Kölesfelfújt : szuper alternatíva diétás rizskoch helyett, így nevezhetjük köleskochnak is 🙂
A köles glikémiás indexe 71, ami magas, de emellett teljes értékű fehérjét tartalmaz, lúgosító hatású, gluténmentes diétás köret.
Egyes dietetikusok szerint a köles szénhidráttartalma lassan szívódik fel, aminek én külföldi oldalakon teljesen az ellenkezőjét olvastam.
De mivel én nem vagyok szakképzett táplálkozási tanácsadó, nem tisztem, hogy igazságot tegyek tőlem okosabb szakemberek között.
Szóval aki szereti a kölest és diétásnak tartja, az kóstolja meg bátran ezt a kölesfelfújat, mert egyébként állagban és ízben is nagyon hasonló a rizskoch-hoz!
Tehéntej helyett növényi tejjel készítve laktózérzékenyek, tejallergiások is fogyaszthatják! Hát nem szuper? 🙂
Kölesfelfújt recept
Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez, 15 szelet):
- 15 dkg hántolt köles
- 0,5 liter kókusztej
- 4 tojás
- 30 g Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 2 teáskanál vaníliás eritrit
- fél citrom reszelt héja
- egy csipet himalája só
- 40 dkg magozott, darabolt szilva (más gyümölccsel is helyettesíthető vagy elhagyható)
Kölesfelfújt recept elkészítése:
- A kókusztejet egy lábasban felforraljuk, majd hozzáadjuk a folyó víz alatt átmosott kölest és gyakori kevergetés mellett kb. 15 perc alatt tejberizs sűrűségűre főzzük.
- Fedő alatt langyosra hűtjük, majd jól átkeverjük és hozzáadjuk az cukorhelyettesítőket és a reszelt citromhéjat.
- A tojásokat szétválasztjuk és a sárgájukat gyors mozdulatokkal a „tejbekölesbe” keverjük, majd a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
- A tojáshabot óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk kölesbe, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
- A kimagozott, darabolt szilvát a tetejére szórjuk és egy kissé belenyomkodjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
- Fahéjas eritrittel megszórva tálaljuk.
A kölesfelfújt kalória és szénhidráttartalma:
15 egyenlő méretű szelet esetén 1 szelet tartalmaz:
- szilvával: 59 kcal és 10,8 g ch-t
- szilva nélkül 47 kcal és 7,9 g ch-t !
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!