Török pizza, avagy bolognai húsos pizza szénhidrátcsökkentett lisztből, csónak formájában.
Bevallom, én még egy török étteremben sem találkoztam török pizzával, csak egyszer egy újságban láttam meg és a formázása tetszett meg nagyon. Aztán nemrég, amikor vendégeink voltak, elkészítettem és akkora sikere volt még a gyerekek körében is, hogy gondoltam, Neked is tetszene egy kis változatosság a szokásos kör alakú vagy tepsis diétás pizzához képest.
A török pizza tésztája egy egyszerű diétás pizzatészta, az elkészítésében nincs semmi különleges, csupán a formázás újszerű, a töltelék pedig szintén a már jól ismert diétás bolognai szósz receptem.
Szerintem szuper vendégváró, de diétás reggelire, ebédre vagy útravalónak is tökéletes.
Szénhidrátcsökkentett török pizza recept
Szénhidrátcsökkentett török pizza hozzávalók (8-10 db):
A szénhidrátcsökkentett pizzatészta hozzávalói:
- 0,5 kg Dia Wellness Pizzaliszt
- 1 csg (7 g) instant élesztő
- 4 dl langyos víz
- 1 kk. himalája só (5 g)
A diétás bolognai szósz hozzávalói:
- 35 dkg darált csirkemell
- 30 dkg cukormentes sűrített paradicsom
- 5 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg Dia-Wellness PaleOK kókuszzsír
- himalája só, adalékmentes pizzafűszer vagy bazsalikom, oregánó ízlés szerint
- ha savanyú a paradicsompüré, ízlés szerint Dia Wellness negyedannyi édesítő
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Szénhidrátcsökkentett török pizza (pizzacsónak) készítése:
- A diétás pizzatészta hozzávalóit tálba tesszük és rugalmas, a tál falától elváló tésztát dagasztunk belőle.
- A bedagasztott pizzatésztát folpackkal vagy konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Amíg kel a tészta, elkészítjük a diétás bolognai szószt:
- A kókuszolajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát.
- A megdinsztelt hagymákra rátesszük a darált csirkemellet, megszórjuk a fűszerekkel és fehéredésig pirítjuk.
- Végül a paradicsompürét hozzáadjuk a húshoz és kb. 10 percig rotyogtatjuk, hogy a paradicsom víztartalma elfőjjön.
- A kész bolognai szószt félretesszük kihűlni.
- Amikor megkelt a tészta, 8 egyenlő részre vágjuk és kevés szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt munkalapon mindegyiket hosszúkásra nyújtjuk.
- Ügyeljünk arra, hogy ne használjunk túl sok lisztet a nyújtáshoz, mert a kinyújtott tészta végei nem fognak összeragadni.
- A kinyújtott tésztadarabkákon egyenlő mennyiségben elosztjuk a bolognai szószt úgy, hogy a végeit és a széleit kb. 1 cm-re szabadon hagyjuk.
- A megtöltött pizzatészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd a két végét összecsípjük és egy mozdulattal meg is csavarjuk, hogy biztos, hogy ne jöjjenek szét sütés közben.
- A megtöltött pizzacsónakokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy közöttük min. 5 cm helyet hagyunk, nehogy sütés közben összenőjenek.
- A pizzacsónakokat megszórjuk reszelt sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Frissen vagy hidegen is nagyon finom.
1 db szénhidrátcsökkentett török pizza átlagos tápértéke (8 db egyforma esetén):
- 364 kcal,
- 30 g lassú felszívódású szénhidrát (fehér liszttel ugyanez a recept 52 g szénhidrát lenne darabonként)
- 32 g fehérje,
- 10 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. támogatta.)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!