Zabkenyér házilag, amilyet egy pékségben sem kapsz!
Ha valóban jó minőségű ételeket akarsz enni (gondolom, igen, hiszen mi másért diétáznál, ha nem az egészségedért…) a diétád során, akkor nincs mese, meg kell tanulni diétás kenyeret sütni, hiszen a legelső, amit az életmódváltás kezdetén egészségesebbre cserélsz, az a reggeli szendvicsed!
Na, persze nem kell a kisujjadból kirázni ezt a tudást, hiszen én és a Blogom itt vagyunk, és itt leszünk, hogy fogjuk a kezedet!
Most például ezt a zabkenyér receptet ajánlom, hogy mindenképp próbáld ki, hiszen ízre és külsőre is nagyon hasonló a fehér kenyérhez, a zabliszt alacsony glikémiás indexének köszönhetően mégis sokkal egészségesebb!
Kedvenc zabkenyerünk ideális
- diétás szendvics alapnak,
- diétás bundáskenyérnek,
- pirított kenyérkockának (levesbetétként vagy salátákba),
- szárítva és beáztatva diétás fasirtokhoz…stb.
Mivel semmilyen különleges vagy extra drága hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Zabkenyér házilag recept:
Zabkenyér hozzávalói (1 db 75 dkg-os kenyérhez):
- 30 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt (zabliszt zabpehelyliszt különbség) ( ITT VESZEM )
- 10 dkg búzasikér (a kelesztés miatt fontos és mással ne pótolható sajnos)
- 5 dkg apró szemű zabpehely+3 dkg a tetejére
- 2 teáskanál himalája só
- 7 gramm instant (szárított) élesztő
- 1 evőkanál (8 g) olvasztott kókuszzsír
- 4 dl langyos víz
Zabpehelyliszt házilag:
Zabkenyér házilag elkészítése:
- A száraz anyagokat (zabliszt, zabpehely, búzasikér, himalája só, élesztő) egy tálba tesszük és fakanállal összekeverjük.
- A száraz anyagok közepébe egy gödröt készítünk, amibe beletesszük az olvasztott kókuszzsírt, és fél dl vizet.
- A folyadékokat fakanál segítségével összekeverjük a liszttel, majd fél decinként összekeverjük a többi vízzel, míg végül egynemű, kissé ragacsos tésztát nem kapunk.
- A nyers zabkenyér tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
- Miután megkelt a kenyértészta, búzasikérrel meghintett szilikonlapon kicsit átgyúrjuk és henger alakot formázunk belőle.
- Egy püspökkenyér formát vagy más tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd beletesszük a zabkenyerünket.
- A tetejét megszórjuk zabpehellyel és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
- Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.
100 g zabkenyér átlagos tápértéke:
- 218 kalória
- 30,7 gramm szénhidrát
- 14 gramm fehérje
- 3,8 gramm zsír
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik elkészítették már ezt a diétás kenyér receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!