Zabkenyér – a legfinomabb, bevált diétás kenyér recept!

Zabkenyér házilag, amilyet egy pékségben sem kapsz!

Ha valóban jó minőségű ételeket akarsz enni (gondolom, igen, hiszen mi másért diétáznál, ha nem az egészségedért…) a diétád során, akkor nincs mese, meg kell tanulni diétás kenyeret sütni, hiszen a legelső, amit az életmódváltás kezdetén egészségesebbre cserélsz, az a reggeli szendvicsed!

Na, persze nem kell a kisujjadból kirázni ezt a tudást, hiszen én és a Blogom itt vagyunk, és itt leszünk, hogy fogjuk a kezedet!

Most például ezt a zabkenyér receptet ajánlom, hogy mindenképp próbáld ki, hiszen ízre és külsőre is nagyon hasonló a fehér kenyérhez, a zabliszt alacsony glikémiás indexének köszönhetően mégis sokkal egészségesebb!

Fogyókúrázók, cukorbetegek, IR diétázók egyaránt fogyaszthatják (az egyéni szénhidrát kereteket betartva!).

zabkenyér recept, zabpelyhes kenyér recept

Zabkenyér recept:

Zabkenyér hozzávalói (1 db 75 dkg-os kenyérhez):

  • 30 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt (zabliszt zabpehelyliszt különbség)
  • 10 dkg búzasikér
  • 5 dkg apró szemű zabpehely+3 dkg a tetejére
  • 2 teáskanál himalája só
  • 7 gramm instant (szárított) élesztő
  • 1 evőkanál (8 g) olvasztott kókuszzsír
  • 4 dl langyos víz

Zabkenyér elkészítése: 

  1. A száraz anyagokat (zabliszt, zabpehely, búzasikér, himalája só, élesztő) egy tálba tesszük és fakanállal összekeverjük.
  2. A száraz anyagok közepébe egy gödröt készítünk, amibe beletesszük az olvasztott kókuszzsírt, és fél dl vizet.
  3. A folyadékokat fakanál segítségével összekeverjük a liszttel, majd fél decinként összekeverjük a többi vízzel, míg végül egynemű, kissé ragacsos tésztát nem kapunk.
  4. A nyers zabkenyér tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  5. Miután megkelt a kenyértészta, búzasikérrel meghintett szilikonlapon kicsit átgyúrjuk és henger alakot formázunk belőle.
  6. Egy püspökkenyér formát vagy más tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd beletesszük a zabkenyerünket.
  7. A tetejét megszórjuk zabpehellyel és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
  8. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.

zabkenyér recept, zabpelyhes kenyér recept

Zabkenyér tápértéke:

100 gramm tartalmaz:

  • 218 kalóriát
  • 30,7 gramm szénhidrátot
  • 14 gramm fehérjét és
  • 3,8 gramm zsírt.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Akik elkészítették már ezt a diétás kenyér receptet:

Zabkenyér recept
Zabkenyér recept elkészítve – Verbőczi Orsolya fotója –
Orsi írta: “Ma kipróbáltam a diétás zabos kenyér receptedet és egyszerűen isteni! Sok mindent sütöttem már sok recepttel találkoztam, de olyannal még nem aminél pontosan ugyanannyi lett volna a sütési idő vagy akár ne kellett volna több adalék anyag. Szóval szeretném megköszönni ezt a csodás receptet és biztos vagyok benne hogy még más recepteket is kipróbálok!”
Zabkenyér recept
Zabkenyér recept – Roneczné Ambrus- Tóth Judit fotója
Zabkenyér recept
Zabkenyér recept – Ács Zsófia fotója – “”Tegnap megsütöttem én is a zabpelyhes kenyeret. Csak én tettem bele és rá is lenmagot, kevés szezámmagot. Annak ellenére, hogy nem akart rendesen kelni, finom lett. Fogom többször is sütni.””

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?