Egészséges rizs fajták: a barnarizs hatása, főzése, tápértéke

Barnarizs főzése, hatása, tápértéke, minden hasznos információ egy helyen a barnarizsről!

A barna rizs alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó, gluténmentes diétás köret.

A barna rizs ugyanarról a növényről származik, mint a a sima fehér rizs, a különbség a feldolgozás módjában van.

A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz, és attól függően távolítanak el róla rétegeket, hogy milyen végterméket szeretnének nyerni.

A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről, a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát” (korpa és csíra). A barnarizs emiatt sötétebb színű, mint a fehér rizs.

Mivel a barna rizs kevesebb feldolgozáson megy keresztül, ezért az értékes tápanyagait nem veszíti el (pl. a fehér rizs a feldolgozás következtében 80 %-kal kevesebb B vitamint és 75 %-kal kevesebb vasat tartalmaz!).

A barnarizs hatása

  • A barnarizs nagyon egészséges összetett szénhidrát, amely lassan emésztődik, így a szervezet nem hirtelen, hanem fokozatosan nyeri a működéséhez szükséges energiát (lassan felszívódó szénhidrátok listája ITT).
  • Rostban gazdag táplálék, rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének.
  • Egy pohár barnarizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi.
  • A barnarizs rostjai megkötik a bélben a mérgező bomlástermékeket és csökkentik a vérben keringő ösztrogéneket (női nemi hormon), csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a székrekedést és a hirtelen vércukorszint emelkedést.
  • Ballasztanyag és szénhidráttatalma olyan nyákot képez, amely közömbösíti a túlzott mennyiségű gyomorsavat, ezért enyhíti a gyomorfájást, puffadást,
  • A barnarizs gyakorlatilag az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen. Már 50 gramm barnarizs elfogyasztása fedezi a napi fehérjeszükséglet 11%-át.

A barnarizs glikémiás indexe:

A barna rizs glikémiás indexe 55 (közepes).

Tudj meg még többet a diétás köretekről ITT! >>> Diétás köretek krumpli és fehér rizs helyett

A barnarizs tápértéke

  • 100 gramm nyers barnarizs 368 kcal, 77 g (lassú) szénhidrát, 9 g fehérje és 2 g zsír.
  • 100 gramm főtt barnarizs 111 kcal, 23 g szénhidrát , 3 g fehérje, 1 g zsír.

(Összehasonlításként 100 g nyers fehér rizs 353 kcal, 78 g (gyors) szénhidrát, 7 g fehérje, 1 g zsír. 100 g főtt fehér rizs 130 kcal, 28 g szénhirát, 3 g fehérje, 0 g zsír. ).

Tehát ha csak a számokat néznénk, nem sok különbséget látunk a fehér rizs és a barna rizs között, de a benne lévő szénhidrát jó minősége (lassan felszívódó szénhidrát) miatt a barnarizs egészségesebb.

A barnarizs főzése

A barna rizs főzési ideje hosszabb, mint a fehér rizsé vagy a basmati rizsé.

Forrástól számítva általában 30-40 perc szükséges egy átlagos minőségű barnarizs megfőzéséhez. Ez a főzési idő lerövidíthető azzal, ha beáztatjuk a megmosott barnarizst főzés előtt, illetve ha a főzés közben lefedjük úgy az edényt, hogy csak keskeny rés maradjon a vízgőznek.

Nem kell teljesen elfőzni róla a vizet, mert lefedve pár perc alatt a fölösleget is magába szívja.

Milyen diétás ételeket készíthetsz barna rizsből?

  • diétás rizs köreteket (pl. zöldséges barnarizst)
  • használhatod diétás rakott ételekhez,
  • diétás húsgombóc készítéséhez,
  • rizottót barnarizsből,
  • tejberizst barnarizsből.

A barna rizs fogyasztása ajánlott:

  • életmódváltóknak, fogyni vágyóknak,
  • vércukor probléma miatt diétázóknak,
  • vegánoknak,
  • gluténérzékenyeknek.

Az cikket összeállította:

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!

Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!

Barnarizses Receptek ITT!

Vélemény, hozzászólás?