostoknak köszönhetően lassan szívódik fel és a belőle készült élelmiszerek fogyasztása után később leszünk újra éhesek. A benne lévő egyedi keményítő szervezetben történő felszívódása és az anyagcserére való hatása eltér a többi keményítő fajtától.

Ez a lisztfajta tápanyagokban (kálium, magnézium, vas) rendkívül gazdag, valamint hozzájárul bélflóránk egészségének fenntartásához, mely immunrendszerünk egészségének fenntartásához nélkülözhetetlen.

A zöldbanán lisztből  – a már ismert paleo lisztekhez hasonlóan – néhány egyszerű praktika bevetésével egyszerűen elkészíthetjük kedvenc receptjeinket, legyen szó édes vagy sós süteményekről. Ha mégsem sütemény készítéséhez használná a zöldbanán lisztet, sűrítsen vele bátran szószokat, főzelékeket, vagy adja bébiételhez, a reggeli zabkásához!

Néhány praktika a zöldbanán liszt használatához:

1. Használjuk önmagában vagy keverjük más maglisztekkel, őrleményekkel!

2. Ha nem akarjuk, hogy a zöldbanán lisztből készült tésztánk morzsálódjon vagy törékeny legyen, adjunk hozzá az elején egy kevés langyos vizet, majd az összegyúrás után hagyjuk állni egy negyed óráig.

3. A tökéletes állag elérése érdekében használhatunk áztatott chia magot, útifű maghéjat, kókuszzsírt, és több tojást a tésztakészítésnél.

4. A kelt tészta készítése gluténmentes lisztből mindig nagy kihívást jelent. Ha zöldbanán lisztből készítünk kelt tésztát, munkánkat megkönnyíti a gluténmentes sütőpor, az útifűmaghéj, a szódabikarbóna, vagy néhány plusz tojásfehérje hozzáadása (lazítja a tésztát, de el is hagyható). Ha nem vagyunk rá érzékenyek, a legkézenfekvőbb megoldás kelt tészta készítésénél az élesztő használata.

5. Ha mégis túl szárazra sikerülnének a zöldbanán lisztből készülő süteményeink, a sütési idő második felében fedjük le fóliával a  tepsit.

A zöldbanán liszt két esetben nem fogyasztható: ha valaki allergiás a banánra vagy latex érzékeny, mivel pl. a nyírfa pollen keresztallergiát válthat ki.

Forrás – nyírfavíz

Szénhidrátcsökkentett, paleo, bio és más diétás konyhai alapanyagokat találsz óriási választékban, elérhető áron a Salátagyár Életmód Shopban!

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?