Tepsis Diétás Raffaello szelet cukormentesen

Diétás Raffaello szelet, egy nagyon finom diétás krémes sütemény, amit cukor nélkül, csökkentett szénhidráttartalommal készítettem el édesszájú kis családomnak!

Sok mindent szeretnék mesélni erről a diétás sütemény receptről, ezért bele is vágok:

Az egyik legfontosabb, hogy nagyon finom, még a kis mugli lányomnak is ízlett, ami igazán nagy szó, mert neki aztán tényleg semennyi kompromisszumkészsége sincs, ha diétás kajáról van szó!

A másik dolog, amit fontosnak tartok: a diétás főzött krém készítése.

A Raffaello szelethez szükséges főzött krém eredetileg hagyományos vaníliás pudingporból készül, amit a kukoricakeményítő miatt nem szoktam ajánlani.

Ezt megpróbáltam helyettesíteni a jelenleg egyik legnépszerűbb kukoricakeményítőmentes pudingporral, de sajnos nem jártam sikerrel (ezt meg is mutattam Nektek a  Facebook oldalamon), mert kevesebb folyadékkal és a plusz tojássárgáják ellenére sem sűrűsödött be eléggé.

Mivel nekem van kompromisszumkészségem 😉 , ezért arany középútként tápióka keményítőből készítettem a főzött krémet, amivel megközelítettem a hagyományos főzött krém állagot.

És még egy dolog, amit fontosnak tartok elmondani: mivel az én „kiccsaládom” nem diétázik és nagyon édesszájúak, a receptben az édesítő mennyiségét kicsit túltoltam, hogy mindenkinek a kedvére tegyek. Ha Te kevésbé vagy édesszájú, készítsd a diétás Raffaello szeletet 1-2 dkg-val kevesebb édesítővel!

Diétás Raffaello szelet

Diétás Raffaello szelet recept

Diétás Raffaello szelet tésztájához hozzávalók (18*23 cm-es tepsihez, nem piskótatészta állag!):

  • 4 tojás fehérje
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 7 dkg Dia Wellness -50% csökkentett szénhidráttartalmú liszt
  • egy csipet himalája só
  • 1 teáskanál (5 g) sütőpor

Diétás Raffaello szelet krémjéhez hozzávalók:

  • 12 dkg puha (nem olvasztott!) vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dkg tápióka keményítő (akik kipróbálták, azt mesélték, hogy zabpehelyliszttel is helyettesíthető)
  • 2 dl kókusztej (nálam 1 dl kókuszkrém+1 dl víz) – tehéntejjel is helyettesíthető!
  • 5 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 1 evőkanál (5 g) vanília aroma
  • 2 dkg szeletelt mandula a tetejére (kókuszreszelékkel is meg lehet szórni, akinek nincs otthon mandula)

Diétás Raffaello szelet elkészítése:

  1. A Raffaello szelet tésztájához a tojásfehérjéket a himalája sóval és a negyedannyi édesítővel kemény habbá verjük (először kezdjük el üresen felverni a habot és amikor elveszíti a tojásfehérje a nyúlósságát, akkor apránként adjuk hozzá az édesítőt és a sót).
  2. Egy külön tálban összekeverjük a lisztet a kókuszreszelékkel és a sütőporral, majd óvatosan a tojásfehérje habhoz forgatjuk. (Vagyis nem hirtelen belekeverjük, mert akkor lapos és kemény lesz a megsült tészta!)
  3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és egyenletesen eloszlatjuk.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  5. A megsült tésztát egy vágódeszkára borítjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
  6. A kész tészta nem olyan puha, mint a klasszikus piskóta, ez kissé keményebb, de semmiképp nem lapos és nem beton kemény! (Ha belegondolsz, a Raffaello golyó sem puha, hanem ropogós… 😉 )
  7. A diétás Raffaello szelet krémjéhez először főzött krémet készítünk (érdemes ezzel kezdeni, hogy amíg a tésztalap elkészül, ez ki is hűljön).
  8. A főzött krémhez a 2 tojás sárgáját,, a negyedannyi édesítőt és a tápióka keményítőt összekeverjük, majd a kókusztejjel simára keverjük, majd a vanília aromával ízesítjük.
  9. Folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük (megálljon benne a fakanál) és hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A főzött krémet hűtés közben párszor átkeverjük.
  11. A szobahőmérsékleten megpuhult vajat robotgéppel kihabosítjuk.
  12. A kikevert vajhoz folyamatos keverés mellett több részletben hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és addig keverjük, amíg a vaj teljesen fel nem veszi a főzött krémet.
  13. Az így elkészült krémet a kihűlt tésztán egyenletesen szétkenjük.
  14. A tetejét megszórjuk szárazon enyhén megpirított szeletelt mandulával vagy kókuszreszelékkel.
  15. Fogyasztás előtt érdemes 1-2 órára hűtőbe tenni, hogy a vaj a krémben vissza tudjon szilárdulni.

Diétás Raffaello szelet

100 g diétás Raffaello szelet tápértéke:

  • 346 kcal,
  • 9 g szénhidrát,
  • 7 g fehérje,
  • 30 g zsír.

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!

Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de

  • nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
  • odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
  • már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
  • változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!

>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. támogatta.)

TOP10 szénhidrátcsökkentett süti recept ötlet >>> Szénhidrátcsökkentett süti receptek

Még több diétás sütemény receptet találsz ITT >>> Diétás Sütemény Receptek

Még több diétás krémes sütemény receptet találsz itt >>> Diétás krémes sütemény receptek

Akik már megsütötték ezt a diétás süteményt:

Diétás Raffaello szelet
Jenovai Kitti Gyöngyi fotója – „Nagyon fincsike, zabpehelyliszttel sűrítettem a krémet, tökéletesen működött. Egy bajom van ezzel a sütivel….nagyon gyorsan el fog fogyni.?”
Diétás Raffaello szelet
Szabóné Pocsai Szilvia fotója – „Szüleimhez mentünk húsvétolni, és mivel apukám cukorbeteg, de szereti nagyon az édességet, így ez remek finomságnak bizonyult. Bátyám pedig kakaóra érzékeny, így örült, hogy végre nem kókuszgolyó van 🙂 „

Vélemény, hozzászólás?