Így készül a szénhidrátcsökkentett török pizza

Török pizza, avagy bolognai húsos pizza szénhidrátcsökkentett lisztből, csónak formájában.

Bevallom, én még egy török étteremben sem találkoztam török pizzával, csak egyszer egy újságban láttam meg és a formázása tetszett meg nagyon. Aztán nemrég, amikor vendégeink voltak, elkészítettem és akkora sikere volt még a gyerekek körében is, hogy gondoltam, Neked is tetszene egy kis változatosság a szokásos kör alakú vagy tepsis diétás pizzához képest.

A török pizza tésztája egy egyszerű diétás pizzatészta, az elkészítésében nincs semmi különleges, csupán a formázás újszerű, a töltelék pedig szintén a már jól ismert diétás bolognai szósz receptem.

Szerintem szuper vendégváró, de diétás reggelire, ebédre vagy útravalónak is tökéletes.

Szénhidrátcsökkentett török pizza készítése

Szénhidrátcsökkentett török pizza recept

Szénhidrátcsökkentett török pizza hozzávalók (8-10 db):

A szénhidrátcsökkentett pizzatészta hozzávalói:

  • 0,5 kg Dia Wellness pizzaliszt
  • 1 csg (7 g) instant élesztő
  • 4 dl langyos víz
  • 1 kk. himalája só (5 g)

A diétás bolognai szósz hozzávalói:

  • 35 dkg darált csirkemell
  • 30 dkg cukormentes sűrített paradicsom
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg kókuszzsír
  • himalája só, adalékmentes pizzafűszer vagy bazsalikom, oregánó ízlés szerint
  • ha savanyú a paradicsompüré, ízlés szerint Dia Wellness negyedannyi édesítő

Szénhidrátcsökkentett török pizza (pizzacsónak) készítése:

  1. A diétás pizzatészta hozzávalóit tálba tesszük és rugalmas, a tál falától elváló tésztát dagasztunk belőle.
  2. A bedagasztott pizzatésztát folpackkal vagy konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  3. Amíg kel a tészta, elkészítjük a diétás bolognai szószt:
  4. A kókuszolajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát.
  5. A megdinsztelt hagymákra rátesszük a darált csirkemellet, megszórjuk a fűszerekkel és fehéredésig pirítjuk.
  6. Végül a paradicsompürét hozzáadjuk a húshoz és kb. 10 percig rotyogtatjuk, hogy a paradicsom víztartalma elfőjjön.
  7. A kész bolognai szószt félretesszük kihűlni.
  8. Amikor megkelt a tészta, 8 egyenlő részre vágjuk és kevés szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt munkalapon mindegyiket hosszúkásra nyújtjuk.
  9. Ügyeljünk arra, hogy ne használjunk túl sok lisztet a nyújtáshoz, mert a kinyújtott tészta végei nem fognak összeragadni.
  10. A kinyújtott tésztadarabkákon egyenlő mennyiségben elosztjuk a bolognai szószt úgy, hogy a végeit és a széleit kb. 1 cm-re szabadon hagyjuk.
  11. Szénhidrátcsökkentett török pizza készítése Dia Wellness lisztből
  12. A megtöltött pizzatészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd a két végét összecsípjük és egy mozdulattal meg is csavarjuk, hogy biztos, hogy ne jöjjenek szét sütés közben.
  13. Szénhidrátcsökkentett török pizza készítése Dia Wellness lisztből
  14. A megtöltött pizzacsónakokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy közöttük min. 5 cm helyet hagyunk, nehogy sütés közben összenőjenek.
  15. Szénhidrátcsökkentett török pizza készítése Dia Wellness lisztből
  16. A pizzacsónakokat megszórjuk reszelt sajttal.
  17. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  18. Frissen vagy hidegen is nagyon finom.

1 db szénhidrátcsökkentett török pizza átlagos tápértéke (8 db egyforma esetén):

  • 364 kcal,
  • 30 g lassú felszívódású szénhidrát (fehér liszttel ugyanez a recept 52 g szénhidrát lenne darabonként)
  • 32 g fehérje,
  • 10 g zsír.

Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. és a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)

 

Vélemény, hozzászólás?