A tökéletes házi zabkenyér

Zabkenyér házilag, amilyet egy pékségben sem kapsz!

Ha valóban jó minőségű ételeket akarsz enni (gondolom, igen, hiszen mi másért diétáznál, ha nem az egészségedért…) a diétád során, akkor nincs mese, meg kell tanulni diétás kenyeret sütni, hiszen a legelső, amit az életmódváltás kezdetén egészségesebbre cserélsz, az a reggeli szendvicsed!

Na, persze nem kell a kisujjadból kirázni ezt a tudást, hiszen én és a Blogom itt vagyunk, és itt leszünk, hogy fogjuk a kezedet!

Most például ezt a zabkenyér receptet ajánlom, hogy mindenképp próbáld ki, hiszen ízre és külsőre is nagyon hasonló a fehér kenyérhez, a zabliszt alacsony glikémiás indexének köszönhetően mégis sokkal egészségesebb!

Kedvenc zabkenyerünk ideális

Mivel semmilyen különleges vagy extra drága hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

zabkenyér recept, zabpelyhes kenyér recept

Zabkenyér házilag recept:

Zabkenyér hozzávalói (1 db 75 dkg-os kenyérhez):

  • 30 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt (zabliszt zabpehelyliszt különbség) ( ITT VESZEM )
  • 10 dkg búzasikér (a kelesztés miatt fontos és mással ne pótolható sajnos)
  • 5 dkg apró szemű zabpehely+3 dkg a tetejére
  • 2 teáskanál himalája só
  • 7 gramm instant (szárított) élesztő
  • 1 evőkanál (8 g) olvasztott kókuszzsír
  • 4 dl langyos víz

Zabpehelyliszt házilag:

Zabkenyér házilag elkészítése: 

  1. A száraz anyagokat (zabliszt, zabpehely, búzasikér, himalája só, élesztő) egy tálba tesszük és fakanállal összekeverjük.
  2. A száraz anyagok közepébe egy gödröt készítünk, amibe beletesszük az olvasztott kókuszzsírt, és fél dl vizet.
  3. A folyadékokat fakanál segítségével összekeverjük a liszttel, majd fél decinként összekeverjük a többi vízzel, míg végül egynemű, kissé ragacsos tésztát nem kapunk.
  4. A nyers zabkenyér tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  5. Miután megkelt a kenyértészta, búzasikérrel meghintett szilikonlapon kicsit átgyúrjuk és henger alakot formázunk belőle.
  6. Egy püspökkenyér formát vagy más tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd beletesszük a zabkenyerünket.
  7. A tetejét megszórjuk zabpehellyel és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
  8. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.

Zabkenyér házilag

100 g zabkenyér átlagos tápértéke:

  • 218 kalória
  • 30,7 gramm szénhidrát
  • 14 gramm fehérje
  • 3,8 gramm zsír

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!

Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de

  • nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
  • odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
  • már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
  • változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!

>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai

Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Akik elkészítették már ezt a diétás kenyér receptet:

Zabkenyér recept
Zabkenyér recept elkészítve – Verbőczi Orsolya fotója –
Orsi írta: „Ma kipróbáltam a diétás zabos kenyér receptedet és egyszerűen isteni! Sok mindent sütöttem már sok recepttel találkoztam, de olyannal még nem aminél pontosan ugyanannyi lett volna a sütési idő vagy akár ne kellett volna több adalék anyag. Szóval szeretném megköszönni ezt a csodás receptet és biztos vagyok benne hogy még más recepteket is kipróbálok!”
zabkenyér recept
Szabó Zsoltné fotója – „Mesütöttem a zablisztből a kenyeret, finom puha a tésztája, még forró volt amikor fel kellett vágnom, az uram már nem bírt várni!”
Zabkenyér recept
Zabkenyér recept – Roneczné Ambrus- Tóth Judit fotója
Zabkenyér recept
Zabkenyér recept – Ács Zsófia fotója – „”Tegnap megsütöttem én is a zabpelyhes kenyeret. Csak én tettem bele és rá is lenmagot, kevés szezámmagot. Annak ellenére, hogy nem akart rendesen kelni, finom lett. Fogom többször is sütni.””
Zabkenyér recept
Pappné Margó zabkenyere – „Kedves Reya! ? Ma én is elkészítettem a zabkenyeret kenyérsütőgépben. ? Nagyon finom lett, köszönöm szépen a receptet! ???”

Vélemény, hozzászólás?