Kínai szezámmagos csirkemell diétásan, méz nélkül

Print Friendly, PDF & Email

Szezámmagos csirkemell: ez az az étel, amit soha az életben nem kóstoltam volna meg, ha nincs a Férjem.

Sőt, tovább megyek: még életemben nem tettem be a lábam kínai étterembe és nem is tervezem (nem is ettem még ezen kívül mást a kínai gasztronómiából – már ha a kínaiak valóban esznek Kínában ilyen szezámmagos csirkemellet 😉 ).

Most is főleg a nagy muglim kedvéért készítettem el.

Az eredeti – legkevésbé sem diétás – szezámmagos csirkemell receptet  – Regina barátnőmtől vettem kölcsön, amit aztán természetesen alaposan átdolgoztam, mégpedig azért, mert a hagyományos verzió egy valódi kalória, zsír és szénhidrátbomba.

Most elsősorban a szénhidráton csökkentettem, amit eléggé megnehezített, hogy a mázhoz szükséges méz.

A méz helyett kipróbáltam a Dia Wellness Almacukrot, amit a napokban kaptam kipróbálásra és nagyon kíváncsivá tett.

Az almacukor egyébként egy új, almából kivont természetes édesítőszer, ami úgy néz ki, mint a méz, de alacsonyabb a glikémiás indexe és majdnem olyan édes is. (Ennek ellenére vércukor problémákkal küzdőknek nem minden dietetikus ajánlja.

Inkább azok fogyasszák, akik egészségesek, életmódot váltottak vagy váltani akarnak és úgy gondolják, hogy nekik ez a kínai szezámmagos csirkemell félévente egyszer belefér az étrendjükbe.

Azt kell mondjam, hogy elsőre egész jól vizsgázott ez az új édesítőszer, még a nagy mugli férjem sem vette észre, hogy nem mézet használtam az egyik kedvenc ételéhez!

Kínai szezámmagos csirkemell

Kínai szezámmagos csirkemell recept

Hozzávalók a bundázáshoz:

  • 0,5 kg csirkemell filé
  • 2 g (kb 2 ek.) cukormentes szójaszósz a húshoz + 1 g (kb. 1 ek.) szójaszósz a mázhoz
  • 7,5 dkg Dia Wellness CH Mínusz liszt
  • 5 dkg tápióka keményítő
  • 7 g sütőpor
  • 2 db M-es méretű tojás
  • 7 g (1 ek.) kókuszolaj (folyékonyan mérve)
  • 5 g (kb. 1 csapott tk) himalája só
  • 90 ml víz

Hozzávalók a mázhoz:

  • 12 dkg Dia Wellness cukormentes ketchup
  • 20 dkg Dia Wellness almacukor vagy Dia Wellness Maci Sweet mézhelyettesítő
  • 4 dkg szezámmag
  • kókuszolaj a sütéshez

Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

Szezámmagos csirkemell elkészítése:

  1. A csirkemell filét kb. 2×2 cm-es kockákra vágjuk, majd összekeverjük 2 evőkanál szójaszósszal és amíg a tészta elkészül, félretesszük.
  2. A bunda elkészítéséhez összekeverjük a CH Mínusz lisztet a tápióka keményítővel, a himalája sóval és a sütőporral.
  3. A tojásokat felverjük és összekeverjük a kókuszolajjal, majd a száraz alapanyagokhoz keverjük.
  4. A vizet fokozatosan hozzáadva habverővel sima állagú, a palacsinta tésztánál sűrűbb tésztát készítünk belőle.
  5. Kínai szezámmagos csirkemell diétásan, méz nélkül
  6. Közben felforrósítjuk az kókuszolajat.
  7. A felkockázott, szójaszósszal elkevert csirkemellet beleborítjuk a „palacsintatésztába” és egy fakanállal jól átkeverjük, hogy a csirkemell kockákat mindenhol egyenletesen bevonja a tészta (nem kell, hogy vastagon bevonja, meg fog dagadni sütés közben).
  8. A csirkemell kockákat egyenként beleszedjük a forró olajba és mindkét oldalukat pirosra sütjük.
  9. Miközben sül a hús, elkészítjük a mázat:
  10. A ketchupot simára keverjük az almacukorral/mézhelyettesítővel és a szezámmaggal.
  11. A kisült csirkemellet ebbe a mázba forgatjuk bele és egy tálra szedjük.
  12. Kínai szezámmagos csirkemell diétásan, méz nélkül, Dia Wellness CH minusz szénhidrátcsökkentett lisztből
  13. Köretként karfiolrizst, basmati rizst vagy barna rizst ajánlok hozzá.

Kínai szezámmagos csirkemell

Még több diétás recept csirkemellből >>> Diétás Csirke Receptek

100 g szezámmagos csirkemell tápértéke (köret és a sütésnél felszívódó kókuszolaj nélkül):

  • 178 kcal (+a sütésnél felszívódó kókuszolaj!),
  • 18,6 g szénhidrát,
  • 15 g fehérje,
  • 4,8 g zsír (+a sütésnél felszívódó kókuszolaj!)

Ha ugyanezt az ételt hagyományosan (fehér liszttel, mézzel, cukros ketchuppal, kukoricakeményítővel) készítettem volna, 100 grammban 188 kcal,  24 gramm szénhidrát, 13,5 g fehérje, és 4,2 g zsír lett volna (plusz ami a sütésnél felszívódik).

Tehát az almacukorral, a szénhidrátcsökkentett liszttel és a cukormentes ketchuppal sikerült a szénhidráttartalmat több, mint 20 %-kal csökkenteni.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Vélemény, hozzászólás?