Szénhidrátcsökkentett szilvás gombóc , ami az áttört krumpli miatt csak részben diétás, de egyben ez a receptem az, ami a legjobban is hasonlít a hagyományos, nagymama-féle szilvás gombóc ízére, állagára.
Valójában egy kompromisszumos megoldásról van szó, hiszen azt már tudjuk, hogy a krumpli mértékletes fogyasztása beilleszthető az életmódváltásba, de nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk.
Minél jobban aprítva, pürésítve van, annál gyorsabb a szénhidráttartalmának felszívódása, és így már nem feltétlenül tekinthető diétásnak.
Emiatt a vércukorszint problémákkal küzdőknek nem feltétlenül ajánlott (nekik a krumpli nélküli szilvásgombóc receptemet ajánlom), azonban ha nincs ilyen gondod, akkor az életmódváltásba mértékkel fogyasztva be lehet illeszteni, természetesen a szénhidráttartalmát bekalkulálva a napi keretbe (edzés napokon előnyösebb fogyasztani 😉 ).
A gyorsan felszívódó szénhidráttartalmat némileg lassítja, hogy a fehér liszthez képest magasabb rost- és fehérjetartalmú szénhidrátcsökkentett lisztet és panírmorzsát használtam a gombócok elkészítéséhez.
Az életmódváltás szempontjából az sem egy utolsó kérdés, hogy ennek a cukormentes, diétás szilvás gombócnak nemcsak a szénhidráttartalma alacsonyabb, hanem a tésztája zsír nélkül készül (a panír is csak minimális zsiradékot tartalmaz), ami szintén nagyon fontos, ha egészséges, hosszú távú fogyásban, egészséges életmódváltásban gondolkodsz.
Szénhidrátcsökkentett szilvás gombóc recept
Hozzávalók (kb. 16 db-hoz)
- 90 dkg főtt burgonya
- 20 dkg Dia Wellness Sütőliszt (ebből 17 dkg a tésztába, 3 dkg a tészta alá a nyujtáshoz)
- 1 tojás
- 25 dkg magozott szilva
- 5 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 5 g őrölt fahéj
- 10 dkg Dia Wellness panírmorzsa + 20 g kókuszolaj a forgatáshoz
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Szénhidrátcsökkentett szilvás gombóc készítése:
- A főtt krumplit áttörjük, megvárjuk, míg kihűl, majd összegyúrjuk a liszttel és a tojással.
- Lisztezett nyújtódeszkán kb. 2 cm vékonyra kinyújtjuk.
- Késsel felszeleteljük kb. 16 db egyforma négyzetre.
- Minden négyzet közepére teszünk egy fél , fahéjas édesítőbe forgatott szilvát, majd a sarkait összecsípjük és gombóccá formázzuk.
- Forrásban lévő vízben kifőzzük (akkor jó, ha feljött a gombóc a víz tetejére + kb 2-3 perc főzés).
- Ha kifőtt, a kókuszolajon aranysárgára pirított panírmorzsába forgatjuk.
1 db diétás szilvás gombóc súlya kb. 10 dkg, átlagos tápérteke:
- 128 kcal
- 6 g fehérje
- 21 g szénhidrát
- 2 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!