Cukormentes túró rudi házilag

Cukormentes túró rudi házilag. Ugye milyen jól hangzik? És nem is bonyolult!

Gyermekkorunk és gyermekeink gyermekkorának meghatározó édessége, amit bármikor szívesen fogyasztunk, kivéve, ha fogyókúrázunk…. Mert akkor bizony a piros pöttyös igencsak tiltólistás a benne lévő sok cukor miatt!

Nem kell azonban lemondani a túró rudiról, csupán elő kell venni a jó öreg robotgépet és rá kell szánni egy fél órát az életünkből, hogy házilag, természetes édesítőszerrel készítsük el! Nem egy nagy ördöngösség, és így legalább bűntudat nélkül majszolhatunk el belőle egyet-kettőt…

Cukormentes túró rudi házilag készítve
Cukormentes túró rudi házilag készítve

Cukormentes túró rudi

Cukormentes túró rudi hozzávalók (7 db normál méretű rudihoz):

  • 25 dkg zsírszegény, krém állagú (dobozos) tehéntúró
  • 1 teáskanál negyedannyi édesítő
  • 1 kezeletlen, bio citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliás eritrit
  • 3 db zselatinlap
  • 1,5 tábla (kb. 12 dkg) cukormentes étcsoki
  • 1 teáskanálnyi kókuszzsír 

Cukormentes túró rudi készítése:

Cukormentes túró rudi csoki bevonat nélkül
Cukormentes túró rudi csoki bevonat nélkül
  1. A túróhoz adjuk az édesítőszert, a citromhéjat, és a vaníliás édesítőszert, majd robotgéppel rövid ideig (max. egy percig) habosítjuk.
  2. Ez után a zselatinlapokat tálba tesszük és annyi hideg vizet engedünk rá, hogy pont ellepje.
  3. Miután jól megszívták magukat vízzel, kivesszük a vízből a zselatinlapokat és csak úgy, önmagukban egy kisebb lábasban a tűzhelyen felmelegítjük.
  4. Amikor felmelegedett, két evőkanál túrókrémet gyors mozdulatokkal hozzákeverünk, majd a zselatinnal összekevert túrókrémet visszaöntjük a maradék túróba és jól elkeverjük.
  5. Díszítőcső nélküli habzsákba (vagy egy tiszta, vadiúj nejlonzacskó egyik sarkába) töltjük és sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tálcára szép lassan 7 kb. egyforma méretű rudit nyomunk.
  6. Ez után kb. fél órára hűtőbe tesszük, amíg megdermednek.
  7. Közben az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk és egy teáskanálnyi kókuszzsírt beledobunk.
  8. Egy másik sütőpapírra a rudak méretével megegyező hosszúságú csokicsíkokat (ez lesz a túró rudink talpa) kenünk és a megdermedt rudikat ráhelyezzük, majd további öt percig dermesztjük a csokitalpakon ülő rudakat. (Közben ne kapcsoljuk ki a tűzhelyet az olvasztott csoki vize alatt!)
  9. Amikor a csokitalpak is megdermedtek, óvatos mozdulattal, a rudikkal egyben lehúzzuk a sütőpapírról/alufóliáról és egy hosszú pengéjű kés lapjára helyezve az olvasztott csokival mindegyiket egyenletesen, minden oldalról bevonjuk.
  10. A bevonás után visszatesszük a rudikat a fóliára és a hűtőbe tesszük annyi időre (kb. 15 perc), amíg a csokibevonat teljesen megdermed.
  11. Ez után a túró rudi fogyasztható, az el nem fogyasztott rudik hűtőben egy-két napig eltarthatók.

Cukormentes túró rudi kalória és szénhidráttartalma:

  • 1 db 114 kcal, 9,6 g CH-t tartalmaz (a CH nagy része poliol – nem felszívódó cukoralkohol!)

Jó étvágyat kívánok!

Reya

Eredeti recept

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?